Diyarbakır’da "aşılanalım, salgını birlikte aşalım" seferberliği
Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, kentte artan vakalar ve aşılamanın yavaş olmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Aşılanalım, salgını birlikte aşalım" çağrısı yapıldı.
Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu'nun basın açıklaması | Fotoğraf: Evrensel
Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, kentte Kovid-19 vakalarının artış göstermesi ve aşılamanın düşük olması nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odasında açıklama yaptı. Siyasi parti yöneticileri de açıklamaya destek verdi. “Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “Aşılanalım, salgını birlikte aşalım” çağrısı yaptı. Aşı çağrısı Türkçe ve Kürtçe yapıldı.
PANDEMİ İLE MÜCADELEDE AŞI ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Kovid-19 pandemisinin henüz kontrol altında alınmadığına ve artarak devam ettiğine dikkat çeken Turan, “Herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan, toplumu endişeye sevk eden gerçek dışı beyanlar salgın ile mücadele başarısını olumsuz etkilemektedir. Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda aşı oranının düşük olması başta sağlık emekçileri olmak üzere bütün toplum sağlığı tehlikeye sokmaktadır” dedi
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN AŞI YAPILMALI
“Ülkemizde ve dünyada uygulanan aşılar bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanmış ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak uygulanmaya başlanmıştır” diyen Turan, “Bu güne kadar dünyada 4 milyara yakın doz aşı uygulanmıştır. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80 ile 90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir. Aşı karşıtlarının hurafelere dayalı, bilim dışı anlatımları gerçekliği yansıtmamaktadır. Halen uygulanmakta olan aşılar güvenli ve etkilidir. Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede Kovid-19 nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çok büyük kısmı aşılanmamış bireylerden oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir.” dedi.
ÖLENLERİN BÜYÜK KISMI AŞI OLMAYANLAR
Aşılama öncesinde Türkiye’de 400’e yakın sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini belirten Turan, “Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmış, ölümlerde belirgin bir azalma sağlanmıştır. Halen hastalık nedeniyle ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşı yapmamış olanlardan oluşmaktadır. İlimiz ve Bölgemizde yeterli bilgilendirmenin yapılmaması ve güvensizlik sonucunda kovid-19 aşılama oranları ülkenin geri kalan bölgelerine göre önemli ölçüde düşük seyretmektedir. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır. Bu tablonun ortadan kaldırılması için kamu aracılığıyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katıldığı güçlü bir aşı bilgilendirme kampanyasına ihtiyaç olduğu açıktır” dedi.
KÜRTÇE VE TÜRKÇE AŞI ÇAĞRISI
Açıklamada Türkçe ve Kürtçe aşı çağrısı yapıldı. Kürtçe açıklamayı SES Diyarbakır Şube Başkanı Şiyar Güldiken okudu.
ETKİNLİKLER PLANLANDI
Turan, aşılanmanın hızlanması için yapacakları etkinlikleri şöyle sıraladı:
- "Topluma yönelik çağrılarımız, basın açıklamaları,
- Anons aracı aracılığıyla topluma yönelik çağrı ve bilgilendirme,
- Kısa mesaj, vidolar ile sosyal medya ve yerel yazılı-görsel medya acılığıyla bilgilendirme,
- Afiş ve bilgilendirme broşürlerinin dağıtılması,
- Billboardlarda aşı çağrısı yapılması,
- Aşılama birimlerine ziyaretler yapılması,
- Yerel dinamiklerle biraya gelinmesi planlanmıştır."
(Diyarbakır/EVRENSEL)