28 Ağustos 2021 10:47

HDP'li Ümit Dede: Kapatma davasında savunma için önce iddiaların delili sunulmalı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP'nin kapatılma davasına karşı yapılan hazırlıkları, AYM’ye ek süre talebini ve olası sonuçlarını değerlendirdi.

Ümit Dede | Fotoğraf: MA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu’nun partinin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin ön savunma için ek süre talebini 2 Eylül’de yapacağı toplantıda karara bağlayacak.

HDP, hem kapatma istemli dava hem de bu davaya ana gerekçe edilen Kobanê davası sürecini kurduğu özel hukuk bürosu tarafından takip ediyor. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, suçlamalara karşı hazırlıklarını, AYM’ye ek süre talebi ve sonuçlarına dair Mezopotamya Ajansından Zemo Ağgöz’e değerlendirmelerde bulundu.

Kendilerine ulaşan iddianame ve ekleri inceledikçe fark ettikleri hususların olduğuna dikkati çeken Dede, “İddianamede savcının ileri sürdüğü iddiaları gösterir deliller sunulmadığı ya da eksik bir şekilde sunulmuş olduğunu fark ettik. Bunu fark ettikten sonra Anayasa Mahkemesine talep dilekçesi sunduk. Dilekçede, savcının iddianamesinde belirttiği ancak dosya ekinde bize sunmadığı, dolayısıyla savunma hakkımızı sağlıklı bir şekilde kullanabilmemizin önünde engel olan belgelerin tarafımıza tebliğ edilmesini istedik. Tabii bu belgeler bize tebliğ edildikten sonra inceleyip savunmamızı tamamlayabilmek için ek süre verilmesini talep ettik. Zira savunmamızı bütün iddiaların dayandığı delillerin olduğunu gördükten sonra ancak yapabilme imkanımız var. 2 Eylül’de AYM’nin dilekçemize vereceği cevapları ve sürenin ne kadar olacağını öğrenmiş olacağız” diye konuştu.

SÜRE TALEBİ

AYM’nin ek süre talebini reddetmesinin mümkün olmadığını ifade eden Dede, şöyle devam etti: “Ek süre istenirse verilir’ diye bir emredici hüküm var. Ancak yasa ek sürenin ne kadar olacağına ilişkin AYM’ye takdir hakkı tanımış ve herhangi bir süre sınırı koymamış. Fakat partimiz hakkında açılan davanın iddianamesinin sayfa sayısı, ekinde sunulan belgelerin fazlalığı ve dilekçemizde talep ettiğimiz belgelerin tebliğ edilmesiyle birlikte bu kapsamdaki bir dosyanın incelenmesi, savunmasının yapılması için makul bir süre vermesini bekliyoruz” dedi.

"HUKUKİ OLMADIĞINI ANLATACAĞIZ"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin kapatılması istemiyle sunduğu ilk iddianamenin AYM tarafından “Odak olma fiili arasında gerekli ilişkilendirmelerin yapılmadığı” gerekçesiyle iade edildiğini hatırlatan Dede, “İkinci iddianame de ilkinin kopyası niteliğinde ama AYM tarafından kabul edildi. Dolayısıyla biz de ön savunmamızın hazırlıklarını yaparken en temelde üzerinde durduğumuz konu bu. İlkinde AYM’nin de kabul ettiği üzere, aslında bu iddianamenin bir siyasi partinin kapatılması için yeterli nitelikte olmadığını, yeni birçok hata ve hukuka aykırılıklarla dolu olduğunu, hem delillerin değerlendirilme biçiminin, hem savcılığın yaptığı yorum, hatta kullandığı dilin hukuki olmadığını anlatacak biçimde bir savunma yapmayı planlıyoruz. Bu çerçevede hazırlıklarımız devam edecek” ifadelerinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Bakanı Özer'den yüz yüze eğitim hazırlıklarına dair açıklama

SONRAKİ HABER

Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu Ankara Barosu Başkan Adayı İlke Işık: "Kadınların mücadele birikimiyle, mücadeleci barolar yaratmalıyız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa