EMEP: Bolu Valiliğinin utanç listesi halkı kin ve düşmanlığa tahrik ediyor
EMEP İl Başkanı Ahmet Özkan, Bolu Valiliğinin mültecilere yönelik uyarı listesinin ırkçı olduğunu vurguladı. EMEP Genel Merkezi de Valiliğin halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) Bolu Valiliğinin yayımladığı mültecilere karşı ayrımcı uyarı listesini kınadı. EMEP Bolu İl Başkanı Ahmet Özkan, bu tür açıklamaların saldırılara zemin hazırladığına dikkat çekerken, EMEP Genel Merkezi de Valiliğin, Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerde yer alan insan haklarına dair birçok maddeyi ihlal ettiği, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği vurguladı.
"TEPKİ, MÜLTECİLERE DEĞİL SAVAŞLARI ÇIKARIP BUNDAN NEMALANANLARA GÖSTERİLMELİ"
EMEP Bolu İl Başkanı Ahmet Özkan, Valiliğin internet sitesinde "Bolu'da yabancı uyruklu misafirlerin temsilcileri ile toplantı yapıldı" başlığıyla yayımlanan uyarı listesindeki "temsilcilerin" kim olduğunu ve nasıl belirlendiğini sordu. "Böyle bir temsilcilik olduğunu sanmıyorum" diyen Özkan, "misafirimiz" söylemiyle "mültecilere sahip çıkıyormuş gibi yapan" iktidarın şimdi ise mültecilere karşıymış gibi davrandığını dile getirdi.
Böyle bir "uyarı listesi" yayımlanın doğru olmadığını vurgulayan Özkan, "Tepki gösterilecekse bu insanlara değil, savaşları çıkarıp, işgalleri başlatıp bundan nemalanmak isteyenlere, emperyalistlere gösterilmeli" dedi.
Listenin ırkçı olduğunun altını çizen Ahmet Özkan, "Bu insanlar konuşamayacaklar mı kendi dillerinde? Bir İngiliz, bir Fransız, bir Alman geldiğinde 'Kendi dilini konuşma' diye onlara böyle tepki gösteriyorlar mı" diye sordu.
Özkan, "Saat 21.00’den itibaren zorunluluklar dışında herkesin evinde olmaya özen göstermesi" maddesine de "Evlerinde hapis mi tutacaklar bu insanları? Kontrol mü edecekler dışarıda mı içeride mi diye" diye tepki gösterdi.
"BU TÜR AÇIKLAMALAR, IRKÇILIĞI VE MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINI ARTIRIYOR"
Özkan, Bolu'da mültecilere yönelik saldırılar yaşanmadığını; halkın, Valiliğin sözünü ettiği şekilde rahatsızlıkları bulunmadığını ve yalnızca ırkçı kesimlerde böyle söylemlerin hakim olduğunu ifade etti. Bu tür açıklamaların insanları etkilediğini söyleyen Özkan, "Sanki yoksulluğu, işsizliği mülteciler yaratmış gibi, ev kiralarını onlar artırmış gibi bir hava yaratılıyor. Bu da düşmanlığı ve ırkçılığı artıyor. Tuzu biberi oluyor" dedi.
Özkan, herkesin, özellikle de Belediye Başkanı, Vali gibi sıfatları bulunan insanların söylemlerinde daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Yarın bir saldırı olursa bunun vebalini kim taşıyacak" diye sordu.
Özkan, son olarak iktidarın yayılmacı politikalarına karşı çıkmak gerektiği çağrısında bulundu.
"HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK EDİYOR"
EMEP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada da Bolu Valiliğinin Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerde yer alan insan haklarına dair birçok maddeyi ihlal ettiği, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği vurgulandı.
"Sonrasını düşünmeden, hesapsızca atılan bu adımlar hem yerli hem mülteci halkların güvenliğini ve yaşam hakkını tehdit etmektedir" denilen açıklamada mültecilerin yemek kültürüne dahi nefret diliyle saldıran bu yaklaşımın tehlikeli olduğunun altı çizildi.
"Bolu Valiliği'nin suç unsuru taşıyan bu utanç listesini kınıyoruz" diyen EMEP, gerekli soruşturmanın derhal başlatılması gerektiğini söyledi.
VALİLİĞİN AYRIMCI UYARI LİSTESİ
Bolu Valiliği'nin internet sitesinde "Bolu'da yabancı uyruklu misafirlerin temsilcileri ile toplantı yapıldı" başlığıyla yayımlanan açıklamadaki "uyarılar" şöyle:
- Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine saygılı olunması, toplumla uyum içerisinde hareket edilmesi,
- Park, bahçe, meydan gibi kamusal alanlarda başka insanları rahatsız edecek şekilde gruplar halinde dolaşılmaması,
- Sosyal medya üzerinden paylaşılan mesajlara dikkat edilmesi, birlik ve beraberliği bozucu yanlış anlaşılmalara sebep olacak ifadeler kullanılmaması,
- Siyasi tartışmalara girilmemesi ve gerginliklerden uzak durulması,
- Toplumun tepkisini çekecek eylem ve davranışlardan uzak olunması, özellikle kadınlara karşı rahatsız edici sabit bakışlardan, sözlerden ve davranışlardan uzak olunması,
- Hem kendi aralarında hem de diğer bireylerle aralarında meydana gelen münferit olayların büyütülmemesi,
- Türkçe dil kurslarına katılım sağlanarak Türkçe’nin öğrenilmeye çalışılması ve meslek edindirme kurslarına katılım sağlanarak meslek edinilmeye çalışılması,
- İş yeri sahiplerinin iş yerlerinin isimlerini Türkçe konulmasına özen göstermesi,
- Herhangi bir şekilde diğer sakinleri rahatsız edecek yüksek sesli konuşmalardan ve görüntülerden uzak durulması,
- Yüksek sesle etrafı rahatsız edecek şekilde müzik dinlenilmemesi, mutfaklarda aşırı baharatlar kullanılarak koku sebebiyle komşuların rahatsız edilmemesi,
- Kişisel temizliğe ve çevre temizliğine dikkat edilmesi,
- Toplumun ahlaki değerlerine karşı hassas olunması,
- Mümkünse saat 21.00’den itibaren zorunluluklar dışında herkesin evinde olmaya özen göstermesi,
- Kurumsal sosyal medya hesapları dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi ve gerginliklerden kaçınılması,
- Türk Bayrağı’nın dışında herhangi bir bayrak, flama, afiş ve benzeri sembollerin taşınmaması,
- Kamu düzenini ve güvenliğini bozan, suç işleyen kişiler görüldüğünde mutlaka güvenlik güçleriyle irtibat kurulması,
- Kanunlara göre bir suç işlendiğinde bu eylem mutlaka cezalandırılacağından nelerin suç olduğunun öğrenilmesi, güvenlik kuvvetlerine yardımcı olunması,
- Kovid-19 aşılarının yaptırılması,
- Türkiye Cumhuriyeti’nin kıymetinin bilinmesi, ülke menfaatlerini koruma konusunda hassas olunması…
BELEDİYE BAŞKANI DA IRKÇI UYGULAMALARI GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da yabancı uyrukluların su faturası ve katı atık vergilerine 10 kat zam yapacağına dair açıklamalarda bulunmuştu. Özcan hakkında, bu açıklamaları nedeniyle "görevi kötüye kullanma" ve "nefret ve ayrımcılık" suçlarından soruşturma başlatılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)