Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
11 Kasım 2021 23:14
/
Güncelleme: 12 Kasım 2021 18:25

Yüz yüze eğitimde bir haftalık ara tatil başladı, okullarda sorunlar sürüyor

2,5 aylık yüz yüze eğitimde öğrenci ve öğretmenler bir haftalık ara tatile başladı. Kalabalık sınıflar, temizlik personelinin olmadığı okullardaki sorunlar ise başladığı gibi sürüyor.

Yüz yüze eğitimde bir haftalık ara tatil başladı, okullarda sorunlar sürüyor

Fotoğraf: Ufuk Ertop/AA

Eylem NAZLIER
İstanbul

Uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitime başlayan okullar 2,5 aylık bir sürenin ardından bugün bir haftalık ara tatile girdi.

Bu kısa süre ise Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullarda pandemiye dair hiçbir önlem almadığını gösterdi. Yüz yüze eğitimde MEB’in sınıfta kaldığını, bütün yükü öğretmenler ve idarecilerin omuzlarına yıktığını söyleyen eğitimciler, alınmayan tedbirler nedeniyle okullarda sınıfların kalabalık, havalandırmanın olmadığı, temizlik ve hijyenin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Ders içerikleri ve müfredatta da gerekli düzenlemelerin yapılmadığını söyledi.

"KOVİD OLDUM, ÖĞRENCİLERİM EĞİTİM DIŞINDA KALDI"

6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlanmasıyla okulların pandemi koşullarına hazırlanmadığını ve gerekli önlemlerin alınmadığını gördüklerini dile getiren Eğitim Sen İstanbul 9 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, "İstanbul’da ilkokul ve ortaokullar çok kalabalık. Bu kalabalık sınıflarda ders işledik. Sınıflar pandemiye uygun hale getirilmedi. İlerleyen süreçte de vakalar arttıkça gerek öğrenciler gerekse öğretmenler kovide yakalandı. Sınıflar karantinaya alındı. Şu anda yüzlerce sınıf kapalı durumda. Binlerce öğrenci eğitim ve öğretimin dışında kaldı” diye konuştu. Bu süreçte kendisinin de kovide yakalandığı bilgisini veren Özev, “Öğrencilerim 12 gün eğitim dışında kaldı” dedi. MEB’in bunu öngörerek öğretmen görevlendirmesi yapması gerektiğini ama yapmadığını aktaran Özev, “Dolaysıyla öğretmen kovide yakalandığı anda öğrenciler de dersten kopuyor. Uzaktan eğitim de yapılamıyor. Bu süreçte birçok öğrenci kayıp yaşadı” diye konuştu.

"MEB SADECE UYARI YAPTI"

Bu dönemde MEB’in sadece veli, öğretmen ve öğrencilere uyarılarda bulunduğunu ama okullara bütçe ayırmayarak yükü velilerin sırtına yüklediğine vurgu yapan Özev, “Okullara gerekli temizlik elemanı görevlendirmesi yapılmadı. Pandemi koşullarına uygun bir eğitim ve öğretim ortamı oluşturulmadı” dedi. Bağcılar'da görev yaptığını ve öğrencilerinin ailelelerinin ekonomik durumunun kötü olduğunu aktaran Özev, “Çoğunun evinde internet ve bilgisayar yok. Öğretmenleri ya da sınıf karantinaya alındığında bu çocuklar eğitime erişemiyor” ifadelerini kullandı.

"TEMASLI TAKİBİ YAPACAK PERSONEL YOK"

Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube Sekreteri Sevgi Yılmaz, pandeminin başından beri "tedbirler alınsın okullar açık tutulsun" dediklerini, okulların açıldığını ama hiçbir tedbir alınmadan öğretmen ve öğrencilerin eğitime başladığını söyledi. Bütün kararları MEB’in aldığını sorumlulukların ise yerellere devredildiği kaotik bir ortamda eğitim ve öğretime devam ettiklerini belirten Yılmaz, “Bilhassa karantina süreçlerinde pozitif vaka gelirse temaslı takibi yapılması, o sınıfın kapatılması, online eğitime geçilmesi hakikaten inanılmaz bir karmaşa yarattı.  Çünkü bir kere temaslı takibini yapacak personel yok. Bir tane uyduruk ateş ölçerle bu yapılmaya çalışıldı” dedi.

