07 Ekim 2021 08:36

KHK'lerle gasbedilen beş yıl

"Ekonomik, özlük, demokratik haklarımızı gasbeden siyasal iktidara insan olduğumuzu ve sendikal ilkelerimizden vazgeçmeyeceğimizi hatırlatmak isteriz…"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet KARAGÖZ
Eğitim Sen MYK Üyesi

Hukuk, adalet, ahlak, vicdan, insan hak ve özgürlüklerinden yoksun beş yılı geride bıraktık. 15 Temmuz darbe girişimini, sivil darbeyle taçlandıran AKP iktidarı, muhalif kamu emekçilerini; içinde insan, içinde adalet, içinde ahlak olmayan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç etti. Evet, 130 bini aşkın kamu çalışanını açlığa, yoksulluğa, sefalete teslim ettiler. Dünyada, dikta rejimi ile yönetilen ülkelerdeki insanların yaşadıklarını bizler de kendi coğrafyamızda, kendi toprağımızda, kendi ülkemizde katmerli olarak yaşıyoruz. Bizlere bu yaşamı reva gören iktidar sahiplerini asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz.

Irkçı, tekçi, kırım politikalarıyla bizleri teslim almayı hedefleyenler unutmasınlar ki bizler Pir Sultanların, Seyit Rızaların torunları, Denizlerin, Mahirlerin, İboların yoldaşlarıyız. Aldatılan, biat eden, el etek öpen ve diz çökenlerden olmadık olmayacağız. Tarih her şeyi not ediyor. Hukuk önünde hesap vermesini de, hesap sormasını da gayet iyi biliriz. Herkes gibi bizim de bir inancımız, bir ideolojimiz ve bir politik duruşumuz vardır. Aynı zamanda bizler bağımsız tek başına hareket eden bireyler değil, dayanışmayı ve direnişi esas alan örgülü KESK ailesiyiz.

Hukuksuzluklarınızı, kibrinizi, taraflı ve yanlı tutumunuzu dün olduğu gibi bugün de sonrasında da teşhir edeceğiz. Bu durumu belgelerle, rakamlarla ortaya koyacağız. Yüzünüzün kızarmayacağını ve utanmayacağınızı bildiğimiz halde bu gerçekleri kamuoyu ile paylaşmayı borç biliyoruz.

AKP’nin 7075 dayılı KHK ile kurduğu OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun gerçek görevi OYALAMAKTIR. 28.05.2021 tarihli komisyon raporuna göre, Komisyona yapılan başvuru sayısı 126 bin 674’dür. Komisyon tarafından verilen karar sayısı 115 bin 130 dur. Bu sayılar dikkate alındığında, incelemesi devam eden başvuru sayısı 11 bin 544’dür. 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan Komisyon tarafından 28.05.2021 tarihi itibariyle verilen karar sayısı 14 bin 72 kabul, 101 bin 58 ret olmak üzere, toplam 115 bin 130’dur. Komisyonun başvurulan dosyaların %91'ii karara bağladığı 28.05.2021 tarihinde yayınladığı raporda görülmektedir.

Dört aydır rapor yayınlamayan Komisyonun ihraç edilen kamu emekçilerini daha ne kadar oyalamaya devam edeceğini bilmiyoruz. Keyfilik tam da budur. AKP’nin militan kadrolarında oluşturulan komisyonda adaletin tecelli edeceğini bekleyen saf insanlar değiliz. Suç işlediğimiz veya suçlu olduğumuz için değil, kamu kaynaklarına sahip çıktığımız, emek, barış, demokrasi dediğimiz, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, demokratik adil bir çalışma yaşamı, güvenceli iş, güvenli gelecek dediğimiz, doğanın talanına, savaşlara hayır dediğimiz, yapılan hırsızlık ve yolsuzlukları görüp dillendirdiğimiz, demokrat, devrimci kişiliklere sahip olduğumuz için, bizler ihraç edildik.

İnançlarımıza, değerlerimize, Konfederasyonumuz KESK’in ve bağlı iş kolların temel ilkelerinde vazgeçmeyeceğimizi beyan ettiğimiz için OYALAMA Komisyonu dosyalarımızı karara bağlamaktan imtina ediyor.

Komisyon, başvuruda bulunan dosyaların yüzde 91’ni karara bağladığını 28 Mayıs 2021 tarihli raporunda yayınlamıştı. Aynı Komisyon bugüne (5 Ekim 2021) kadar, ihraç edilen 1602 Eğitim Sen üyesinin sadece 590 dosyasını karara bağlamıştır. Eğitim Sen üyelerinin, dosyalarının karara bağlanma oranı yüzde 38’dir. Karara bağlanan dosyalarda üyelerimizin göreve iade oranı ise yüzde 56’dır. Türkiye’nin aydınlık yüzü olan Eğitim Sen üyelerine karşı siyasal iktidarın düşmanca tutumunu kınıyor ve lanetliyorum. Yurttaşlarına savunma hakkı tanımayan, adil yargılanma imkânı sağlamayan siyasal iktidar, intikam duygularıyla ihraç kamu çalışanlarına açlığı ve sefaleti reva görmeyi ısrarla sürdürüyor. Elbette aç değiliz, açıkta değiliz. Çünkü biz KESK ailesiyiz. KESK ve bağlı iş kolları ihraç üyeleriyle dünya emek tarihinde eşi benzeri olmayan maddi ve manevi dayanışma içerisinde olmuştur. Sendikalarımız tarafından sürdürülen dayanışma, bütün ihraç edilen üyeler görevlerine iade edilinceye kadar devam edecektir. Çünkü KESK ve bağlı iş kolları dayanışmanın, mücadelenin ve direnişin adresleridir.

“İnsanlar, haklarıyla insandır.” Ekonomik, özlük, demokratik haklarımızı gasbeden siyasal iktidara insan olduğumuzu ve sendikal ilkelerimizden vazgeçmeyeceğimizi hatırlatmak isteriz.

Mücadeleye omuz veren yoldaşlarımızın katkılarıyla, AKP-MHP barikatlarını aşacağımıza inanıyor hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesi 213 gündür adalet arıyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenler anlatıyor: Uzaktan eğitimde çocukların davranışları nasıl etkilendi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa