17 Ağustos 2021 17:59
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ağustos 2021 15:13

Almanya'da binlerce kişi Afganistan'da tehlikede olanların tahliye edilmesini istedi

Almanya'da yapılan eylemlerde binlerce kişi, Afganistan'da hayatları tehlikede olanların hızla tahliye edilmesini talep etti.

Almanya'da, Afganistan'da tehlikede olanların tahliye edilmesi talebiyle yapılan eylem | Fotoğraf: Erbil Başay/AA

Paylaş

Afganistan’da radikal dinci Taliban örgütünün 15 Ağustos’ta yeniden kontrolü ele geçirmesi üzerine Almanya’nın birçok kentinde binlerce kişi sokağa çıkarak, hayatı tehlike altında olan Afganların kurtarılması için “hava köprüsü” kurulmasını talep etti.

Daha önce Akdeniz’in ortasında mahsur kalan mültecilerin kurtarılması için kurulan Seebrücke (Deniz Köprüsü) adlı inisiyatif tarafından çağrısı yapılan eylemlere binlerce kişi katıldı.

Başkent Berlin’de Platz der Republik alanında yapılan eylemde 2 binden fazla insan katıldı. “Afganistan güvenli değil”, “Hava köprüsü şimdi”, “Yeterli kadar yerimiz var”, “Afganları öldürmeyi durdurun” ve “Afganlara yardım edin” yazılı pankartlar ve dövizlerin taşındığı eylemde Alman hükümetinde Afganistan’dan çok sayıda insanı kurtarma çağrısı yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Afganistan'da hayatları tehlikede olanların ülkelerinde bürokrasi uygulanmadan güvenli şekilde tahliye edilmesi ve Almanya'da bulunan Afgan mültecilerin sınır dışı edilmemesi talep edildi.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Aynı saatlerde Köln’de hükümetin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin önünde de bir eylem düzenlendi. Eyleme yağmura rağmen bine yakın insan katıldı. Burada da hükümetin Afganistan’daki durumu doğru bir şekilde analiz edilmediği belirtilerek, öncelikte Taliban’ın tehdidi altındaki kadın ve çocukların bir hava köprüsüyle Almanya’ya getirilmesi talep edildi. Benzer taleplerle Bochum’da yapılan eyleme de 800 kişi katıldı.

Afganistan’daki insanların Taliban’dan kurtarılması için yapılan eylemler ülke genelinde hafta sonuna kadar değişik kentlerde devam edecek.

Seebrücke daha önce de Yunanistan’ın Midilli adasındaki mültecilerin Almanya’ya getirilmesi için benzer kitlesel eylemler düzenlemişti.

HÜKÜMETİN PLANI YAVAŞ İŞLİYOR

Öte yandan Afganistan’da en fazla asker bulunduran ülkeler arasında yer alan Almanya’nın Kabil’den tahliye işlemleri ağır bir şekilde devam ediyor.

Kabil’e inen ilk Alman uçağına önceki gün büyükelçilik personelinin yanı sıra sadece yedi Afgan binebilmişti. Hükümet, az sayıda inanın binmesine iniş süresinin sınırlı olmasını bağlamıştı. Kabil’den Taşkent’e tahliye edilen elçilik personeli salı günü Berlin’e ulaştı. Çarşamba sabahı ise Frankturt’a Alman askerlerine yardımcı olan 130 Afgan personelin içinde olduğu Lufthansa’ya ait uçak iniş yaptı.

Tahliye işlemlerinin Kabil Havaalanına inişler mümkün olduğu sürece devam edeceği ifade edildi. Hükümet yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre, tahliye işlemlerinin 30 Eylül’e kadar devam etmesi bekleniyor. Tahliye için 40 milyon avro bütçe ayrıldı. Toplamda Taliban’dan kaçmak isteyen ne kadar Afgan’a Almanya’nın kapılarının açılacağı ise belirsiz.

Alman basınında yer alan haberlere göre, ABD ise bugüne kadar 3 bin 200 kişiyi Kabil’den tahliye etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da iş cinayeti | Genç işçi elektrik direğinden düşerek yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

17 Ağustos depreminin 22. yıl dönümü: Yangınlar, depremler, seller afet değil cinayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa