08 Ağustos 2021 23:22

Enflasyon ve işçiler

Sendikalar toplu sözleşme imzalarken açıklanan enflasyon oranında değil, çarşı ve pazarda hissedilen enflasyon oranında zam yapılmalı.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metal işçisi
Gebze

Günümüz şartlarında işçilerin çok çalıştıkları yetmiyormuş gibi bir de enflasyon ile mücadele ediyor. Resmi açıklamaların gerçek olmadığını görüyoruz. Ülkemizde toplu sözleşme dönemlerinde enflasyon düşük gösteriliyor. Çarşı pazar enflasyonu düşünüldüğü zaman karşımıza çıkan resim açıklanandan çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bugün markete gidip 100 TL’lik bir alışveriş yapsak bir hafta sonra aynı ürünleri 100 TL’ye alamıyoruz. Bu da gelen zamların oranlarını gösteriyor. Öte yandan durumun vahametini anlatan bir diğer açıklama olan Diyanetin açıklamasını hatırlayalım: Pazara akşam gidin ucuz alışveriş yaparsınız. 
İşçiler enflasyonu en derinden yaşayanlar. Bir diğer sorun ise sendikaların tavır ve tutumlarıdır. Sendikalar hep şu yönde açıklamalar yapıyor: TÜİK enflasyonu doğru açıklamıyor. Ancak yapılan her sözleşme ise açıklanan enflasyona göre oluyor. Olması gereken ise biz işçilerin çarşı pazarda hissettiği enflasyon oranında zam yapılmalı. Örneğin daha bu yıl yazın başında elektrik ve doğal gaza yüzde 10-15 zam yapıldı. Çarşı ve pazara yansıyan ise çok daha fazla. Bir işçi ayda bir evine et alabiliyor. Vergi nedeniyle de işçi maaşını eline daha almadan parası uçup gidiyor. Pazarda gelen zamdan ise kimsenin haberi yok ya da işlerine gelmiyor. İşçilere çay kaşığıyla verilen kepçe ile alınıyor. 
Önümüzde bir TİS var. Taslaklar öncelikle işçilere sunulmadı. Komisyondaki arkadaşlar danışma kurulu değil, karar alma organı olmalı. Komisyon nedir? İşçilerin kendi bölümlerinden seçtiği ve kendi adına karar verme olanağı seçtiği işçilerdir. Peki, fabrikalarda olan nedir? Temsilcilerin kafalarına göre ve istediği işçiyi seçtiği bir topluluk durumuna dönüşmekte ve temsilcilerin dilek söylemiş olduğu komisyonlar karar alma değil, danışma kuruludur derler bunun ise doğru olmadığını iletiveren komisyonlar danışma değil karar alma organıdır. 
İmzalar atılmadan önce işçilerin onayı alınmalı. Her türlü güçlükle mücadele eden işçiler sözleşmenin şartlarını bilmeli ve kararı işçiler vermeli. Sendikalar toplu sözleşme imzalarken açıklanan enflasyon oranında değil, çarşı ve pazarda hissedilen enflasyon oranında zam yapılmalı.

 

ÖNCEKİ HABER

Haksız kazanç peşindeki lobilere tüyo mu veriyor?

SONRAKİ HABER

Yakılmış yerlerin ranta açılması terör değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa