02 Aralık 2021 09:25
Son Güncellenme Tarihi: 02 Aralık 2021 15:08

Sağlık emekçilerinden ek gösterge tepkisi: Düzenlemede biz yoksak, hizmet üretiminde de yokuz

Sağlık emekçileri Mecliste bütün sağlık emekçilerini kapsamayan ek göstergeye açıklamalarla tepki gösterdi: "Uyarıyoruz: Sağlık ekip işidir"

SES İzmir üyeleri hastaneleri önünde açıklama yaptı | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Sağlık emekçileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sağlık emekçilerinin tümünü kapsamayan ek gösterge ve maaş artışıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Yapılan düzenlemenin kamuda iş barışı için önemli olan maaş denkliği ve maaş açıklığına zarar verdiğini söyleyen emekçiler, hekimlere yönelik maaş artışının ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulanmasını ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını istedi.

SES İZMİR: SAĞLIK EKİP İŞİDİR, İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ

SES İzmir Şubesi, İzmir’de örgütlü olduğu birçok hastanede sağlık bakanlığının sadece doktorlara iyileştirme yapmasına ilişkin “Sağlık ekip işidir” diyerek tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığının 3600-7200 arası ek gösterge düzenlemesini sadece hekimler ve hemşireler için yapılacağını ve hekimlere yönelik maaş artışını ifade etmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren sağlık emekçileri, "Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın” dedi.

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Kadın Doğum Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Bergama Devlet Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bozyaka Eğitim Araştırma, Torbalı Devlet Hastanesi , Gaziemir Nevvar Salih İşgören Hastanesi gibi örgütlü oldukları birçok hastanede yemekhane, poliklinikler, idari bina veya başhekimlik önünde basın açıklaması yapan sağlık emekçilerine doktorlarda destek verdi.

“EK GÖSTERGE VE YIPRANMA PAYI İSTİYORUZ”

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimlik girişi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama konuşan SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu, “Açık sınırındayız. Bir simiti dörde bölüyoruz. İşe gelirken iki, üç simit alırken ekip arkadaşımızla paylaşmak ama artık onu da alamaz hale geldik. Ek gösterge ve yıpranma payı istiyoruz. Hep seçim yatırımı yapılıyor ama biz ne diyoruz; önce geçim sonra seçim” dedi. Sözde açılanan müjdenin göz boyamak için olduğunu ifade eden Ulaşoğu, sermayeye aktarılan paranın sağlık emekçilerine ve sağlık hizmetine verilmesini talep etti. “Bizi yok sayanlara karşı iki saat yokuz” diyen Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesi çalışanları yarın sabah saat 8 ila 10 arası yemekhanede oturma eylemi yapıp 09:30’da ise bahçede basın açıklaması yapacağını duyurdu.

“ÜCRETLER YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNE ÇIKSIN"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinikler önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz okudu. Batmaz, "Buradan Sağlık Bakanı’na, hükümete ve TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere sesleniyoruz. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılsın. Yıllardır sözü verilen ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulansın. Sağlık Bakanı’nın açıklamasında yer alan hekimlere yönelik maaş artışı ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulansın” diye konuştu.

DEÜ’DE ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Ayrıca DEÜ Hastanesi’nde SES Temsilciliği, ortak eylem platformumuzu canlandırmak için çağrı yaparak, “Tek ses olarak mücadelemizi yükseltelim. Sağlık çalışanları arasında yapılan ayrıma, yoksulluğa, pahalılığa karşı ek ödeme yerine emekliliğe yansıyan ücret için, 3600 ek gösterge için, yıpranma payı için bir araya gelelim” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ANKARA'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ: "SAĞLIK SİSTEMİ NEFESİMİZİ KESMEYE DEVAM EDİYOR"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi önünde açıklama düzenledi.
Açıklamaya Ankara Tabip Odası, Dev Sağlık İş Ankara Şubesi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şubesi ve birçok sağlık emekçisi katıldı. Açıklamada konuşan SES Ankara Şubesi Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, “Bugün bir kez daha sağlık emekçilerinin taleplerinin ancak mücadeleyle alınabileceğini gördük. Son 20 yıldır iş yerlerimizi seri üretim fabrikalarına dönüştüren bizleri de köleleştiren Sağlıkta Dönüşüm Programı halkın sağlığını ve sağlık emeğini görünmez kılmıştır. Sağlık emekçilerini vatandaşla ve ekip arkadaşları ile karşı karşıya getiren adımlar tam da bu dönüşüm eseridir. Dün Meclisteki düzenleme ile sorunlarımıza yeni bir sorun eklendi” dedi.

2 ay önce sağlık işçilerine bütçe baskısıyla tasarruf tedbirleri adıyla 300 TL mesai ücreti vermemek için 3 vardiya dayatıldığını hatırlatan Karacabey, “Açlık sınırına yakın maaş alan sağlık emekçilerinin 20 yıllık talepleri 2022 sonuna ertelendi. Bu talepleri görmeyenler, erteleyenler 1 günde işyerlerimizde kaosa neden olan bütünlüklü olmayan düzenlemeyi Meclisten geçirmiştir. Önce TİS sonra bütçe görüşmelerinde sağlık ve sosyal hizmet emeği yok sayılmıştır. Sağlık emeğini bütünlüklü olmayan, ayrıcalıklı düzenlemeler, ücret politikaları, dışarda bırakılanın desteğini almayacak, sağlık hizmetlerine de zarar verecektir. Çünkü bizleri boğan bu sağlık sistemidir. Bu sağlık sistemine nefes aldıran düzenlemeler her geçen gün nefesimizi daha da kesecektir” diye konuştu.

