Denizli'de Beyaz Baston ve Güvenlik yürüyüşü yapıldı
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Yönetim Kurulu, Dünya Beyaz Baston Ve Güvenlik Günü için düzenlediği yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı.
![Denizli'de Beyaz Baston ve Güvenlik yürüyüşü yapıldı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/196195.jpg)
Fotoğraf: Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şubesi
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Yönetim Kurulu, Dünya Beyaz Baston Ve Güvenlik Günü için düzenlediği yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını yapan Şube Sekreteri Sevgi Mart Göcen, 15 Ekim'in, görme engellilerin bağımsız ve etkin bireyler olarak yaşamasını güvenli bir şekilde sürdürebilmesinin en temel aracı olan beyaz bastonun önemiyle bu konudaki farkındalığın artırılmasını sağlamak amacıyla bütün dünyada “Beyaz Baston ve Güvenlik Günü” olarak ilan edildiğini hatırlattı.
"Beyaz baston, bir körün en önemli seyahat aracıdır ve özgürce kullanımının sağlanması, kör bireylerin en temel Anayasal haklarındandır" diyen Göcen, "Bilindiği gibi, 1982 Anayasası’nda seyahat hakkı ve özgürlüğünün çerçevesi çizilmiş; sonrasında ise gerek ulusal gerekse uluslararası yasal düzenlemelerle, bu hakkın içi doldurulmuştur. Ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ile yeti farkı olan bireylerin, toplumsal ve sosyal hayata, iş yaşamına aktif katılımının sağlanabilmesi için, gerekli her türlü tedbirin alınması devletin yükümlülüğündedir. Bu çerçevede, kör bir bireyin evinden çıkıp, kamusal alanlara ve kamu binalarına eşit erişiminin sağlanması, toplu taşıma araçlarından sorunsuzca yararlanabilmesi için, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle tanımlanan evrensel erişilebilirlik kriterlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, bazı trafik ışıklarında mevcut ancak esnaftan gelen şikâyet üzerine, engellilerin erişilebilirlik hakkı yok sayılarak kapatılan, sesli sinyalizasyon sisteminin şehrimizde mevcut tüm kavşaklara yerleştirilmesi; sadece bir kısım otobüste bulunan ve vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine, yine körlerin erişim ve seyahat hakkı yok sayılarak sessize alınan, sesli anons sisteminin tüm otobüslere entegre edilmesi ve her ne olursa olsun kapatılmasına ya da sesinin kısılmasına izin verilmemesi; gerek mevcut gerekse yeni inşa edilecek binaların, evrensel erişilebilirlik kriterlerini sağlaması için tüm denetim ve kontrollerin aktif biçimde yapılması ve ihale şartnamelerine bu kriterlerin entegre edilmesi; yaya kaldırımlarının, yayaların kullanımına bırakılması ve bu kaldırımlara, bugüne kadar defaten talep edilmesine rağmen yapılmayan erişilebilir yüzeylerin yerleştirilmesi ile kaldırım yüksekliklerinin öngörülen standartlarda planlanması hayati önem taşımaktadır" sözleriyle devletin yükümlülüklerine dikkat çekti.
"SORUNLARIMIZ ENGELLİ OLMAMIZDAN DEĞİL ENGELLENMİŞ OLMAMIZDAN"
Göcen açıklamasında, "Yollardaki, bina girişleri ve çıkışlarındaki doğal ve sonradan oluşan engellerden bastonumuz sayesinde haberdar oluruz. Bu alanların düzenlenmemesi, görmeyeni güvenli bir şekilde gideceği yere ulaştırmak yerine felaketine neden olabilecektir. Unutulmamalıdır ki; bizlerin sorunları, engelli olmamızdan değil, engellenmiş olmamızdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kamusal alanlarda erişilebilirliğin sağlanması, engellilerin eğitim aldıkları alanlarda çalıştırılması, kamu kurumlarındaki boş kadrolara atamalarının yapılması, yasalarca tanınan hakların kullandırılması yönündeki engellenmişliğimize ivedilikle son verilmesini talep ederiz" sözleriyle taleplerini dile getirdi. (Denizli/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et