09 Kasım 2021 09:12

BİSAM: İşçilerin birincil haber kaynağı sosyal medya

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi kovid, medya ve ekonomi politikaları raporu hazırladı. Sosyal medya işçilerin birincil haber kaynağı haline geldi, basılı gazete okuyanlar ise çok az.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) kovid, medya ve ekonomi politikaları raporu hazırladı. Rapora göre sosyal medya işçilerin birincil haber kaynağı haline geldi, haberleri öncelikli olarak basılı gazetelerden izleyenler yok denecek kadar az, işçiler kovid sürecinde ekonomik alanda tedbirlerden memnuniyetsiz, haberlerin takip edilme kanalına göre memnuniyet anlamlı düzeyde değişiyor, televizyon tercihinde Fox TV, gazete tercihinde Sözcü gazetesi öne çıkıyor, öncelikli haber kaynağı televizyon olanlar etkilenmeye daha açık.

BİSAM'ın yaptığı araştırmanın sonucu grafik olarak

BASILI GAZETE YÜZDE 1,2

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi 1068 metal işçisi ile yapılan anketin sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı haberleri öncelikli olarak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarından takip ediyor. Öncelikli haber kaynağı basılı gazete olanların oranı sadece yüzde 1 düzeyinde kalıyor. Siyasal iktidarın Kovid-19 sürecinde aldığı ekonomik tedbirler ile işgücü piyasalarına yönelik aldığı tedbirleri beğenenlerin oranı son derece düşükken, haber kaynağına göre beğeni oranları arasında anlamlı farklar görülüyor. Kısa çalışma uygulaması görece olarak en fazla beğenilen uygulama iken, ücretsiz izin ödeneği (nakdi ücret desteği) en az beğeni alan uygulama oldu.

Araştırmaya katılan işçiler günlük haberleri ağırlıklı olarak yüzde 51,5 ile Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medyada mecralarından takip ediyor. İkinci önemli haber kaynağı ise gazetelerin internet sayfaları. Gazetelerin internet sayfasından haberleri takip edenlerin oranı yüzde 24,8’dir. Basılı gazete okuma alışkanlığı neredeyse bitmiş durumda. İşçilerin sadece yüzde 1,2’si birincil haber kaynaklarının basılı gazete olduğunu ifade etmekte. Birincil haber kaynağı televizyon olanların oranı ise yüzde 20’ye gerilemiş durumdadır.

EN ÇOK TERCİH EDİLENLER

En çok tercih edilen gazetelerin sıralaması ise şöyle: Sözcü, Cumhuriyet, Posta, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Evrensel, Birgün, Akşam, Takvim.

En çok tercih edilen televizyon kanalları sıralaması ise şöyle: Fox TV, TRT, Halk TV, NTV, CNN Türk, Haber Türk, Show TV, ATV, Kanal D, A haber.

KORONAVİRÜS KRİZİ NASIL YÖNETİLDİ?

Hükümetin koronavirüs kaynaklı kriz sürecini başarılı bir biçimde yönettiğini düşünenlerin oranı, hükümetin ekonomi alanında aldığı tedbirlerden memnun olanlara göre daha yüksek. Kriz sürecinin iyi yönetildiğini düşünen işçiler, ankete katılan işçilerin üçte birini oluştururken, bu oran birincil haber kaynağı televizyon olanlarda yüzde 35,9’a yükselmekte, birincil haber kaynağı Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecraları olanlarda yüzde 15,7’ye gerilemekte. TRT hala hazırda özellikle televizyonu birincil haber kaynağı olarak görenlerde önemli bir payı var. Ancak FOX TV her koşulda tüm birincil haber kaynağı tercihi olanlarda öne çıkmakta.

"HABER ALMA KANALLARI İLE HÜKÜMET POLİTİKALARINI DESTEKLEME ARASINDA İLİŞKİ VAR"

BİSAM araştırmasının değerlendirme sonucunu şu şekilde açıkladı: “Araştırma sonuçları bize haber alma kanalları ile hükümetin politikalarını destekleme/beğenme arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak kullananlar, televizyonu birincil haber kaynağı olarak kullananlara göre daha fazla oranda hükümetin KOVID 19 sürecinde aldığı tedbirleri yetersiz/başarısız görmektedir. Bir diğer bir konu ise basılı gazetelerin artık öncelikli bir haber kaynağı olmaktan çıkmasıdır. Sosyal medyanın işçiler arasında temel bir haber kaynağı haline dönüşmesi dijital dönüşümün somut bir göstergesidir. Haber kaynağının çeşitlenmesi, siyasal iktidarın medya üzerinden kurmaya çalıştığı, iletişim stratejilerini akamete uğratmaktadır. Yine çalışma kapsamında elde edilen temel bir bulgu, birincil haber kaynağı televizyon olanların okudukları karşısında daha fazla oranda etki altında kalmasıdır.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Temel Karamollaoğlu yarın Tayyip Erdoğan ile görüşecek

SONRAKİ HABER

Elmalı istismar davasında savcı anne ve eşi için 70'er yıl hapis istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa