13 Ağustos 2021 00:33

Yurtiçi Kargo işçileri insanca koşullar istiyor

Belli bir iş tanımlarının olmadığını söyleyen Yurtiçi Kargo işçileri 12 saati geçen çalışma sürelerinin karşılığında mesai ücreti alamamaktan şikayet ediyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

İşçilerin sendikalaşmasını engellediği, sendikalaşan işçileri işten attığı mahkeme kararlarıyla da tescillenen Yurtiçi Kargoda işçilerin yaşadığı sorunlar bitmiyor. Belli bir iş tanımlarının olmadığını söyleyen Yurtiçi Kargo işçileri 12 saati geçen çalışma sürelerinin karşılığında mesai ücreti alamamaktan şikayet ediyor. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de Yurtiçi Kargonun sendikal faaliyetlerini engellendiğini, işçilerin ise kölece şartlarda çalıştırıldığını ifade ediyor.

‘PATRONA KÂR İŞÇİYE SEFALET ÜCRETİ’

İstanbul’da Yurtiçi Kargo şubelerinde çalışan işçiler pandemi sürecinde artan iş yüklerinden bahsediyor. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde de çalışmaya devam ettiklerini söyleyen bir Yurtiçi Kargo işçisi, “Biz pandemide tam zamanlı, dinlenmeksizin, esnek çalışma saatleriyle çalıştık. Bunun yanı sıra sosyal mesafenin, önlemin, dolayısıyla kargo işçisinin canının hiçe sayıldığı bir süreçti bu. Biz aralıksız çalışırken onların tek düşündüğü kârdı” dedi. Kargo işçisi, Yurtiçi Kargo’nun işçileri uzun saatler çalıştırarak tarihinin en hızlı büyüdüğü dönemini yaşadığını ifade etti. İşçi, “Devlerle yarışır duruma gelen Yurtiçi Kargo, işçilere sefalet ücretini hak gördü. İhtiyaçların arttığı her şeyin fiyatının iki katına çıktığı Türkiye’de Yurtiçi Kargo işçileri 3 bin 100 liraya çalışmaktadır” dedi.

‘FAZLA MESAİ ÜCRETİ HAYAL’

Çalışma saatlerinin sabah 08.00’de başladığını söyleyen kargo işçisi, “Bitiş saatimizi bazen biz de kestiremiyoruz. Hemen hemen her gün gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu çalışmanın karşılığı olan mesai ücretlerini ise şimdiye kadar hiç almadık. İşe başlarken hepimize günlük mesai çizelgesi imzalatıyorlar. Çizelgede 15’er dakika çay molası 1 saat yemek molası yazıyor fakat asla bu çizelgeye uyulmuyor. Göz göre göre suç işliyorlar” ifadelerini kullandı. Senelik izin haklarını Yurtiçi Kargonun yoğunluğuna göre kullandıklarını aktaran işçi, “Örneğin işin olmadığı kimi dönemlerde işçilere zorla senelik iznini kullandırılıyor. Böylelikle tatil günlerimizde patronun iki dudağının arasında olmuş oluyor” dedi.

‘GÖREV TANIMI YOK ÇALIŞMA YERİ YOK’

Kargo işçisi, “İşçiler ufacık molalarda çay aralarında yan yana geldiğinde konuştuğu tek şey dağıttıkları kargo sayısı oluyor. Yarattıkları rekabet ortamı meyvelerini sonuna kadar veriyor. İşçiler kendi sorunlarını tartışmak yerine kısacık zamanlarında birbiriyle yarışıyor, az dağıtan çok dağıtana düşman oluyor” dedi. İstanbul Avrupa bölgesinde çalışan işçi, “Görevimiz tanımlı değil, her işi yapmak zorundayız. Çalışma alanımız da belli değil. Bir anda kendinizi başka şubenin mıntıkasında karşıda kargo dağıtırken bulabiliyorsunuz” diye konuştu. Zaman zaman iş uğruna yemek saatlerinin dahi değiştiğini anlatan işçi, “En kısa sürede çalışma koşullarımız iyileştirilmelidir. Farklı şubelerden arkadaşlar olarak whatsapp gruplarında iletişim halindeyiz, herkesin durumu hemen hemen aynı. İnsanlar kölece şartlarda çalışıp geçim sıkıntısı çekiyor. Asgari ücrete 12 saat ve üzerinde çalışıyoruz. Esnek çalışma sistemine bir an önce son verilmelidir” diye konuştu.

'YURTİÇİ KARGO SUÇ İŞLİYOR'

Durumla ilgili açıklamalar yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Sendikamızın Yurtiçi Kargoda örgütlenmek için Türkiye genelinde bir çalışması var. İşveren bu örgütlülüğü engellemek adına her türlü baskıya, kanunsuzluğa başvuruyor. Şu anda yüzü aşkın işçi sendikalı olduğu için işten çıkarıldı. Mahkemelerce Yurtiçi Kargoda işçilerin sendikalı olduğu için işten çıkarıldığı onaylandı. Onlarca dava kazandık ancak Yurtiçi Kargo kâr hırsından vazgeçmiyor. Göz göre göre suç işliyor” dedi. İşçilerin söylediklerine hak veren Öztürk, “İşçiler günde 12 saat mesai ücreti verilmeden çalıştırılmakta, her türlü esnek çalışma devrede, fazla çalışmalarda izin vereceğim diyen patron işçiye izin de vermiyor... Yurtiçi Kargo burada güvencesiz, kuralsız, kölece işçi çalıştırmaya devam ediyor. Sendikamızın da bu konuda çalışmaları devam ediyor. Aras Kargo işçileri dün nasıl başardıysa yarın Yurtiçi Kargo işçileri de başaracaktır. Yurtiçi Kargo işçileri de iş güvencelerini, sosyal haklarını, insanca çalışma koşullarını kazanacaktır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

DERİTEKS üyesi işçiler: Yaşadığımız sorunlara karşı çözüm etrafında kenetlenmeliyiz

SONRAKİ HABER

DEÜ Hastanesinde SES’in bildiri dağıtması engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa