24 Kasım 2021 07:37
/
Güncelleme: 18:11

Bornova, Çiğli ve Karşıyaka Belediyelerinde çalışan işçi kadınlar krize ve şiddete karşı ayakta

Genel İş'te örgütlü olan Bornova, Çiğli ve Karşıyaka Belediyelerinde çalışan kadın işçiler "Eşit işe eşit ücret", "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle açıklamalar düzenledi.

Bornova, Çiğli ve Karşıyaka Belediyelerinde çalışan işçi kadınlar krize ve şiddete karşı ayakta

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Genel-İş İzmir 7 ve 8 No’lu Şubeleri örgütlü olduğu Bornova, Çiğli ve Karşıyaka Belediyelerinde çalışan kadın işçilerle 25 Kasım’a dair açıklamalar yaptı.

Çiğli Şantiye Tesisinde bir araya gelerek, "Evde işte sokakta şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede" pankartı açtı.

Bornova Belediyesinde çalışan işçiler Büyükpark Çınar kafe önünde toplandı. Kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Krizin yükü patronlara”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Gücümüz birliğimiz” sloganları atarak Bornova Belediyesi binasına yürüdü. Açıklama öncesi kadın işçilerden oluşan grup müzik dinletisi yaptı.

Bornova belediyesinde çalışan işçi  kadınlar eylem yaptı

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

“GÜVENCESİZ YAŞAMA KARŞI BİR ARADAYIZ”

Belediye binası önünde açıklama yapan Şube başkanı Özgür Genç, “İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilenlere, kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, ‘eşit değilsiniz’ diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere, ucuz güvencesiz bir yaşamı sanki haklarıymış gibi reva görenlere karşı bir aradayız” dedi.

Her gün en az 1 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşadıklarını söyleyen Genç, “Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyorlar. Bazen çaresiz, çoğu zaman tek başımıza hissediyor olabiliriz. Ama öyle değiliz. Ülkenin dört bir yanında yaşadığımız zorluklar karşısında yan yana geliyoruz. İşyerlerinde sendikal örgütlenmelerde en önlerdeyiz. Yoksulluk, ekonomik kriz, işyerlerinde ki mobbinge, tacizlere karşı mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“YALNIZ YA DA SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ”

İşyerlerinde, semtlerde, mahallelerde, üniversitelerde, fabrikada tacize, tecavüze şiddete karşı birlikte mücadele vurgusu yapan Genç, “Adliyelere birlikte gidiyor, adalet haykırışını birlikte yükseltiyoruz. Bu sayede kadın katilleri ceza alıyor, tozlu raflara kaldırılmış dava dosyaları indiriliyor. Kadınlar için yaratılmaya çalışılan zifiri karanlığa teslim olmayan dayanışma ile yürüdüğümüz bir yolumuz var bizim. Bu yol bizim seçeneğimiz. O nedenle yalnız ya da seçeneksiz değiliz. Bizler alanlarda, sokaklarda, işyerlerimizde bulunduğumuz her yerde ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesini konuşacağız, İstanbul sözleşmesini konuşacağız. Yoksulluğu, bize dayatılan KHK’ları, kadınları hiçe sayan yargıyı, enflasyonu, tacize, mobbinge, şiddete karşı nasıl bir arada olacağımızı konuşacağız” dedi.

Bornova belediyesinde çalışan işçi  kadınlar eylem yaptı

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

“ILO 190 İMZALANSIN”

Daha sonra 24 işçi sorunlarını ve taleplerini sırayla okuyarak dile getirdi. Kadın işçiler taleplerini "ILO 190 imzalansın. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı kabul etmiyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz. Her işyerine kreş ve her ilçeye sığınma evi istiyoruzUcuz ve güvencesiz işlerde çalışmak istemiyoruz.6284 sayılı yasa uygulansın. Ekonomik krizin bedelin ekonomik krizi yaratanlar ödesin istiyoruz." diyerek sıraladı. 

GENEL-İŞ 8 ÜYESİ KADINLAR: YALNIZ YA DA SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şubeye üye Çiğli ve Karşıyaka Belediyesinde çalışan kadın işçiler de Çiğli Şantiye Tesisinde bir araya gelerek, "Evde, işte, sokakta, şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede" pankartı açtı. Kadınlar, "Onlar bizim haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçeceğimizi sanıyorlar. Bıkacağımızı, sineceğimizi düşünüyorlar. Her gün baskıyı, şiddeti, yoksulluğu, eve hapsetmeyi planlıyorlar. Şimdi onlara buradan nasıl vazgeçmeyeceğimizi duyuralım, hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. İşyerlerinde, semtlerde, mahallelerde, ayakta kalmamızı sağlayan dayanışmayı ilk örgütleyen biz kadınlarız. O nedenle yalnız ya da seçeneksiz değiliz” diyerek örgütlü mücadeleye çağrı yaptı. 

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube üyesi kadın işçiler

Fotoğraf: Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube üyesi kadın işçiler açıklama yaptı

Fotoğraf: Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Patronlara övgüler dizip teşekkür eden Gaziantep valisi, Başpınar’da 20’yi aşkın fabrikada başlayan fiili grevleri yasakladı. Eylemler sürüyor.

Evrensel'i Takip Et