"İŞ BARIŞINA ZARAR VERİLDİ"

Sağlık sistemi çökerken, ücreti politikalarına yönelik adımlar bazı meslekleri görmezken, bazı meslekleri de çöken sağlık sisteminde set haline getirdiğine dikkat çeken Karacabey, “Tekrarlıyoruz; işyerlerimizde emeğimizi ortaklaştırıp hizmet üretiyorsak, bölüşümde de bu gerçek görülmelidir. Yapılan düzenleme kamuda iş barışı için önemli olan maaş denkliği ve maaş açıklığına bir kez daha zarar vermiştir. Çalışırken ve emeklilikte tüm sağlık ve sosyal hizmetler emekçilerinin ücret düzeyi yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır. Bugün sağlık işçisi arkadaşlarımız gelirlerinin yüzde 12'sini kuru ekmek harcamalarına ayırmakta, emekli hemşire arkadaşımız yüzde 8,2’sini ayırmaktadır.Biz bu gerçeklikle haklarımızın verilmesini talep ederken, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ekmek kuyruklarına mahkum edilmiştir” dedi.

"SAĞLIK EKİP İŞİDİR"

Karacabey şöyle devam etti: “Dün Mecliste biz yoktuk, dünkü düzenlemede biz yokuz, yöneticilerin tebessümü bizim değil, müjdeleri bizim değil o zaman hizmet üretiminde de yokuz.Üretenlerin sözünü bütünlüklü kurmak zorunda olduğunu bir kez daha görmekteyiz. Sözümüzü bütünlüklü kuruyoruz. Uyarıyoruz sağlık ekip işidir.” (Ankara/EVRENSEL)

Ses Ankara Şube üyeleri açıklama yaptı


ADANA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ “ÜCRETTE ADALET” İÇİN EYLEM YAPTI

SES Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası üyeleri Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde açıklama gerçekleştirdi. Emekçiler çalışma barışını bozmayı amaçlayan açıklamaya “Sağlık ekip işidir”, "Ekibin her biri için insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” dövizleri taşıyarak "Ücrette adalet istiyoruz" sloganları ve alkışlarla tepkilerini gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. M. Enis Akyüz, zammın verilen mücadelenin bir sonucu olduğunu belirterek hekimlere yönelik maaş artışının ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulanmasını ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını istedi.

“EKİP ARASINDA UÇURUMLAR YARATILMAMALI”

Hekimlere uygulanacağı ifade edilen maaş artışlarının mevcut ekonomik kriz, hayat pahalılığı içinde mesleğin niteliği ve iş riski hesaplandığında yeterli olmadığını ifade eden Akyüz, "Buna rağmen yürütülen mücadelenin ve talebin görülmesi açısından bir başlangıçtır. Ancak; Sağlık Bakanının kaçırdığı bir nokta var. Sağlık ekip işidir. Bir düzenleme yapılacaksa ekibin her bireyi için adil bir şekilde yapılmalıdır. Ekip arasında derin uçurumlar yaratacak düzenlemeler yapılmamalıdır. İş barışını bozan bu tarz ayrımcı düzenlemeler sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir” dedi.

"İNSANCA YAŞACAYA BİR ÜCRET İSTİYORUZ"

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Bakan’ın açıklamalarını “Dağın fare doğuracak. Çok iyi biliyoruz” diye değerlendirdi. Sağlık hizmeti verirken hekim, cerrah, hemşire, ebe, tekniker ayrımı yapmadıklarını ifade eden Menteş, "Biz sağlıkta insanca yaşayacağımız ücret isterken hepimiz için istiyorduk. Sağlık bir bütündür. İnsanca yaşayacağımız ve emekliliğimize yansıyacak bir ücreti hep birlikte istiyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının, Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Bakan Koca'nın zam açıklaması ve çıkarılan yasa ile ilgili "Ne muhalefetin ne TTB’nin ne sağlık meslek örgütlerinin ne de sağlık sendikalarının hiçbirinin görüşü alınmadı. Bildiğimiz ben yaptım oldu mantığı ile çıkarıldı. Her alanda haykırdığımız sağlığın ekip işi olduğu ilkesine aykırıdır, kabul etmiyoruz. Mutlaka düzeltilmesi gerekir” dedi. (Adana/EVRENSEL)


SES DÜZCE: BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün kameralar önünde sağlık çalışanlarının maaşına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından,

SES Düzce İl Temsilciliği, Düzce Üniversitesi Hastanesi önünde bir açıklama gerçekleştirdi.  Açıklamayı okuyan Düzce İl Temsilcisi Cemal Yılmaz, "Bizler sağlık emekçileri olarak farklı unvanlarda olsak da hizmeti beraber yürütmekteyiz. Kimse sağlık hizmetini ekip halinde yürüttüğümüzü unutmamalıdır. Ekibi birbirine düşürecek her türlü eylemden, düşünceden uzak durulmalıdır” dedi. Meclisten geçen yasa teklifinin hiçbir sağlık meslek örgütünün öneri ve görüşleri alınmadan hazırlandığını belirten Yılmaz taleplerini sıralayarak "Tüm sağlık emekçilerine hiçbir hak ve menfaatimizi korumayan hatta her geçen gün daha fazla bizleri mağdur eden sendikalardan desteklerini çekmeye;  SES’ e üye olmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (Düzce/ EVRENSEL)

SES Düzce üyeleri açıklama yaptı

SES Artvin İl Temsilciliği adına Dr. Serhan Safatlı imzasıyla yapılan açıklamada tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekliliğe yansıyacak temel ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, ek gösterge 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar uygulanmasını, hekimlere yönelik maaş artışının ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını istendi. (Artvin/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

NATO-Rusya geriliminde tansiyon yükseliyor

SONRAKİ HABER

Avustralyalı eğitim bakanı, istismar iddiaları nedeniyle görevini bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa