Karayolları işçileri enflasyona ezdirildi; skala kaldırılmadı, ikiye düşürüldü
Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı iş yerlerinde çalışan 19 bin 541 işçiyi kapsayan 19'uncu Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.
Adil Karaismailoğlu | Fotoğraf: DHA
Yol-İş Sendikası ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan ve 19 bin 500 işçiyi doğrudan ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde, kamu çerçeve protokolü kapsamında ilk yıl yüzde 12+5, ikinci yıl ise yüzde 5+5 ve enflasyon farkına imza atıldı. Karayollarında çalışan işçilerin “eşit işe eşit ücret” ve skala sisteminin kaldırılması talebi yerine üçüncü skaladaki işçiler ikinci skalaya geçirildi. Taşeronda çalışan binlerce işçinin kadro talebi ise toplu sözleşmede söz konusu bile olmadı.
Türk-İş ve Hak-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında kamuda çalışan işçiler için imzalanan 2 yıllık toplu iş sözleşmesinde ilk 6 ay yüzde 12, diğer aylar yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında anlaşmaya varılmıştı. Kamuda örgütlü tüm sendikaların imza attığı kamu çerçeve protokolü kapsamında, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan işçiler için de aynı oranda zam verilmesi konusunda anlaşıldı.
İKİ SKALA ARASINDA 100 TL YEVMİYE FARKI VAR
Ancak karayolları işçilerinin toplu sözleşme sürecindeki en önemli talebi, farklı skala cetveli nedeniyle aralarındaki oluşan ücret farkının kaldırılmasıydı. Birinci skalada 6 bin, ikinci skalada 4 bin üçüncü skalada ise 10 bin işçi çalışıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 2005 yılından önce işe girenler birinci skaladan 263 TL, ikinci skaladan alanlar 178 TL, üçüncü skaladan alanlar 142 TL yevmiye alıyor. Bu yüzden işçiler ikinci ve üçüncü skala sisteminin kaldırılarak eşit işe eşit ücret verilmesini istiyordu. Yol-İş ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde ise üçüncü skalada çalışan yaklaşık 10 bin işçinin ikinci skalaya mevcut dereceleri ile geçişi yapıldı.
TAŞERON İŞÇİLERE YİNE KADRO YOK
Karayollarında çalışan binlerce taşeron işçi de kadroya alınmadığı için toplu sözleşmede ‘üvey evlat’ durumuna düştü. 2011 yılında asıl işi yaptıkları konusunda yargıda kazanım elde eden karayolları işçileri, yargı kararının uygulanması için uzun süre mücadele etmişti. Yol-iş Sendikası’nda örgütlü işçiler mitingler ve çıplak ayakla yürüyüşler düzenlemişti. Bunun üzerine zaten uygulanması gereken kadro kararı, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde AKP tarafından kadro vaadi olarak sunularak binlerce işçi kadroya alındı.
Ancak karayollarında taşeron sistemi sürdü. 696 Sayılı KHK’de sadece hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalışan işçiler kapsama alınarak, anahtar teslim yapım ihalelerindeki karayolları işçileri kadro dışı bırakıldı. Bu nedenle 2021-2023 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde kadro talepleri karşılanmayan karayollarındaki taşeron işçiler, toplu sözleşme töreninin yayınladığı sosyal medya paylaşımlarında tepkisini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)