HDP, tutum belgesi görüşmelerine CHP ile başladı
HDP, Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak için siyasi partileri ziyaret etmeye başladı. Heyet ilk olarak CHP'yi ziyaret etti.
Fotoğraf, @oguzksalici Twitter hesabından alınmıştır
Birkan BULUT
Ankara
HDP, 27 Eylül’de açıkladığı Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak için siyasi partileri ziyaret etmeye başladı. Ziyaretlere CHP’den başlayan HDP heyeti, daha sonra DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve sol, sosyalist partiler ile emek ve meslek örgütleriyle görüşecek. HDP’nin, İYİ Partiye ziyareti ise henüz netleşmedi.
İlk olarak CHP’yi ziyaret eden heyette HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, MYK Üyesi Tuncer Bakırhan ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan yer aldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile görüşen HDP heyeti, tutum belgesindeki ilkeleri yüz yüze anlattı.
Görüşmenin ardından konuştuğumuz CHP ve HDP’li yetkililer, ziyarette sadece tutum belgesine dair görüşlerin dile getirildiğini aktardı.
Daha sonra Mecliste temsil edilen ve edilmeyen siyasi partileri, emek ve meslek örgütlerini ziyaret edecek olan HDP, İYİ Partiyi ziyaret konusunda henüz karar verilmediğini aktardı.
CHP: OLUMLU BİR GÖRÜŞME OLDU
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da ziyarette tutum belgesi dışında bir konunun gündeme gelmediğini söyledi. Bekaroğlu “Genel Başkanımız zaten bu konuda görüşlerini açıklamıştı. HDP’nin tutum belgesinde çatışmaların durulmasıyla, Kürt sorununun çözümünde parlamentonun yetkili olmasıyla ilgili görüşlerin değerli olduğunu söylemişti. Bu anlamda olumlu bir görüşme oldu" dedi.
HDP: İSİM DEĞİL İLKELER KONUŞULMALI
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan da görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, CHP’nin ardından diğer partilere, emek ve demokrasi güçlerine de tutum belgelerini anlatacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gündeme gelmediğini ifade eden Bakırhan, “Seçimlere en geniş demokrasi ittifakıyla gireceğimizi açıkladık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ismin değil, ilkelerin konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Tutum belgesinde ilkelerimizi ortaya koyduk. Ülkenin demokratikleşmesine katkı sunabilecek, kapsayıcı bir dile sahip bir ismin Cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Onların da adayı net değil, biz de partimizin ortaya koyduğu ilkelere en yakın, halkımızın sorunlarına çözümün yanında olan partilerin çalışmalarını destekleyeceğimizi ifade ediyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)