İnciraltı Erkek Yurdunda kalan öğrenciler: Fiyatlar yüksek, porsiyonlar küçük
İzmir’de bulunan İnciraltı Erkek Öğrenci Yurdunda kalan üniversite öğrencileri, pahalı yiyecek fiyatlarından, hijyen koşullarının sağlanmamasından şikayetçi.
Baran ÖZ
İzmir
Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin sorunları gün geçtikçe artıyor. İzmir İnciraltı Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, yemeklerden, temizliğe ve online derslerde yaşanılan internet problemine birçok sorunla yüz yüze. Öğrenciler, problemlerinin bir an önce çözülmesini istiyor.
Yurtta verilen yemeklerin porsiyonlarının kendilerine yetmediğini; fiyatının ise yüksek olduğunu söyleyen İzmir Demokrasi Üniversitesinde okuyan bir öğrenci, “Birkaç sene önce çorba, ana yemek ve pilav aldığımızda ek ücret ödemeden yemek yiyebiliyorduk. Şu an aynı para ile sadece ana yemek ve yanına birkaç parça ekmek alabiliyoruz. Sabah kahvaltısı aynı şekilde, devletin verdiği hak 6 TL aldığımız bir yiyeceğin tutarı da 6 TL. Yani beslenme ihtiyacımızı bile ücretsiz karşılayamıyoruz. Yemeklerin gramajı da azaltıldı” diye anlattı yaşadıkları sorunları. Devletin üst düzey kurumlarında kurulan sofralara dikkat çeken öğrenci, “Biz öğrencilere bu durumu reva görmeleri çok acı” diyor.
Yurttaki bir diğer sorunun da hijyen olduğunu ifade eden öğrenci, “2 bin civarı öğrencinin kaldığı yurtta yeterli temizlik görevlisi yok. Sayıca az oldukları için ne kadar temizlemeye çalışsalar da her bloka yetişemiyorlar. Salgın döneminde herkesin temizlik konusundaki hassasiyeti ortadayken yurt tarafından herhangi bir önlem alınmıyor” dedi.
İnternet konusunda problem yaşadıklarını belirten öğrenci, “Online derslerin olduğu bu dönemde bağlantı sorunları yaşıyoruz. Kendi internetimizle derslere katılıyoruz. Devletin 16 GB ile sınırlandırdığı kotalı internet online dersler için oldukça az” ifadelerini kullandı.
İLK TEMİZLİK İKİ HAFTA SONRA YAPILDI
Dokuz Eylül Üniversitesinde okuyan bir başka öğrenci için ise hijyen en önemli sorun. Odaların ve ortak kullanım alanlarının temizliğinin yeterli yapılmadığını belirten öğrenci, “Odaların ilk temizliği yurt açıldıktan iki hafta sonra yapıldı. Öğrenciler gelmeden önce tadilat işleri tamamlanmamıştı. Hijyen ve mesafe konularına yemekhane gibi ortak kullanılan alanlarda dikkat edilmiyor. Yemek sıralarında maske takanların sayısı 5-10 kişiyi geçmiyor” dedi.
Yemeklerin azalan çeşit ve porsiyonuna karşılık fiyatların yaklaşık iki katına çıktığını ifade eden öğrenci, bu durumun kendilerini ciddi şekilde zorladığını vurguladı.
‘DOYMUYORUZ’
Dokuz Eylül Üniversitesinde okuyan bir başka öğrenci de en büyük sıkıntının temizlik olduğunu ifade ediyor: “Odalar hiç temizlenmiyor. Yurt çok kalabalık sosyal mesafe sıfır, özellikle yemekhane çok kalabalık oluyor. Bence bu kadar büyük bir yurt için büyük bir yemekhane olması gerekliydi.”
Yemek fiyatlarındaki pahalılığa karşı porsiyonların küçük olduğunu söyleyen öğrenci, “Pahalı içecek fiyatlarından hiç bahsetmiyorum. Bize ‘Karnınızı doyurun, bir şey içmeseniz de olur’ diyorlar. Doymuyoruz, umarım böyle devam etmez ve bir an önce düzelir” diye konuştu.
BU TABAK 12 LİRA
Yurtta kalan bir öğrenci sabah kahvaltısında 4-5 adet sosis ve biraz patates kızartmasına 6 lira, çaya 1 lira, iki adet yumurtaya 2.50 lira, bir poğaçaya 1.70 lira, 8-10 zeytine 95 kuruş ödüyor. Kahvaltı tabağının tümü 12.15 lira tutuyor. Pek çok kahvaltılık ürünün bulunmadığı 12.5 liralık bu tabak için devletin öğrenciye verdiği miktar ise 6 lira.
Evrensel'i Takip Et