24 Temmuz 2021 00:11

Aşılama dip, vakalar pik

Evrensel’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte 4’ncü pikin yavaş yavaş görüldüğünü belirterek, hızlıca aşılamanın yapılmasını istedi.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır, Siirt, Bingöl ve Van’ın aralarında olduğu Bölge illerinde Kovid-19 vakalarında artışlar yaşanırken, aşılama ise Türkiye ortalamasının çok altında seyrediyor. Evrensel’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte 4’ncü pikin yavaş yavaş görüldüğünü belirterek, hızlıca aşılamanın yapılmasını istedi.

DİYARBAKIR’DA GÜNLÜK VAKA 400

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, artan vakalardan dolayı artık Diyarbakır’da 4’ncü pikin yavaş yavaş görüldüğünü söyledi. Turan, “Şu an hastanelerde yatan hasta sayısı 160-170 civarında. Vaka sayılarına ilişkin resmi rakamlar bizimle paylaşılmadığından dolayı sadece çalışma alanlarımızdan aldığımız bilgilere göre şu an Diyarbakır’da günlük vaka sayıları 400’lere varmış durumda. Bu durum böyle devam ederse geçen yaz hastanelerde yer bulunamıyordu bu durumu yine yaşamamıza az kaldı. Genelde yaz sezonunda tedbirler turizme bağlı olarak kaldırıldığı için insanlarda bir rehavet oluşuyor. Bu durumu geçen yaz da yaşadık. Tedbirler kaldırıldığından dolayı aşılanmanın düşük olduğu illerde vakaların hızla artıyor olması da tesadüfi bir durum olmuyor” dedi.

Vaka sayılarında düşüşlerin oluşması için bilimsel veriler ışığında hareket edilip toplum katılımı sağlanılarak sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten Turan, “Emek meslek örgütlerinin sürece dahil edilip test sayılarının artırılıp izolasyonları sağlayıp daha fazla yayılmasını önleyebilelim. Bunlarla birlikte hızlıca aşı yapılmalı” dedi.

AŞI İÇİN YETERİNCE BİLGİLENDİRME YAPILMADI

Bölgedeki aşılama oranının düşük olduğunu belirten Turan, “Aşılanmada Diyarbakır birinci dozda bile yüzde 38,7 iken ikinci doz ise yüzde 16,2 civarında, yüzde 60 olan Türkiye ortalamasının çok altında.  Bunun nedenleri var, bölgede bir aşı karşıtlığının olduğunu söyleyemeyiz. Aşı karşıtlığından ziyade aşıya bir güvensizlik ve bir tereddüt var. Mesela insanlar eline bir paslı çivi battığında gidip tetanoz aşısı olabiliyor ama Kovid-19 aşışı olmuyor çünkü bir güvensizlik var. Bu güvensizliğin birkaç nedeni var. Salgının başından beri topluma güven verici bir şekilde pandemi yönetilmedi maalesef. Verilerin açıklanmasından tutalım bilgilendirmeye kadar şeffaf bir şekilde bu süreç yürütülmedi. Yaşanan bu durum şu anki aşı sürecine de yansıdı. Aşıya yönelik yeterince bir bilgilendirme yapılmadı. İnsanların kafasındaki soru işaretlerine cevap olunmadı” dedi.

KENDİ ANA DİLİNDE HİZMET VERİLMELİ

Turan, aşının önemi konusunda bölge insanının anlayabilmesi için kendi ana dilinde hizmet almalarının büyük bir faydası olacağını söyledi. Turan, “Belli bir yaş üstü insanlar kendi ana dilinden başka bir dil bilmiyor. Bu durumda anlayabilme konusunda ciddi bir problem yaşıyorlar. Bundan dolayı anlayamadığın bir şeyin önemini kavramak çok zor oluyor. Bunların hepsi aşı olma konusunda bir engel. Biz oda olarak aşı olunması yönünde hem yerelin ana dilinde hem de Türkçe videolar yayımladık. Yayımlanmaya devam ediyor” dedi.

VAN VALİLİĞİ "AŞI STANDI" BAŞVURUSUNA YANIT VERMEDİ

Van-Hakkari Tabip Odasının Kovid-19 salgınına karşı aşı bilgilendirmesi için kentte stant açma yönünde 13 Temmuz'da valiliğe yaptığı başvuruya yanıt verilmedi. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, iki kentte ortalama aşı oranlarının nüfusa göre yüzde 47 ve 48’lerde olduğunu belirterek, “Ne yazık ki bölgede aşılanma oranları çok düşük ilerliyor. Pandeminin başından beri, toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 80’inin bağışıklık kazanma ihtiyacı olduğunu ifade ettik. Özellikle Sağlık Bakanlığı, bilim çevrelerini, Türk Tabipleri Birliğini ve farklı kesimleri sürece katmayıp şeffaf bir yönetim ortaya koymadığı için aşıya yönelik toplumda çok büyük bir güvensizliğin oluşmasına neden oldu. Güvensizlikten kaynaklı olarak şu an aşıda yaş oranları düştükçe genç nüfus içerisinde aşı oranı da düşmüş durumda” dedi.

CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMELİ

Yaviç, toplumda aşı olma güveninin sağlanması için ciddi bir çalışmanın yürütülmesinin gerekli olduğunu söyledi. Yaviç, “Tabip Odası olarak aşıya güvenme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkı aşıya yönelik bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla Van Tabip Odası olarak kentin bir yerinde stant açmak için temmuzun 17’sinde Valiliğe bir yazılı talepte bulunduk ama hiçbir olumlu ya da olumsuz dönüş almadık. Dolayısıyla bu tarz davranışlar süreci sekteye uğratıyor. Özellikle aşı sürecinin toplumun bilgilendirilmesinde bölgesel şartların göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyoruz her seferinde. Örneğin biz bu konuda oda olarak Doğu ve Güneydoğu'da Kürtçe olarak halkın bilgilendirilmesi, halka kendi ana dilleriyle duyuruların yapılmasının aşı olma konusunda etkili olabileceğini defalarca ifade ettik ama bu yönde herhangi bir çalışma ve geri dönüş yok maalesef” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de serinlemek için girdiği suda akıntıya kapılan genç yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bursa'da inşaattan düşerek yaralanan 18 yaşındaki Habip Türeli hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa