31 Temmuz 2021 09:01

CHP, özel ve kamuda Roman vatandaşları çalıştırma zorunluluğu getirilmesini istedi

CHP'li Milletvekili Mahmut Tanal ve Özcan Purçu, Roman vatandaşların kamuda ve özel sektörde istihdam edilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi.

CHP, özel ve kamuda Roman vatandaşları çalıştırma zorunluluğu getirilmesini istedi

Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

CHP’li milletvekilleri Avukat Mahmut Tanal ve Özcan Purçu, özel sektörde ve kamuda Roman vatandaşların zorunlu istihdam edilmesi istemiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Gerekçede, Romanların toplumdaki önyargı nedeniyle çalışma hayatından da dışlandığı belirtildi.

Teklife göre Roman vatandaşları çalıştırma zorunluluğu getirilecek, işverenler, özel sektör işyerlerinde yüzde 3, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 oranında Roman vatandaş çalıştırmakla yükümlü olacak. Teklifin amacı Roman yurttaşların istihdamının artırılması ve Anayasal hakları olan çalışma hakkının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi olarak açıklandı.

CHP’li vekiller Mahmut Tanal ve Özcan Purçu’nun imzasını taşıyan 4857 sayılı İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, "Ekonomik, sosyal, kültürel açıdan dezavantajlı olarak ifade edilebilecek grupların arasında Romanlar da bulunmaktadır. Ülkemizde Roman vatandaşlar ciddi ayrımcılıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle, ekonomik, sosyal ve politik olarak dışlamalar yapılmaktadır. Roman asıllı vatandaşlara karşı olumsuz damgalama ve ötekileştirmeden kaynaklı olarak geçmişten günümüze birçok alanda Romanlar kendilerini güçsüz ve mağdur hissetmişlerdir. Gelir eşitsizliğinden ve istihdam yetersizliğinden dolayı Roman asıllı vatandaşlarda yoksulluk oranı oldukça yüksektir. Toplumda Roman vatandaşlara karşı benimsenmiş olan olumsuz düşünceler iş hayatına da yansımıştır. İşverenler Roman vatandaşlarla çalışmak istememekte, Roman asıllı vatandaşların birçoğu işsiz kalmaktadır” denildi. 

Gerekçede, devletin toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü olduğu belirtilerek "Roman asıllı vatandaşların toplum yaşamına etkin olarak katılabilmeleri için iş bulabilmeleri noktasında fırsat eşitliğine kavuşmaları gerekmektedir. Devletimiz de sosyal devlet ilkesinin ve eşitlik ilkesinin bir gereği olarak güçsüzü güçlü karşısında korumaya yükümlüdür. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımız arasında eşitliği sağlayabilmek adına pozitif ayrımcılık yapabilmektedir” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et