10 Kasım 2021 23:04

Sağlık emekçisi: Bir tarafta atanmayı bekleyenler diğer tarafta istifa edenler

"Aslında istifa edecek bizler değiliz. İstifa etmesi gereken toplu iş sözleşmelerinde sağlık çalışanlarını masada satanlar, hak gasplarında imzası olanlar..."

Fotoğraf: Rawpixel

Paylaş

Bir sağlık emekçisi
İstanbul

Bir tarafta atanmak için sıra bekleyen binlerce sağlık emekçisi, diğer tarafta ekonomik krizin bunca yüküne rağmen istifa eden, ücretsiz izin haklarını kullanan sağlık emekçileri. Bir taraf umudunu buraya bağlamışken diğer taraf buradan kaçışın peşinde.

Ataması yapılan binlerce sağlık emekçisi neden istifa ediyor peki? Kovid servisinde çalışan bir hemşirenin 24 saat boyunca 12 hastaya tek başına baktığı, kovid yoğun bakımda ise 1 hemşirenin 4 hastaya baktığı ‘başarılı’ bir sağlık sisteminde enflasyona ezdirilen sağlık emekçileri neden istifa etmesin? Zaten geçmiş dönemde yaşanan mobbing, adaletsiz ek ödeme, 3600 ek gösterge gibi birçok sorunun üstüne yenileri eklenmiş, pandeminin bütün yükü bir avuç sağlık çalışanının üstüne yüklenmiş. Sağlık Bakanlığının ücretini kırpmak için fırsat kolladığı, yıllık izne çıkan bir personelin bile ücretini kestiği, sağlık çalışanı neden istifa etmesin? Ayın birinde 24 saat nöbet tutup, ikisinde nöbetten çıkıp üçünde tekrar nöbete giden sağlık çalışanı neden istifa etmesin?

Temizlik ve tıbbi destek personeline fazla mesai ücreti vermemek için fazla mesai yazmayı yasaklayan Sağlık Bakanlığı, fazla mesai yazılınca hem o personeline hem de mesai yazan birim sorumlusuna soruşturma açıyor. Temizlik ve tıbbi destek elemanları zaten asgari ücretin bir tık üstüne çalışırken neden istifa etmesin? Pandemide vaka sayısı artar, pandemi birimlerinin yoğunluğunda çalışır. Vaka sayısı azalır, ameliyathane ve diğer birimler açılır. Bu sefer oraya çekilip oranın yoğunluğunu yaşayan sağlık personeli neden istifa etmesin? Annesi, babası hastalandığında izin alıp gidemeyen sağlık çalışanları neden istifa etmesin? Kaç senedir sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete caydırıcı bir önlem almayan hükümetler karşısında en ufak hak talebinde sürgün ve soruşturmalarla uğraştırılan sağlık çalışanları neden istifa etmesin? 36 saatlik nöbetten çıkıp yorgunluktan direksiyon başında uyuyan kaza geçirerek hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Şen’in arkadaşları neden istifa etmesin?

Şimdi bu soruyu tersten soralım. Bunca sorunu halletmeyen, maske bile dağıtamayan, insanları aşıya ikna etmek için tweet atmaktan başka bir şey yapmayan hatta aşı karşıtlığına alan açan, sağlık çalışanlarının hakları ödenmez deyip gerçekten ödemeyen bir hükümet varken neden istifa etmesin?

Aslında istifa edecek bizler değiliz. İstifa etmesi gereken toplu iş sözleşmelerinde sağlık çalışanlarını masada satanlar, hak gasplarında imzası olanlar, binlerce eleman açığına rağmen ısrarla atama yapmayanlardır. Hatta işyerlerinden uzaklaşıp toplumsal sendikacılık diyenlerdir. Bizim payımıza düşen bunları istifa ettirmek, insanca çalışıp ve yaşamak için mücadele etmektir.

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri: Taslak hükmünü yitirdi, acilen yenilenmeli

SONRAKİ HABER

Asgari ücretlilerden ortak haykırış: Yetmiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa