22 Kasım 2021 04:35

Yeniden pandemi

Eylül 2021’in başından bu yana 200 kaybın altını nadiren görüyoruz. Neredeyse 85 gündür 16 binin üzerindeki kaybımızın sağlık bakanlığında ve hükümette hiçbir etkisi yok.

Fotoğraf: DHA

Fatih Sürenkök
Fatih Sürenkök

Ülkeyi yönetenlerin algı operasyonu mu bizi etkiliyor, yoksa yaşamımızda gündemler çok hızlı değiştiği için mi; ben de pandemiyi birkaç haftadır konu yapmaktan çıkarmıştım. Belki de sürekli gündemde tutarak sizleri yormayayım diye, diğer konuları yazmak istemiştim. Ancak yaşam pandemiyi gündemimizden çıkarmıyor.

Devleti yönetenlerin hayat pahalılığı, yoksulluk, yolsuzluk, hukuksuzluk da olduğu gibi, pandemi gibi sorunu da yok. Dolar 11 lirayı geçmiş, maaşı ile geçinenlerin aldığı ücret hayat pahalılığı karşısında erimiş, halk ayın sonunu getiremez olmuş, hâlâ yöneticiler her hangi bir sorun yokmuş gibi davranıyor. Hatta, AKP hükümetlerinin son başbakanı, müthiş matematik bilgisi ile Amerika’daki enflasyonun bizden daha yüksek olduğunu söylüyor. Tarım bakanı çiftçi ile dalga geçiyor.

Benzer garip hesapları sağlık bakanında da görüyoruz. Örneğin, ülkemizdeki aşı oranını bir türlü öğrenemedik. Pandeminin başından bu yana yaptığı hesapları tutmayan sağlık bakanı, bakalım salgının 4. dalgasını nasıl yönetecek? Aslında Türkiye hâlâ 3. dalgayı atlatamadı. Her gün 200’ün üstünde insanımızı kaybettiğimiz pandemide 3. dalganın bittiği bir dönemi yaşayamadık ki!

Avrupa ülkeleri, Ağustos ayında günlük vefat sayısında 10 kişinin altını görmüştü. Biz de böyle bir hafta hiç yaşanmadı. Son haftalarda, haftalık ortalama vefat sayısı 40’ı bulan Avusturya sert önlemlere başladığını duyurdu. Aşıyı zorunlu hale getirmeye hazırlanan Avusturya üç haftalık kapanma uygulamaya başladı. Bizi kıskanan Avrupa’ya bakın, bir pandemiyi yönetmeyi beceremiyor. Ama biz de durum farklı. Yeterince aşılanma konusunda bile çaba gösterilmeyen ülkemizde, artık her gün 200’den fazla insanımızın kaybını kanıksamış durumdayız.

Hükümet artık ne eğitimde ne de üretim alanlarında bir kapanma düşünmüyor. Eylül 2021’in başından bu yana 200 kaybın altını nadiren görüyoruz. Neredeyse 85 gündür 16 binin üzerindeki kaybımızın sağlık bakanlığında ve hükümette hiçbir etkisi yok. Geçen yılın bu aylarında daha az kayıplarda yaşadığımız endişeler, tedbirler bu sene yok. Alıştırdılar, biz de alıştık.

Düşünün geçen sene, toplum aşısızdı. Hastalığı geçirerek doğal bağışıklığı olan kişi sayısı da azdı. Buna rağmen vefat eden kişi sayısı bugünün yarısıydı. Halkın sağlığı, bizi yönetenler için bu kadar ucuz olabilir mi? Halkı değil de hizmetinde oldukları kapitalizmi düşünen bir yönetim için oluyor. Ölümler yok sayılıyor. Yoksulluk yok sayılıyor. Yolsuzluk yok sayılıyor. Hukuk yok sayılıyor.

Artık bizler için de AKP’ni yok sayma zamanı geldi. Ülkeyi yönetemeyen ve sadece bu günümüzü değil geleceğimizi de kapitalizme satan AKP’ne hak ettiği dersi vermek için var gücümüzle çaba göstermeliyiz. Bu çabanın biri de 27 Kasım’da Ankara’da yapılacak Beyaz Eylemler olacak. Ülkemize geleceğimize sağlığımıza sahip çıkmak için; Haydi dayanışmaya, haydi Ankara’ya... Sağlıkla kalın.

Reklam
YAZARIN DİĞER YAZILARI