11 Ekim 2021 00:44

DEÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri: Tek kaygımız barınma değil

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan öğrenciler yüksek barınma ve eğitim giderleri nedeniyle okurken çalışmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar / EVRENSEL

Paylaş

Ilgın ÇERİBAŞ
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesinde yüz yüze eğitim başladı. Öğrenci nüfusu yüksek olan İzmir’de nitelikli ve yeterli sayıda KYK yurdu bulunmaması nedeniyle üniversitelilerin barınma kaygısı devam ediyor. Hem KYK yurtlarına gelen zamlar hem de özel yurt ve kira fiyatlarındaki artışlar öğrencilerin en büyük sorunu. İzmir’de öğrenciler bütçelerine görev ev bulamazken, buldukları evler ise yaşanabilirlikten çok uzak.

3445. YEDEKTE SIRA BEKLEMEK!

KYK yurduna başvurduğunu ve 3445. yedekte olduğunu söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Dilek, “Özel yurt fiyatları ve eşyalı ev fiyatlarına o kadar fahiş zamlar yapıldı ki KYK sonucu açıklandığında çok üzüldüm. KYK yurdu çıksa dahi aylık 1000-1500 liradan az bir parayla büyük şehirde bir de üstüne kitap masrafları eklenince herhangi bir öğrencinin geçinebileceğini sanmıyorum” diye konuştu. Bir süredir özel yurtlarla görüştüğünü, eşyalı evlere baktığını söyleyen Dilek, “Emlak ilanlarındaki birçok ilan sahte çıkıyor. Eve çıkmak biraz daha uyguna gelmesine rağmen kocaman bir şehirde bir kadın olarak yaşamanın zorlukları çıkıyor insanın karşısına. Özel yurtlar da ailelerin çocuklarının güvende olacağı bir yer olması düşüncesinden besleniyor. Yani fiyatı ne kadar yüksek tutarsa tutsun kendine mecbur bırakıyor. Henüz kalacak yer bulabilmiş değilim, acele edip çok yüksek bir fiyata bir de uzun süreli bir kira sözleşmesi imzalamak istemediğim için bekletiyorum” dedi.

BABASI İŞSİZ YİNE DE YURT ÇIKMADI!

Barınma sorunuyla ilgili yaşadıklarını aktaran Yaren ise babasının iki aydır çalışmadığını, buna rağmen kendisine KYK yurdu çıkmamasına şaşırdığını söyledi: “Özel yurtları araştırmaya başladım ve aşırı fahiş fiyatlarla karşılaştım. 6 kişilik odaya 25 bin TL isteyen yerler bile oldu. Mecburen ev arıyorum. Yaşadığımız mağduriyetin haddi hesabı yok ve valiliğin sunduğu ‘olanak’ 1 aylık ücretsiz konaklama. Peki ya daha sonra ne yapacağız?​”

FAİZİYLE GERİ ÖDENECEK 650 LİRA NEYE YETER?

Zamları yüksek temel giderleri ve KYK kredisini sorduğumuzda Dilek, “Çocuğuna bütçe ayıracak geliri olmayan aileler var. Yani etrafınıza bakıyorsunuz cidden rahatça geçinebiliyorum diyen kaç aile var ki? Bu sebeple faiziyle geri ödeyeceğim 650 liralık kredi benim orada yaşamımı sürdürmeme yetmeyeceği için tabii ki ailemden destek alacağım. Biraz da 20 yaşında normal bir genç gibi yaşamak istersem boş vakitlerde çalışmam gerekecek. Yani bundan kastım sürekli gezip tozmak da değil zaten çalışan bir öğrencinin bunlara zamanı kalmayacak. Sadece çok düşük bir ücrete çalışıp belki okumak istediğim kitapları alabileceğim ancak” diye konuştu. Özellikle kadın öğrencilerin daha düşük ücretle çalışmaya mahkum edildiğini söyleyen Dilek, “Bir kadın olarak sadece sokakta yürümek bile çok zorken işe gidip gelirken bir sürü şey yaşayacağım belki de. Başımıza bir şey gelirse suçluların cezasını bulacağını düşünmek değil tespit edilebileceğinden bile emin değilim artık” dedi.

Yaren ise “Ailem zor durumda kalsa bile beni mecburen destekleyecekler. Çoğu yere burs talebinde bulunmama rağmen geri dönüş olmadı maalesef. Yeme, içme, giyim bir yana, kalacak yer dahi ayarlayamadım daha. Sanata spora ilgisi olan biri olarak böyle faaliyetlere katılabilme imkanımın da pek olabileceğini sanmıyorum. Biz yüksek puanlar alarak üniversiteye yerleşen gençler olarak sinir stres içindeyiz. Ne yapacağımız hakkında bilgimiz yok, doğru düzgün yönlendiren kimse yok” diye konuştu.

BELEDİYELER ÖĞRENCİLERE DESTEK OLMALI

Taleplerini sorduğumuzda ise Dilek “Yeterli yurt kontenjanı yoksa en azından özel yurtların bu kadar yüksek fiyat talep etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. KYK bursu en azından bir öğrencinin barınmasına, temel yaşam giderlerine ve okuduğu üniversitenin eğitim giderlerine yetmeli. En azından öğrencilere kalıcı bir yerleşim yeri bulunana kadar tüm belediyeler öğrencilere destek olmalı ve onları misafir etmeli. Hiç kimse imkanı olmadığı için okula gitmekten vazgeçip kaydını dondurmamalı” diyor.

Yaren ise “Ben yurt kapasitelerinin artırılması ve öğrencileri zor durumda bırakan bu zamların önüne geçilmesini isterim” dedi. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

TİHV ve İHD'den tepki: 10 Ekim anmasına saldırı barışa ve demokrasiye saldırıdır

SONRAKİ HABER

Üniversite mezunu işsiz kadınlar: “Mevcut düzen değişirse bir şeyler değişecek, bu böyle gitmeyecek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa