23 Temmuz 2021 13:33

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Hedef bağımsız medyanın reklam gelirlerini düşürmek

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ‘tasarruf genelgesi’nin hedefinin bağımsız ve eleştiren medyanın satış ile ilan/reklam gelirlerini düşürmek olduğuna dikkat çekti. 

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Hedef bağımsız medyanın reklam gelirlerini düşürmek

Fotoğraf: @farukbildirici/Twitter

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici tasarruf genelgesiyle kamu ilanlarının yasaklanmasına dair kendi sitesinde bir yazı yazdı. Gazetelerden tasarruf gibi gözüken genelgenin de asıl hedefinin, bağımsız ve eleştirel medyanın satış ile ilan/reklam gelirlerini düşürmek olduğunun altını çizen Bildirici “Kamu için zaruri bir ihtiyaç olan gazete alımı ve resmi ilan/reklamların dağıtımı, son yıllarda eşit, adil ve şeffaf olarak yürütülmüyordu.  Şimdi gazete alımı ve resmi ilan ve reklamlar iyiden iyiye bir engelleme aracına dönüştürülüyor.” dedi. Bildirici ayrıca “Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan kesme cezaları, sulh ceza hakimliklerinin erişim engellemeleri ve üstü örtülü ilan/reklam ambargoları ile gelir kaynakları cendereye sokulan bağımsız ve eleştirel medya bir de bu yolla tehdit altına alınıyor.” diye yazdı. 

"AKP’Lİ BELEDİYELERİN AÇIK DESTEĞİ DEVAM EDİYOR"

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde gazeteleri inceleyen Bildirici, yayımlanan eklerin, iktidar medyasına verilen maddi desteğin en önemli göstergesi olduğunu ve bu eklerde sayfa sayfa ilan ve reklam yayımlandığını aktararak “Devlet kurumları ve siyasi iktidarın denetlediği kuruluşlar ile AKP’li belediyelerin bu gazetelere örtülü ve açık desteği aynen devam ediyor.” dedi. 

Bildirici yazısına şöyle devam etti: “15 Temmuz eklerindeki ilan ve reklamlar bile siyasi iktidarın kendisine bağlı medyayı, tasarruf genelgesine rağmen mali yönden desteklemeye devam ettiğini gözler önüne seriyor. Ama o gazetelerin hali, devlet desteğiyle gazetecilik yapılamayacağının somut örneği. Çünkü gazeteciliğin öncelikli görevi kamu adına ülkeyi yönetenlerin denetimidir.

Hem devletten adil olmayan koşullarda, örtülü biçimde mali destek alıp hem de devleti yönetenleri eleştiremezsiniz. Nitekim de bırakın eleştirmeyi, iktidarın propaganda aygıtına dönüşmüş durumdalar. Siyasi iktidar, medyanın büyük bölümünü bu hale getirmekten memnun mesut. Onları rahatsız eden bağımsız ve eleştirel medyayı bir türlü susturamamaları.”

TASARRUF GENELGESİ NE?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 30 Haziran’da yayınlanan genelgede “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacaktır. Kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan-reklam verilmeyecek” denilmiş, genelge büyük tepki toplamıştı. Özellikle Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin bu kapsamdan hariç tutulması tepkilerin odağındaydı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) “Haberden tasarruf olmaz: Yerel basını öldürmeyin” sloganıyla basın toplantısı düzenlemişti. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et