08 Ağustos 2021 23:27

Hem sigortamızı yatırmıyorlar hem de bizi tehdit ediyorlar

Çankaya Belediyesinde taşeron statüsünde çalışan mevsimlik işçi yazdı: Ağustos ayında neredeyse ilk haftayı geride bırakmamıza rağmen sigorta girişlerimiz yapılmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çankaya Belediyesi Taşeron işçisi
Ankara

Merhaba Evrensel okurları… 
Ben Çankaya Belediyesinde taşeron şirkette çalışan bir park bahçeler işçisiyim. Taşeron şirkette çalışan park ve bahçeler işçileri işe yaz aylarında başlar sonbaharda da ayrılırlar. Ben de emekliyim fakat geçim sıkıntısı nedeni ile daha önceki senelerde de bu yöntem ile kısa süreli de olsa Çankaya Belediyesinde işe girmiştim. Fakat bu sene daha özel bir sorun yaşıyoruz. Taşeron işçiler olarak 17 Haziran günü iş girişimiz başladı. Ağustos ayında neredeyse ilk haftayı geride bırakmamıza rağmen sigorta girişlerimiz yapılmadı. E-devlet üzerinden kontrol ettiğimizde sigorta girişlerimizin yapılmamış olduğunu fark ettik. Bu durumu hemen bölge taşeron şirket temsilcilerine sorduk. Sorumuza ilk yanıtları ‘hastam var/uygun değilim’ gibi geçiştirir nitelikte oldu. Normalde park ve bahçelerde birbirimizden ayrı çalıştığımız için Whatsapp grupları da olmasa diğer işçilerden haberdar olma şansımız neredeyse yok. Hatta bu sorunları toplu grupta dile getiren arkadaşlarımıza “Burası bunun yeri değil, bir sorununuz varsa özel iletin” diyerek dönüş yaptılar. 
Hep birlikte duruma tepki göstermemizden endişe ettikleri açık. Grupta tepkiler artınca taşeron şirketin temsilcileri işçi arkadaşlarımızı tehdit etmeye başladılar. Hakkımız olanı vermedikleri gibi “Beğenmezsen yarın gelme’, ‘Çıkışını yap’ söylemleri ile baskı kurmaya çalıştılar. Geçen senelerde şirketle bu kadar yüz göz olmamıştık. Çankaya Belediyesine bağlı parklarda çalışıyoruz, bu şirketin işçiye yaptığı haksızlık Belediye tarafından da denetlenmeli. İşçinin 45 günlük sigortasını cebine atma derdindeyse belediyeye de işçi sayısını fazla gösterip kalan parayı kendine ayırmış olabilir. Bizim arkadaşlarımız Ankara’nın dört bir yanından işe ihtiyacı olduğu için asgari ücret de olsa yola çıkıyorlar. Karşılaştığımız hırsızlığa karşı sosyal-demokrasi iddiası olan bir belediyenin acilen harekete geçmesi gerekir. 

ÖNCEKİ HABER

Yakılmış yerlerin ranta açılması terör değil mi?

SONRAKİ HABER

Yanan ormanların takipçisi olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa