10 Kasım 2021 01:30

CHP'li Bingöl: Atık kağıt işçilerine yasal statü sağlanmalı

Geri dönüşüm işçileri ile ilgili rapor yayınlayan CHP Milletvekili Tekin Bingöl, atık toplayan işçilerin yasal statüsünün tanınmasını istedi.

Fotoğraf: Hasan Metin Taşkıran/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Geri dönüşüm işçilerine yönelik yasaklar ve yaşadıkları sorunlara ilişkin bir rapor yayınlayan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, sigortasız ve güvencesiz, yoğun emek harcayarak geçimini sağlayan atık toplayan işçilerin yasal statüsünün tanınmasını istedi.

Kayıt dışı sektör içerisinde yer alan iş skalasının (seyyar satıcılar, işportacılar, özel ders verenler, inşaatçılar, çocuk bakıcıları..vs) oldukça geniş olduğunu vurgulayan Bingöl, geri dönüşüm işçilerinin Türkiye’de 500 bini bulduğuna kaydetti. Katı atık toplayıcılığıyla ilgili yapılan yasal düzenlemelerin işçiler için çalışma koşullarını daha da zorlaştıran girişimlere dönüştüğünü ifade eden Bingöl, “Türkiye’de artan ülke içi göç, dış göçler, işsizlik ve yoksulluk, katı atık toplama işçiliği yapan kesimlerde de sosyal değişikliklere neden olmuştur” dedi.

İŞÇİLERİN VE AİLELERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini açıklayan Bingöl: “İlk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapacağı düzenlemelerle bu işçilerin mesleklerinin yasal bir statüye kavuşturulması gerekmektedir. Katı atık toplama işçileri kayıt altına alınmalı, bireysel prim ödeme yöntemiyle kendilerinin ve ailelerinin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasına öncelik verilmelidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişikliğe gidilerek, ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan kapsamındaki katı atık toplama işçileri, “kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar” statüsüne alınmalı ve kendi primlerini ödeyebilecekleri sigortalılık süreçleri başlatılmalıdır” diyerek sorunun çözümüne dair önerilerini sıraladı.

Bu alandaki çocuk işçiliğe de dikkat çeken Bingöl, Anayasa’nın 42. Maddesinde yer alan “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükmü uyarınca, yoksulluk kıskacında çalışmak zorunda kalan katı atık toplama işçisi çocukların eğitim hayatlarına döndürülmesi için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından özel program hazırlanması gerektiğini, bu çocukların çalıştırılmasının önüne geçecek önlemler alınması gerektiğini de kaydetti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

8 barodan İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan Erdoğan’a tepki: Tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

Aysel Tuğluk'un avukatı Çelebi: Cezaevinde kalamaz, dışarı çıkartılıp tedavi edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa