Fransa’da emekliler alım gücünün yükseltilmesini talep edecek!
Fransa’da emekli sendikaları, ekonomik koşulların iyice kötüleştiğini söyleyerek 1 Ekim’de talepleri için birçok şehirde sokağa çıkacak.
![Fransa’da emekliler alım gücünün yükseltilmesini talep edecek!](https://www.evrensel.net/upload/dosya/194567.jpg)
Fransa’da emeklilik reformu projesine karşı 9 Ocak 2020’da eylemler yapıldı Fotoğraf: Jeanne Menjoulet/Flickr CC BY 20
Kıvanç DEMİR
Paris
Fransa’da 7 emekli sendikasının (CGT-FO-FSU-Solidaire-Ensemble et solidaire-FGR-FP-LSR ) ortak çağrısıyla, pandemiyle emeklilerin ağırlaşan alım gücü, genel ve ek sigorta emeklilik ödenekleri, sosyal koşullarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesi talepleri etrafında 1 Ekim’de birçok şehirde eylemler gerçekleşecek.
Sendikaların açıklamalarının devamında, sokağa çıkma yasağı ve kapanmaların sona ermesi, kültürel alanlar ve restoranların yeniden açılmasıyla haziran ayından itibaren bir özgürlük hissinin oluştuğu belirtildi. Ancak, yaşanan sağlık, ekonomik ve sosyal sorunların artmaya devam ettiği bu dönemlerde de emeklilerin yaşam koşullarının kötüleştiğine vurgu yapıldı. Emmanuel Macron hükümetinin, sağlık krizinden ders çıkarmayarak daha da baskıcı yapısını hızlandırdığı ve gerici politikalarıyla toplumu şekillendirmeye çalıştığı ve toplumun büyük çoğunluğunun reddettiği ve ertelenen emeklilik reformunu yeniden gündeme getirmek istediğine dikkat çekildi.
PANDEMİDE FRANSIZ MİLYADERLERİ KÂR ETTİ
Emekliler, işçiler, gençler ve işsizlerin krizin bedelini ödemeyi reddedeceği belirtilen açıklamada, hükümetin emeklilerin topluma maddi yük olduğu söylemleri ve mantığını da emeklilerin kabul etmediği ifade edildi. Emeklilerin, tam tersine yerel ekonomide, sosyal hayatta, aile yaşamı ve kurumlarda yaşlıların desteklenmesine katkı sunduklarının çok net olduğu dile getirilen açıklamada, emeklilerin alım güçlerindeki düşüş ve yaşam koşullarının kötüleştiği, güvencesiz koşulların daha da derinleştiği belirtildi. Pandemi döneminde dünya zenginlerinde yüzde 62 kâr artışı görülürken, Fransız milyarderlerde ise toplamda 170 milyar avroluk kâr artışı gerçekleştiğine vurgu yapılırken, bu eşitsizliğin kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi.
Evrensel'i Takip Et