23 Temmuz 2021 11:42

Kamu parasının çarçur edildiği 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları protesto edildi

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Nazi mirası meşale koşusu tamamlandı. Tokyo'da kamu parasının çarçur edilmesiyle özdeşleşen Olimpiyat Oyunları'na karşı protesto gösterisi düzenlendi.

Fotoğraf: David Mareuil/AA

Paylaş

Japonya'nın ev sahipliği yaptığı 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na katşı başkentte protesto gösterisi düzenlendi.

Japonya'da halkın ciddi bir bölümü, “aşırı harcama”, “kamu parasının çarçur edilmesi” ve “bütçe aşımı” gibi kavramlarla özdeşleşen, Olimpiyat Oyunları'na karşı çıkıyor.

Oyunları açılış töreni öncesinde düzenlenen protesto gösterilerinde oyunların iptal edilmesi çağrısı dile getirildi. Eylemde "Japonya'nın küresel suçu", "Olimpiyatlara hayır, Suga'ya hayır", "Olimpiyatları iptal et, yaşamları kurtar" yazılı dövizler taşındı.

Ülke yönetimi, 2020 Tokyo için milyarlarca dolarlık kamu kaynağını çarçur etti. Japonya Ulusal Denetim Kurulunun geçmiş hesaplamalarına göre Oyunların maliyeti yaklaşık olarak 25 milyar. 2020 yazındaki erteleme de 2,8 milyar dolarlık ekstra bir yük getirdi. Harcamaların sadece 5,6 milyar doları özel sektör tarafından karşılanıyor, geri kalanı ise halkın cebinden çıkıyor.

NAZİ MİRASI OLİMPİYAT KOŞUSU TAMAMLANDI

Öte yandan, Nazi rejimi tarafından 1936 Berlin Olimpiyatları öncesi icat edilen meşale koşusu da tamamlandı. Olimpiyat Meşalesi, Oyunların açılış töreni öncesinde sporcular tarafından Tokyo'ya getirildi. Meşaleyi Japon tiyatro oyuncusu Nakamura Kankuro taşıdı.

Antik olimpiyatlarda meşale yakılıyordu ancak bu Prometheus’un tanrılardan çaldığı ateşi simgeliyordu ve meşaleyi Hera Tapınağı’ndan olimpiyat sahasına taşıyan bir koşu yoktu. Naziler için dev bir propaganda hamlesi olarak tasarlanan meşale koşusu, rejim yıkılmasına rağmen ona ait bir gelenek olarak yaşatılmaya devam ediliyor ve katılımcı ülkelerden buna dair ciddi bir itiraz gelmiyor.

AÇILIŞ SEREMONİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Protestolara karşın açılış seremonisi Tokyo'daki Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Seremoni havai fişek gösterisiyle başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, video konferans yoluyla katılarak programda konuşma yaptı.

(SPOR SEVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cudi Dağı'ndan doğan Bazamir Deresi kurudu

SONRAKİ HABER

Uluslararası Pediatri Kurumu: Çocuklarınızın eğitimi için aşılanın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa