11 Ağustos 2021 11:46
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2021 14:15

RTÜK’ün yangın cezalarına gazeteci örgütlerinden tepki: Basın hürdür sansür edilemez!

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi, RTÜK’ün orman yangıları nedeniyle 6 kanala verdiği cezaya tepki gösterdi.

Orman yangını | Fotoğraf: DHA / Logo: RTÜK / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) RTÜK’ün orman yangıları nedeniyle, 6 kanala toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla verdiği cezaya tepki gösterdi.

TGS açıklamasında, “Bir sansür kurumuna dönüştürülen RTÜK, yangınları haberleştiren kanallara ceza yağdırdı. Halkın gerçekleri öğrenmesine engel olan, yangını söndürmek yerine sansürlemeye çalışan zihniyet kaybedecek, gazetecilik kazanacak. Basın hürdür sansür edilemez!” dedi.

 

 

TGC: RTÜK'Ü BASIN VE DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) son toplantısında televizyon kanallarına verdiği cezalarla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada “RTÜK, FOX TV, Halk TV, Habertürk, KRT, Tele 1 ve TR 35 kanallarına ağırlıklı olarak orman yangınlarıyla ilgili haber ve programlarda geçen ifadeleri gerekçe göstererek toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza vermiştir. RTÜK bu cezalarla halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkını engellemekte ve Anayasa’yı yok saymaktadır” dedi. TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Bir kamu kurumu olan RTÜK kararlarında tarafsız olmak, Anayasa’ya basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne uygun davranmakla sorumludur.

Türkiye’nin yaşadığı orman yangınları felaketiyle kamu yararı zarar görmüş ve televizyon kanallarında bu önemli konu haber ve programlarla halka ulaştırılmıştır. İktidarın orman yangınlarının söndürülmesi sürecinde yaşanan sorunların haberleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığı gündeme getirmesiyle RTÜK yine sansür görevini üstlenmiştir.

RTÜK’ün 3 Ağustos 2021 Salı günü medya yöneticilerine yangın görüntülerinin halkla paylaşılmaması için özel mesajlar göndererek editöryel bağımsızlığa müdahale ettiği kamuoyuna yansımıştır.

Ardından da 11 Ağustos 2021 Çarşamba günü yaptığı toplantıda RTÜK, FOX TV, Halk TV, Habertürk, KRT, Tele 1 ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza vermiştir. Cezaya konu olan sözlerin çoğunluğunu orman yangınlarıyla ilgili haber ve programlarda geçen ifadeler oluşturmaktadır. RTÜK bu cezalarla halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkını engellemekte ve Anayasa’yı yok saymaktadır.

Kararlarını demokratik toplum ölçütü olan çağdaş ve özgürlükçü bir yaklaşımla alması beklenen RTÜK, verdiği para cezaları ve yayın durdurma kararlarıyla eleştirel medyaya bedel ödettirmektedir.

RTÜK’ü tarafsız bir kamu kurumu olması gerektiğini hatırlamaya, halkın haber alma hakkını engellemekten, eleştirel yayın yapan TV kuruluşlarını para cezalarıyla zayıflatmaya çalışmaktan vazgeçmeye, Anayasaya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz.”

BASIN KONSEYİ: RTÜK’ÜN TARAFSIZ DAVRANMASI ZORUNLUDUR KEYFİ CEZALAR KABUL EDİLEMEZ

Basın Konseyi de yaptığı açıklamada, "RTÜK'ü, muhalefet partileri kontenjanından gelen üyelerine saygılı olmaya, hem de basın özgürlüğüne bağlı kalarak halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya bir daha davet ediyoruz" denildi.

Basın Konseyi'nin açıklaması şöyle:

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) son toplantısında 5'i ulusal 6'sı yerel 11 televizyon kanalına yağdırdığı idari para cezalarını protesto ediyoruz.

Kamu adına görev yapmak üzere kurulan, tarafsız olmakla yükümlü, basın özgürlüğü için çalışması gereken, gücünü Anayasa’dan ve yasalardan alan RTÜK’ün, sorumsuzca ve ölçülülük ilkesine de aykırı yağdırdığı keyfi cezalarla, tarafsızlığını yitirdiğini her geçen gün ortaya koymaya devam etmektedir.

Ülkemizin yaşadığı en büyük orman yangını felaketinde canla başla çalışarak halka haber ulaştıran, olayların içinden gerçeği yansıtan habercilerin kelimelerini cımbızlayarak keyfi suç üreten RTÜK'ün zorlayıcı politik kararları kabul edilemez. Gazeteciler, bu tür baskıları hak etmedikleri gibi, yaptırımlara da maruz bırakılmaktadır. Özgür haberciliği yok etmek için sansür, oto-sansür, yasaklamalar egemenleştirilmeye çalışılmaktadır.

RTÜK’te büyük kısmı medya mensubu bile olmayan, habercilik yapmayan, basın dışından gelen iktidar kontenjanından seçilen 6 üyenin bu tür cezalarla gerçek habercileri hizaya getirme çabaları beyhude olacaktır. Basın, doğru bildiği yolda ve ilkeleri doğrultusunda haberlerini yapmaya devam edecektir.

RTÜK'ü, muhalefet partileri kontenjanından gelen üyelerine saygılı olmaya, hem de basın özgürlüğüne bağlı kalarak halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya bir daha davet ediyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da sağanak sele neden oldu, can kayıpları yaşandı

SONRAKİ HABER

Almanya, güvenlik sorunu sebebiyle Afganlar için sınır dışı uygulamasını askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa