19 Temmuz 2021 15:24

"Auschwitz belleği" Esther Bejarano'ya veda

Auschwitz Toplama Kampı’ndan sağ kurtulan ve 96 yaşında yaşamını yitiren Esther Bejarano, Ohlsdorf Mezarlığı'nda yüzlerce Hamburglunun katıldığı törenle defnedildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

96 yaşında yaşamını yitiren "Auschwitz belleği" Esther Bejarano, Ohlsdorf Mezarlığı'nda düzenlenen törenle defnedildi.

Törene aralarında DİDF, GKB, Nav-Dem gibi göçmen örgütlerinin yanı sıra DKP, Die Linke, IJV-Hamburg, Almanya Komünist İşçi Partisini İnşaa Örgütü ile DGB, Ver.di sendikalarının temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce Hamburglu katıldı. Antifaşistler, taziye defterine duygularını yazdı.

Törenden bir saat önce, Ohlsdorf mezarlığı girişinde toplanan yüzlerce kişi, taşıdıkları dövizlerle ve "Kalbimizde yaşıyorsun", "Susmayacağız, söz veriyorum Esther" sloganlarıyla duygularını dile getirdiler.

Mezarlığa çok azının girmesine izin verildi. Mezarlığın yanındaki Fulsbütteler Sokağı'nda miting gerçekleştiren kitle, Bejarano’nun faşizme ve ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyi devam ettireceklerini vurguladı.

Mezarlıktaki tören, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle 30 kişinin katılımıyla gerçekleşti ve burada yapılan konuşmalar ses sistemiyle dışarıya yansıtıldı.

Esther Bejarano’nun kızı Edna ve oğlu Joram’ın yanı sıra sinema sanatçıları Peggy Parnass ve Rolf Becker, Bejarano’nun yıllardır birlikte müzik yaptığı Microphone Mafia solisti Kutlu Yurtseven törende yer aldı. Ayrıca Hamburg Meclis Başkanı Carola Veit, Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Tschentscher, Berlin Devlet Sekreteri Sawsan Chebli de törene katıldılar.

"YAŞAMININ SONUNA KADAR YÜRÜTTÜĞÜ MÜCADELESİ HEPİMİZİN TAKDİRİNİ HAK EDİYOR"

Meclis Başkanı Veit, törende yaptığı konuşmada “Esther Bejarano, sivil toplumumuza sadece Hamburg'da değil, tüm Almanya'da olağanüstü hizmetler verdi. Auschwitz ve Ravensbrück toplama kamplarından kurtulan biri olarak okullarda ve üniversitelerde çok önemli eğitim çalışmaları yaptı. Yaşamının sonuna kadar aşırı sağa karşı yürüttüğü mücadelesi hepimizin takdirini hak ediyor” dedi.

Belediye Başkanı Tschentscher ise yaptığı konuşmada, “Bejarano’nun yeniden Almanya’ya dönmesinden sonra Hamburg’a yerleşmeyi tercih etmesi şehrimiz için çok büyük bir hediye olmuştur” dedi. Tschentscher, Bejarano’nun, demokrasi, anma ve unutmama kültürü ile eşitlik uğruna önemli adımların atılmasını sağladığını söyledi.

"ANTİFAŞİT MÜCADELENİN SEMBOLÜYDÜ"

Sosyalist sinema sanatçısı Rolf Becker, 30 yıllık arkadaşı Bejarano’nun politik duruşu ve mücadelesi üzerine duygusal bir konuşma yaptı.

“Daha birkaç hafta önce bu büyük insanla, bu büyük antifaşist kadınla, 8 Mayıs’ın faşizmden kurtuluş günü olarak tatil ilan edilmesini talep ettik” diye konuşan Becker, Bejarano’nun Ausschwitz Komitesi’nin başkanı ve VVN-BdA’nın Onursal Başkanı olduğunu hatırlattı.

Beckert, “Esther sadece beylik günlerde değil her zaman mücadele etti. O Almanya’da antifaşist mücadelenin sembolüydü” dedi.

"İSRAİL'İN FİLİSTİNLİLERE YAPTIĞI KORKUNÇ ŞEYLERİ KABUL EDEMEZDİK, ETMEDİK"

Esther Bejarano’nun Yahudi kökenli olduğunu söyleyen Becker, "Faşizm döneminde toplama kampına atılmış olmasına karşın ‘Anti-Deutschların’ hedefi haline gelmesi tesadüf değildi. Esther, ırkçılığın, baskının ve ayrımcılığın her türlüsüne her yerde karşı çıkıyordu. Esther 1950’lı yılların sonunda İsrail’i terk etti. Terk etmesini ‘İsrail devletinin Filistinlilere yaptığı korkunç şeyleri kabul edemezdik, etmedik. Acımasız işgal rejimine boyun eğemezdik’ diye açıkladı” dedi.

"KOMÜNİSTTİ, ADALETSİZLİĞE KARŞI HER YERDE MÜCADELE ETTİ"

Konuşması sırasında boğazı düğümlenen Becker, “Esther ve eşi Nissim komünisttiler. Onların ideali çok farklıydı. Bu nedenle yaşamının sonuna kadar sadece antifaşist mücadelede yer almadı, artan adaletsizliğe karşı her yerde mücadele etti. En zayıfların kapitalizmin çarklarında ezilmemeleri için ayağı kalktı, Lampedusa’da yaşanan trajedide ‘İnsanlara hâlâ hayvan gibi davranılmasına göz yumamayız’ diye haykırdı. Senatonun bu konuda yapmadıkları şeyleri de söyledi ama ne kadar duyuldu ama ne kadar ciddiye alındı biliyoruz” dedi.

Törenin ardından Esther Bejarano, 1999 yılında vefat eden eşinin defnedildi. (Hamburg/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Boğaziçi direnişi gibi kazanım elde etmek Hacettepe öğrencilerinin elinde"

SONRAKİ HABER

Vaka sayıları geçen haftaya kıyasla yaklaşık yüzde 30 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa