“Gökdelen” olmayacağı duyurulan Zorlu Konak Projesi'nin yüksekliği 134 metre
Bir buçuk yıl önce İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyeleri tarafından “gökdelen” olmayacağı duyurulan Zorlu Konak Projesi tadilat ruhsatında yükseklik 134 metre olarak açıklandı.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Konak ilçesinde “Zorlu Konak Projesi” olarak bilinen tartışmalı gökdelen projesi bu kez de verilen tadilat ruhsatı ile gündeme geldi. Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, 21 Aralık 2019 tarihinde belediyenin web sayfasında gökdelen projesinin kentin kalbine “bıçak” gibi saplanmak istendiğini söylemiş, yapılan gökdelenin ruhsatını, yeni yılın ilk meclis toplantısında iptal edeceğini açıklamıştı.
Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinde “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gökdelen projesi ruhsatının iptali için çalışmaları başlattı” denmişti.
Aradan geçen bir buçuk yılın ardından Konak Belediye Meclisi, 01 Mart 2021 tarihli ve 48/2021 sayılı kararı ile uygun bulunan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile proje yüksekliğini 135 metreye olarak onayladı. Konak Belediyesi'nin 135 metreye düşürdüğü yüksekliği imar planında İzmir Büyükşehir Belediyesi 84 metreye indirerek onay verdiğini açıklandı. Ancak Konak Belediyesi yakın bir zamanda ruhsatı yenileyerek yüksekliği 134 metre olarak belirledi.
onaylarken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise 12 Temmuz 2021 tarihli ve 05.770 sayılı kararıyla yaptığı plan değişiklikle yüksekliği 84 metre olarak belirledi.
2009 YILINDA ONAYLANAN İMAR PLANI İPTAL EDİLMİŞTİ
Tartışmalı projenin gündeme tekrar neden getirildiği konunun uzmanları tarafından sorulmaya başlandı. 2008 yılında onaylanan 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliği ile alana “Ticaret Seçenekli Konut Alanı” kullanım alanı getirilerek ayrıcalıklı imar hakkının tanınması da tartışılan diğer konulardan biri.
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi’nin 1/5000 ölçekli nazım planına yönelik açtığı dava üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesi 2 Ekim 2009 tarihinde planı iptal ettirmişti. Mahkeme kararının ardından Konak Belediyesi, Söz konusu parsellerin belediye encümenince düzenleme sahası seçildiğinden imar durumu verilemeyeceğini bildirmişti.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEVREDE
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında “Zorlu Konak Projesi” alanın olduğu parsel dışında Kahramanlar ve Alsancak bölgesinin tamamını içine alan Konak 1.Etap Nazım İmar Planı onaylamasıyla, 1/1000 uygulama imar planındaki karara imza atmıştı.
Konu ile ilgili mevzuat çok açık olmasına rağmen uygulamaya farklı. Alt ölçekli planların en geç bir yıl içinde ilçe belediyesince, ilçe belediyesi tarafından yapılmaması durumunda ise 6 ay içinde büyükşehir belediyesi tarafından üst ölçekli planlar ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyordu.
“ZORLU KONAK PROJESİ”NDE UYUMSUZLUK DEVAM EDİYOR
“Zorlu Konak Projesi”nde planlanan gökdelen alanında mevzuat gereği Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gereken düzenlemenin yapılmaması 2013, 2015 ve 2018 yıllarında yeniden onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planları için de geçerliliğini koruyarak plan kararları arasındaki uyumsuzlukta herhangi bir değişiklik yapılmadı.
KONAK BELEDİYESİ RUHSAT VERDİ
Mevzuata göre imar planları arasındaki uyumsuzluk 18 ay içinde giderilmesi gerekiyordu. Konak Belediyesi tarafından ruhsat verilemeyeceği açıkça belirtmesine rağmen, 06 Aralık 2018 tarihinde yeni bir “yapı ruhsatı” verilmesi açıklanması gereken sorular içinde yer alıyor. Bir başka tartışmalı konu ise kamuya terk ettirilmesi gereken, yıkımı gerçekleştirilmeden ruhsatın verilemeyeceği belirtilen, 2019 Kasım ayında tütün depolarının yıkımına başlanmış olması.
MUTABAKATA VARILDI: GÖKDELEN OMAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Aralık 2019 tarihli resmi web sitesinde “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gökdelen projesi ruhsatının iptali için çalışmaları başlattı” başlıklı haber yayımlanmıştı.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zemini oluşturan uyumsuzluğun giderildiği, planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 Meclis gündemine dâhil edilmesi hususunda mutabakata vardı” bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Yine benzer bir haber bu sefer Konak Belediyesi’nin resmi web sitesinde, “Batur: Gökdelen İçin Somut Adım Atıyoruz” başlıklı haberde Batur’un “Mecliste alacağımız kararı Büyükşehir Belediyesine yollayacağız. Oradan gelecek karara göre de Pasaport’ta yapılması planlanan projenin geleceği netleşecek. Kent estetiği kurulumuzun öngördüğü şekilde bina yapılmasına izin vereceğiz. Ama bu gökdelen olmayacak” ifadeleri yer almıştı.
RUHSAT KANUNLARA AYKIRI
Ruhsat verilemeyeceği bilinen alana Konak Belediyesi’nin, “Alanda bir kat azalması, bağımsız bölüm değişikliği yapılarak tadilat ruhsatı” verdiği ortaya çıkarken, ruhsatın kanuna aykırı şekilde verildiği de tartışılıyor.
Tadilat ruhsatının ilk yapı ruhsatının düzenlendiği tarihten 2 yıl 2 ay 16 gün son verildiğinin ortaya çıkmasının ardından ŞPO İzmir Şubesi, “Bu alanda temel inşasına yönelik bir kazı yapılmadığı ve inşaata başlanmadığı açık olduğundan, böylesi bir belgenin hukuki geçerliliği olamayacaktır” şeklinde açıklama yaptı.
KENTİN KALBİNE SAPLANAN BIÇAK
Konak Belediye Meclisi tarafından kabul edilerek, planı ruhsata uygun hale getirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesine iletilen 2021 yılında onaylanan Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kullanım kararlarına aykırı değil midir? İzmir Büyükşehir Belediyesi bu hususu dikkate almadan sadece kat yüksekliğini 84 metreye düşürülerek, Konak Belediye Başkanı Batur’un dediği gibi “Kentin kalbine saplanan bıçak” olmaktan çıkarılmış mıdır?
MİMARLAR ODASI: ZORLU KONAK PROJESİ TADİLAT RUHSATI İPTAL EDİLSİN
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, "Zorlu Konak Projesi"ne verilen tadilat ruhsatıyla ilgili açıklama yaptı, Zorlu Konak Projesi’ne verilen tadilat ruhsatının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Oda binasında yapılan açıklamayı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman okudu.
“Kentin geleceğini, kültürünü, yaşamını ve bilimin gerekliliklerini hiçe sayarak alınan ve İzmir’de geri dönüşü imkânsız zararlara sebep olacak. Zorlu Konak Projesi olarak bilinen projeye verilen tadilat ruhsatı ivedilikle iptal edilmedir” diyen Kahraman, sorumlu idarenin şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bu kararından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
“HUKUKA AYKIRI RUHSAT VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”
Konak Belediyesi tarafından 146 metreden 134 metreye düşürülerek yeniden ruhsat verildiğini hatırlatan Kahraman, “Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesinin kent ve kentli adına yürüttüğü hukuk mücadeleleri sayesinde daha önce defalarca iptal edilen, kentin; altyapısı, dokusu, yaşam alışkanlıkları ve fiziki durumlarının gözetilmediği; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulanan planlara rağmen, tadilat ruhsatı vererek hukuka aykırı bir uygulama yapan ve sermaye lehine yetki kullananların ısrarı anlaşılmaz ve kabul edilemezdir” dedi.
“KENT SUÇU İŞLENİYOR”
“Net bir şekilde soruyoruz, yapılan hatalardan dönülecek midir?” diye soran Kahraman sözlerini şöyle tamamladı; “Sonuç olarak çok açıktır ki parsel bazında ayrıcalıklı imar planı yapanlar, sermaye lehine plan notları düzenleyenler ve bu hukuksuzluğa göz yumanlar kent suçu işlemektedirler. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak bu yanlış uygulamanın karşısında olduğumuzu dile getirerek sorumluluğu bulunan herkesi geç olmadan yasalara uymaya davet ediyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)