"MEB HİBRİT EĞİTİM DERDİNDE"

Bir buçuk yılın ardından yüz yüze eğitimle bir araya geldikleri öğrencilerinde ciddi öğrenme kayıpları olduğunu gözlemlediklerini anlatan Yılmaz, “9’uncu sınıfın ikinci dönemini, 10’uncu sınıfı okumamış  öğrenci şimdi 11’inci sınıfa gelmiş. Sanki o konuları öğrenmiş gibi yaparak daha karmaşık müfredatları anlatmamız isteniyor” ifadelerini kullandı. MEB’in hibrit eğitimden çok hoşlandığını, biraz online biraz yüz yüze eğitim yaparak bu modeli kalıcı hale nasıl getirebilirimin peşinde olduğunu söyleyen Yılmaz, “İdarecilere bu konuda eğitimler veriyorlar. Sorunları çözme gibi bir dertleri yok” dedi.

"ÖNLEMİ BİZ ALIYORUZ"

Sınıf karantinaya alındığında okullarda online eğitim için internet alt yapısı uygun olmadığı için çoğu zaman cep telefonlarından online eğitim yapmaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, “Okulların internetlerinde, bilgisayarlarında, kameralarında sorun var. Pandmenin bütün yükü öğretmen ve okul idarecilerinin omuzlarında” dedi. Öğretmenlerin kendi önlemlerini kendilerinin aldığını dile getiren Yılmaz, “Birçok öğretmen sınıfların camlarını açıp montlarla, kabanlarla kalabalık sınırlarda ders yapıyor. Öğretmen odaları karanlık ve küçük. O yüzden öğretmen odalarına da girmiyoruz, dışarıda çardaklarda oturuyoruz. 40 kişi var benim sınıfımda. Hiçbir havalandırma mekanizması yok” diye konuştu.

"40 KİŞİLİK SINIFLARDA EĞİTİME DEVAM"

"Her türlü tedbiri aldık" diyen MEB’in okullarda tedbir almadığını dile getiren Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube Sekreteri Cemal Bektaş, “Okullarımız açıldığında yeterli temizlik personeli yoktu. Pandemide daha hijyenik koşullar olması gerekirken tam tersi oldu. İşyeri gezilerimizde tüm inisiyatifin okul müdürlerine bırakıldığını ve gerekli ödeneklerin verilmediğini gördük” dedi. Derslik sayılarının yetersiz, 40 bazen de 50 kişilik kalabalık sınıflarda eğitim görüldüğünü ve bunun devam ettiğini söyleyen Bektaş, “Pandemi sonrası çocukların davranış bozukluklarına ilişkin rehber öğretmen sayısı da çok yetersiz” dedi.

Okulların kapalı olmasının ağır sonuçlarını bu yıl çok net gördüklerini belirten Eğitim Sen İstanbul 1 No'lu Şube Yöneticisi Sinan Dedeli, “Çocukların ders başarısının düşmesinin yanında birçok pedagojik probleme tanık olmaktayız. Yüz yüze eğitimin gerekliliği bu kadar ortada iken gerekli önlemlerin alınmaması öğrencilerin bu sorunlarını atlatmalarını da zorlaştırıyor” dedi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre vakaların üçte birinin 18 yaş altı bireylerden oluştuğuna işaret eden Dedeli, “Bunda sınıf mevcutlarının kalabalığı ve 18 yaş altı aşılama oranının çok düşük olması etkili” dedi.

18 YAŞ ALTINA AŞILAMA TEŞVİK EDİLMELİ

Eğitimciler önümüzdeki eğitim ve öğretim dönemi için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyorlar: “Ara tatil MEB tarafından iyi değerlendirilerek sınıflar seyreltilebilir, özellikle boş olan imam hatip liseleri diğer okullara tahsis edilebilir. 18 yaş altı aşılama teşvik edilmeli. Okullara ayrılan bütçe artırılmalı. Temizlik ve güvenlik görevlisi sayıları yeterli hale getirilmeli. Müfredat kayıpları da gözetilerek yeniden düzenlenmeli.”

Birinci dönem ara tatili 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım Cuma günü sona erecek. Ara tatilin ardından 2021-2022 eğitim öğretim yılı birinci dönemi 21 Ocak 2022 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili ise 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak. Öğrenciler ikinci dönemdeki ara tatili ise 11 Nisan-15 Nisan 2022'de yapacak. İkinci dönem 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma günü sona erecek.

Evrensel'i Takip Et