30 Temmuz 2021 09:42

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Aşı stokunda değil lojistiğinde sorun var

İzmir’de yaşanan aşı stok sorununa ilişkin İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, aşıların olduğunu ancak iyi bir lojistik planı yapılmadığı için bu tarz sorunların yaşandığını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

Bayram tatili sonrası vaka sayıları her geçen gün artarken hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı stokunda sorunlar yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın randevusuz aşı olma duyurusunun aksine İzmir’de aşı sorunu yaşanıyor. Randevu alan vatandaşların özellikle hastane ya da Aile Sağlığı Merkezlerinde randevusu olsa da “aşı yok” denilerek geri gönderildiği öğrenildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde aşı tedarik sorunu yaşandığını, bu nedenle randevusuz aşı yapılmayacağını DEÜ Başhekimlik mesajla duyururken Türkan Özilhan Hastanesi, Yeşilyurt Devlet Hastanesi, Çiğli Devlet Hastanesi gibi birçok hastane ve ASM’de de aşı yetersizliğinden dolayı randevulu kişiler aşı olamıyor ya da geç oluyor.

Aşı olmak için giden ve aşı olmadığı için geri dönen vatandaşlar ise tepkili. İzmir’in aşı sorununu, hastanelerdeki durumu İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile konuştuk. Çamlı, aşıların olduğunu ancak iyi bir lojistik planı yapılmadığı için bu tarz sorunların yaşandığını söyledi.

“AŞI HIZLI VE PLANLI BİR ŞEKİLDE VATANDAŞA ULAŞMALI”

Çamlı, “Anladığımız kadarıyla aşı var, bunun ulaşımında bir sıkıntı yaşanıyor. İyi bir planlamayla, lojistikle bu sorun halledilebilir. Sonuç olarak vatandaş aşısını oluyor ama gecikmeli bir şekilde” dedi.  

Aşı teminin yanı sıra aşının hızlı ve planlı bir şekilde vatandaşa ulaşmasının da önemli olduğunu söyleyen Çamlı, “Bunun için değişik kurumlarla organize ve iş birliği yapılarak ektin bir lojistik, ulaşım ve altyapı organizasyonu gerekiyor. Semtlerde, ilçelerde, mahallelerde aşı istasyonlarının kurulmasını bu yönden istemiştik” diye konuştu.

“MOBİL AŞI HİZMETİ ÖNEMLİ”

Kırsal kesimde mobil aşı hizmetleriyle vatandaşın ayağına aşı götürülmesinin önemine değinen Çamlı, “Geçmişte aşı kampanyaları sırasında, sosyalizasyonun olduğu dönemlerde ev ev dolaşılarak aşılar yapıldı. Şimdi bu süreçte aşı temininde bir sıkıntı olmadığı düşünüldüğünde aşının ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar daha önceden yapılan bir planlama ile giderilebilir. Vatandaş o gün için işini gücünü bırakıp aşı olmaya gittiğinde ‘bugün git, yarın gel’ gibi durumlar gerçekten şu bulunduğumuz konumum hassasiyeti çerçevesinde uygun değil. Bunlar çok daha iyi planlanabilir ve bu tür aksamalar ortadan kaldırılabilir” dedi.

“VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR”

Hastane ya da ASM’lerde aşı için bekleyen vatandaşın mağduriyet yaşadığını ifade eden Çamlı, “Vatandaş 2-3 saat bekleyebiliyor kurumun önünde. Orada beklerden hekimle, sağlık çalışanlarıyla kavga ediyor. Sorumluluk oradaki çalışanlardaymış gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bu olay düzgün organize edilemezse her an şiddete dönüşebilir. Bu planlamayı yapması gereken sağlık çalışanları değil bakanlıktır. Dolayısıyla vatandaşın aşı kuyruklarında bekletilmesi şu bulunduğumuz hassas dönemde insanları aşı yapmaya ikna etmeye çalıştığımız, aşı tereddütleriyle mücadele ettiğimiz bir süreçte uygun bir şey değil, çok daha duyarlı olmak gerekiyor” diye konuştu.

Reklam