Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
14 Kasım 2021 09:37
/
Güncelleme: 14:56

‘Yaşamın Temel Ekonomisi’ raflarda: Kamusal hizmetler nasıl piyasalaştı?

Bir grup Britanyalı iktisatçı tarafından yazılan “Yaşamın Temel Ekonomisi” İmge Kitabevi Yayınlarından çıktı. Kitapta Britanya’da son 30 yılda gerçekleşen neoliberal ekonomik ve sosyal yıkıma karşı alternatif ilerici bir paradigma, günlük yaşamdan örnekler de verilerek anlatılıyor. Prof. Dr. Mustafa Durmuş’un sunuş yazısıyla katkı verdiği kitapta, Prof. Durmuş; bu paradigma “yeni bir hikaye ve yeni bir dil” başlığı ile Türkiye’ye dönük önerilerini sıralarken, “Emeği, demokrasi ve barışı savunabilmek ve krizsiz, sömürüsüz bir ekonomi yaratabilmek için bugün artık daha cesur ve radikal olmak gerekiyor. Radikal olmak ise insanları umutsuzluğa inandırmaktan değil, umudu mümkün kılmaktan geçiyor” ifadelerini kullanıyor.

Ayşegül Bilgiç Ulun, Erman Eroğlu, Hayrunnisa Şen Doğruyol ve Leyla Durukan; Davide Arcidiacono, Filippo Barbera, Andrew Bowman, John Buchanan’ın aralarında olduğu 22 iktisatçının makalelerini İngilizce aslından çevirirken; kitabın çeviri editörlüğünü Taylan Durmuş üstlendi.

Birden fazla sosyal bilimci tarafından yazılmış olan bu kitap, Birleşik Krallık deneyimi üzerinden, özelleştirmelerin eğitim, sağlık, çocuk, yaşlı ve engelli bakımı, sosyal güvenlik, sosyal konut, enerji, ulaştırma, iletişim ve temel gıda temini gibi kamusal hizmetleri, müştereklerimizi nasıl piyasalaştırarak kâr çıkarımına konu ettiğini, böylece sosyal koruma ve güvenlik ağının yok edildiğini anlatan, bu hizmetleri korumanın ve daha da geliştirmenin ortak yaşam için ne denli önemli olduğu gerçeğini ortaya koyan bir bilimsel çalışma özelliğine sahip. (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et