23 Ekim 2021 12:30

Tütün endüstrisinden elektronik sigara atağı: Tütün kullanımı için gençlere tuzak kuruluyor

Türk TORAKS Derneği, sigara tekellerinin yasak olan ısıtılmış tütün ürünlerini piyasaya sokmasını engellenmek için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Tütün endüstrisinden elektronik sigara atağı: Tütün kullanımı için gençlere tuzak kuruluyor

Fotoğraf: Pixabay

Sigara tekellerinin fonladığı vakıflar Türkiye’de yasak olan ısıtılmış tütün ürünlerini piyasaya sokmak için yoğun çaba harcıyor. Türk TORAKS Derneği, gençleri hedef alan sigara tekellerinin bu ürünlerinin ülkemize girmesinin engellenmesi için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Türk TORAKS Derneği (TTD), 2011’de genç ergenlerde elektronik sigara kullanım oranının yüzde 2 ila 3 arasında iken tütün endüstrisinin reklamları, ünlüler ve sosyal medyada yaptığı çalışmalar sonucu yüzde 40’lara çıktığına dikkat çekti.  

Türk TORAKS Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Banu Salepçi, tütün endüstrisinin çalışmalarıyla gençleri elektronik sigara kullanımına yönelttiğine işaret ederek  "Öte yandan tütün endüstrisi tarafından zararsız diye piyasaya sunulan elektronik sigaranın sağlığa zararları ile ilgili bilimsel kanıtlar birikmektedir” dedi.

TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN FONLADIĞI VAKIF

"Dumansız Hava Sahası Vakfı" isminde ve yine endüstri tarafından desteklenen TEPAV adlı bir vakıfla lobi faaliyetlerine devam edildiğine vurgu yapan TTD Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ise şunları söyledi: “Dumansız olduğu savıyla satışa sunulan ısıtılmış tütün ürünlerinin pazarlama faaliyetleri için 2017’de tütün endüstrisi fonlarıyla 'Dumansız Hava Sahası Vakfı' isminde bir vakıf kuruldu. Endüstri, bu vakıf aracılığıyla yoğun lobi çalışmaları ve çeşitli derneklerle iş birliği yaparak yeni jenerasyon tütün ürünlerinin satışı yasak olan ülkelere de girmesini sağlamaya çalışmaktadır.”

TÜRKİYE’Yİ PAZAR OLARAK GÖRÜYORLAR

Ülkemizde şu anda yeni jenerasyon tütün ürünlerinin satışı yasak olmasına rağmen tütün endüstrisinin önemli bir pazar olarak gördüğü Türkiye’ye bu ürünleri sokabilmek için uzun süredir çabaladığına işaret eden Dilektaşlı "Son olarak geçtiğimiz hafta Dumansız Hava Sahası Vakfı ile iş birliği içinde olduğu bilinen Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) 21 Ekim’de “Türkiye’de tütün kullanımını kontrol altına almanın ekonomisi: İnceleme raporu-arz, talep, sağlık ve kamu politikası boyutları” raporunu tanıtmak üzere bir toplantı düzenlemiş ve bu toplantıya tütün karşıtı çalışmaları olan hekimleri de davet etmeye çekinmemişlerdir. Bu raporun ayrıntıları incelendiğinde ne yazık ki tütün endüstrisinin izleri açık olarak görülmekte ve Türkiye’de gençlerin sigaranın zararlarından korunabilmesi adı altında gençlerin farklı alternatiflere yönlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır” dedi.

"ÜLKEMİZE GİRİŞİNİ ENGELLEMELİYİZ"

Sigaranın kansere neden oluyor olması ve sağlığa verdiği zararların 1950’li yıllardan itibaren çeşitli bilimsel yayınlarla kanıtlandığını bir kez daha hatırlatan Dilektaşlı “Bunun üzerine tütün endüstrisi de strateji değiştirdi. 2010 yılından itibaren tütün endüstrisi yüzünü değiştirerek daha az zararlı ve dumansız oldukları iddialarıyla başta elektronik sigaralar olmak üzere yeni jenerasyon tütün ürünlerini pazara sürdü. Öncelikle 14-25 yaş arası gençler ve kadınları hedefleyen, toplumun tüm kesimlerine hitap eden ünlülerle ve sosyal medya öncüleriyle yapılan reklamlar sonucu aralarında hiç sigara içmeyi düşünmeyenlerin bile olduğu elektronik sigara kullanıcı kitlesi oluştu” dedi. Dilektaşlı, dernek olarak gençlerimizi tütün endüstrisinin yeni tuzağından korumak ve sigara dışı yeni nesil tütün ve nikotin ürünlerinin ülkemize girişini engellemek için mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et