İzmir’de depremzedeler miting yaptı: Emsal artışı ve destek kredisi istiyoruz
İzmir depreminin üzerinden geçen 9 aya rağmen sorunları devam eden depremzedeler, taleplerinin karşılanması taleplerini düzenledikleri mitingde dile getirdi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
30 Ekim İzmir depreminin üzerinden geçen 9 ayda depremzedelerin sorunları sürüyor. Sorunlarını ve taleplerini dile getirmek isteyen depremzedeler İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde depremzedeler, “Evimiz yok, derdimiz çok”, “Kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz”, “Emsal artış rant değil çözümdür”, “Kimse duymuyor depremzede yürüyor” dövizleri taşırken “Emsal artış istiyoruz”, “Depremzede burada devlet nerede”, “Tek derdimiz evimiz” sloganları attı.
July 31, 2021
Depremin üzerinden tam 9 ay geçmiş olmasına rağmen herhangi bir ilerlemenin kaydedilmediğini ve depremzedelerin kendi aralarında kategorilere ayrıştırıldığını söyleyen İZDEDA Başkanı Haydar Özkan yaşadıkları sorunlara değindi.
Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremden sonra yaptığı taşınma yardımını hatırlatarak, “Bu yardım, ağır hasarlı bina sakinlerinden ev sahipleri için 13.000 TL, kiracılar için 5.000 TL belirlenmiş, taksite bölünerek de ilk etapta 5.000 TL ödenmiş, geri kalanı için ‘kira kontratı getirirsen geri kalanını öderim’ gibi bir uygulamaya gidilmiştir. Orta hasarlı binalar için 5.000 TL ve 2.500 TL gibi ödemeler yapılarak ayrımlar yapılmış, az hasarlı olup evini taşımak zorunda kalan arkadaşlarımıza ise hiçbir yardım yapılmayarak depremzede değilmiş gibi davranılması yaralar açmıştır. Ayrıca ağır hasarlı evlerin sakinlerine önemli eşyalarını almak için 10, 15, 30 dakikalık ve 1 saatlik eve giriş süreleri belirlenerek, bunlardan bir saat süre verilenlerin evini taşıdığı kabul edilmiş ve kendilerine 30.000 TL’lik eşya yardımı yapılmamıştır” diye konuştu.
“DEPREMİN AĞIR, ORTA, AZ HASARI OLMAZ”
DASK’ın da kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Özkan, “Evin deprem öncesi değerine bakmadan ağır hasarlı binalarda metrekare hesabına göre daire başı 97.000 TL ile 157.000 TL arasında ödeme yapan DASK, bunun için bile olabildiğince zorluk çıkarmış ve aylarca ödememiştir” dedi. Farklı uygulamaları eleştiren Özkan, “Depremin ağır, orta, az hasarı olmaz. Depremde hasar alan hiçbir evde oturulamıyorsa neden bu kadar farklı uygulamalara gidilmektedir” diye ekledi.
Hak kayıplarının nasıl giderileceği konusunun da hala açıklık kazanmadığını söyleyen Özkan, “Depremden önce zemin+7 kat ve 130 m2 civarında olan evlerimizin deprem sonrası zemin +5 kat, yaklaşık 80 metrekare ve 2+1 olarak inşa edilmesine akıl sır erdiremiyoruz. Proje alanlarındaki inşaatlar aynı olmasına rağmen bir kısım depremzedenin 7269 sayılı afet kanunu gereği 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli 20 yıllık sıfır faiz ve maliyetin yüzde ellisini ödeyecek olmasıyla birlikte diğer depremzedelerimizin 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu gereği 10 yıllık ödeme yapacak olması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
“YÜZDE 30 EMSAL ARTIŞ VE DESTEK KREDİSİ İSTİYORUZ”
Ev sahipleriyle kiracı depremzedelerin karşı karşıya gelmeye başladıklarını kaydeden Özkan, “Olmayan evinin kredisini öderken aynı anda oturduğu eve kira ödeyen komşularımız, çaresizlik içinde evini nasıl yaptıracağını düşünmektedir. Evlerimiz yapılırken müteahhit, kontrolör olan ve izin veren belediye ve bölgeyi imara açan bakanlık, hasar gören evlerde hiç sorumluluğu yokmuş gibi bir kenara çekilmiş ve depremzede evini tekrar inşa etmek için müteahhit ile karşı karşıya bırakılmıştır” diye konuştu.
Özkan, son olarak şunları kaydetti: “Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilip depremzedelerin yeni evlerine kavuşması için devletimizden beklentimiz yüzde 30 emsal artışı ve sıfır faizli iki yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli destek kredisidir. Emsal artışı ile amaç rant sağlamak değil depremzedenin müteahhitte vereceği 450.000TL’nin 200.000 TL civarına kadar çekilebilmesi için inşaat maliyeti düşürmekte kullanması maksatlı olarak istenmektedir. Geri kalan bölümün ise 200.000 TL miktarlı ve 10 yıllık, 3500 TL geri ödemeli kentsel dönüşüm kredisi şeklinde değil de sıfır faiz oranlı 2 yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli destek kredisi şeklinde istiyoruz” dedi.
“DEPREMZEDELERE DAYATILAN HAK KAYBIDIR”
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nin yaptığı eylemde konuşan CHP İzmir Milletvekilli Atilla Sertel, “Depremzedelerin çözülemeyen önemli sorunları var. Dokuz aydır depremzedeler sorunlarının çözümünü istiyor. Kendilerini kentsel dönüşümcü olarak görenlere karşı seslerini yükseltmeye çalışıyorlar. Biz bu sesin yanındayız. Depremzedelere dayatılanlar hak kaybıdır” diye konuştu.
Daha sonra söz alan yakınlarını kaybeden depremzedeler, bu yaşanan felakette adaletin yerini bulmasını, suçluların cezalarını almalarını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Basın açıklaması sonunda depremzedeler, kendileri gibi afet mağduru olan Manavgat’a gönderilmek üzere kendi aralarında yardım topladı. (İzmir/EVRENSEL)