TMMOB İzmir İKK: Emsal artışı hasarlı konutta depremi bekletir
"Emsal artış" tartışmalarında, kentin geleceği açısından olumsuz sonuçlar oluşturacağını belirterek karşı çıkan TMMOB İzmir İKK, Bayraklı Belediyesine 12 soruluk itiraz dilekçesi verdi.
Fotoğraf: Pixabay
Ramis SAĞLAM
İzmir
Geçtiğimiz ekim ayında önce Bayraklı, ardından da bazı değişikliklerle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı kamuoyunda "emsal artış" olarak tanımlanan 1/000 ölçekli uygulama imar planı notlarına itirazlar bitmiyor. Depremin ardından başlayan "emsal artış" tartışmalarında, kentin geleceği açısından olumsuz sonuçlar oluşturacağını belirterek karşı çıkan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Bayraklı Belediyesine 12 soruluk itiraz dilekçesi verdi.
Askı süreci devam eden plan notunda anılan hükümlere aykırı olacak şekilde nüfus artışı yapıldığı itiraz edilen noktalar arasında yer alıyor. İtiraz dilekçesinde, verilen inşaat artışlarının mevcut plan kararları üzerinden uygulandığı düşünüldüğünde ada bazında minimum nüfus artışının yüzde 30, maksimum nüfus artışının ise yüzde 62 olacağı aynı oranlarda sosyal ve teknik altyapının yetersiz hale geleceği bu durumun yeni afetlere davetiye çıkaracağı belirtildi. Ayrıca emsal artışı söz konusu olan bölgelerde imar planına esas Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylı herhangi bir jeolojik-jeoteknik etüt olmaması eleştirildi.
İMAR REVİZYONU YAPILMALI
İmar revizyon planlarının sosyal ve teknik altyapı alanlarının iyileştirerek yaşanabilir bir çevre oluşturmasına vurgusu yapan TMMOB İKK, emsal artışı yapılan bölgede imar planı revizyonu yöntemiyle sorunların bütüncül olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
Tüm izinleri alınarak inşa edilmiş binalarda ikamet ederken depremden etkilenen tüm vatandaşların can ve mal kayıplarından esas sorumlunun kamu idaresi olduğuna dikkat çekilen itiraz dilekçesinde, "İlgili kurumlar tarafından ruhsatlandırılan binalarda yaşanan her türlü hasarın kamu idaresi tarafından karşılanması gerekir" dendi.
LİRA DEĞER KAYBEDİYOR EMSAL ARTIŞ ÇÖZÜM MÜ?
Türk lirasının her geçen gün değer kaybettiği, bunun sonucu olarak inşaat maliyetinin sürekli yükseldiğine vurgu yapılan dilekçede, "emsal artışın" sadece belirli bir çevreyi mutlu edeceği savunuldu. Vatandaşların önemli bir kısmının borçlanmasına, önemli bir kısmının ise hasarlı konutlarında bir sonraki depremi beklemesine neden olacağı belirten TMMOB İzmir İKK, "Bilimsel dayanaktan yoksun şekilde üretilen bu tip çözümler ile belediyenizin sorumluluk almaktan kaçındığının anlaşılacağı ve yaşanacak her türlü olası afetten bizzat sorumlu olacaktır" dedi.
EMSAL ARTIŞ DURUMUNDA
- Yüzde 30 artış durumunda imar adası büyüklüğü: 5 bin 800 metrekare
- Toplam inşaat alanı: 20 bin 300+6 bin 90: 26 bin 390 metrekare
- Toplam daire (Ortalama konut büyüklüğü metrekare 120 metrekare) 26 bin 390/120:120
- Toplam Nüfus: 660 kişi
- Yeni durumda ortalama daire büyüklüğü 100 metrekare alındığında toplam daire sayısı 264’e nüfus ise 792 kişiye çıkmaktadır.
- Yen, durumda ortalama daire büyüklüğü 80 metrekare alındığında toplam daire sayısı 329’a nüfus ise 987 kişiye çıkmaktadır.
Uygulama imar planı plan notu, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde hasar gören veya 6306 sayılı Yasa kapsamında yıkılan yeniden yapılaşmanın hızlandırılması amacıyla yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi olarak gerekçelendirilmişti. Plana göre 1998 yılındaki yönetmenlik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı Yasa’yla riskli bulunan yapıların dönüşümü başvuru yapmaları halinde parsel bazlı yüze 20, ada bazlı yüzde 30 emsal artış verilmesi değiştirilerek onaylanmıştı.