12 Aralık 2021 00:59

Formula 1’de son düzlük: Hamilton ya da Verstappen!

72 yıllık Formula 1 dünya şampiyonası tarihinde sadece ikinci kez, iki şampiyonluk adayı son yarışa puan puana gidiyor.

Lewis Hamilton (Fotoğraf: Jen Ross/Flickr) ve Max Verstappen (Fotoğraf: Jen Ross/Flickr CC BY 2.0)

Paylaş

Deniz DONAT

350 km’nin üstünde yapılan hızlar, 3 saniye hızın altında değişen 4 lastikle belki de dünyanın en prestijli ve en pahalı sporu olan Formula 1 ve bu dalın tüm rekorlarını kıran en hızlı F1 Pilotu Lewis Hamilton….

Sir Lewis Hamilton, Britanyalı yarış pilotu. 2008’de ilk şampiyonluğunu kazanmasının ardından motor sporlarındaki hizmetlerinden dolayı aldığı Britanya İmparatorluk Nişanı’ndan 12 yıl sonra şövalye ilan edildi. Hamilton böylece, Jack Brabham (1978) ve Jackie Stewart'ın (2001) ardından şövalye ilan edilen 3. F1 pilotu oldu. Aynı zamanda Hamilton, aktif bir şekilde yarışırken bu nişana ulaşan ilk F1 pilotu oldu. Kariyerinde şu ana kadar 7 şampiyonluk kazanan Hamilton, Alman Pilot Michael Schumacher ile en çok şampiyonluk kazanan pilot konumuna ulaştı. Kariyerine 2007 yılında McLaren F1 takımında başlayan Hamilton rekorlarının yanı sıra şu ana kadar Formula 1’de yarışmış tek siyahi pilot. Lewis Hamilton, kariyeri boyunca birçok kez ırkçılığa maruz kaldı. 2007 Çin Grand Prix’de bir takım İspanyol taraftar, Hamilton’a ırkçı hakaretler etti. 2008’de Hamilton, Barselona’daki sezon öncesi testler sırasında ise siyah yüz boyası ve siyah peruk takıp üstünde “Hamilton’ın ailesi” (Hamilton’s family) yazan tişörtlerle piste gelen birkaç İspanyol seyircinin ırkçı tacizine maruz kaldı.  2008 yılında Brezilya yarışı öncesi New York merkezli TBWA reklam ajansının İspanya kolu, “Pincha la Rueda de Hamilton” (Hamilton’ın lastiğini patlatın) isimli bir web sitesi kurdu ve bu site üzerinden Lewis Hamilton’a karşı ırkçı söylemlerde bulundu. Hamilton, 2020 yılı sezonundan bu yana her yarıştan önce üzerinde ‘Black Lives Matter’ (Siyahların hayatı önemlidir) yazan siyah tişört giydi ve diz çöktü. Dünya çapında yankı uyandıran George Floyd’un öldürülmesinin ardından Lewis Hamilton, Instagram’dan Formula 1’in önde gelen isimlerini eleştirdi ve onları olaylara sessiz kalmakla suçladı.  Hamilton, 2020 Toskana Grand Prix’de hafta sonu boyunca, podyum da dahil olmak üzere üstünde “Arrest the cops who killed Breonna Taylor” (Breonna Taylor’ı öldüren polisleri tutuklayın), arkasında ise Taylor’ın bir fotoğrafı bulunan “Say her name” (Adını söyle) yazılı bir tişört giydi. Hamilton’ın giydiği tişört hakkında yapılan soruşturmanın ardından ise FIA, podyumda ve basın toplantısında sadece takım üniformalarının giyebileceğini açıkladı. 2020 de Türkiye Grand Prix’de 7. şampiyonluğunu kazanan Lewis Hamilton yarış sonunda takım telsizinden çocuklara seslenerek, “Bu bir rüyaydı. Çocukken Formula 1 seyrederdim. Rüyalarımın da ötesinde. Yapamayacağınızı söyleyen hiç kimseyi dinlemeyin. İmkansızı isteyin, pes etmeyin, kendinizden şüphe duymayın” dedi.

TÜM REKORLAR ONDA

2013 yılında Mercedes ile sözleşme imzalayan Hamilton neredeyse tüm rekorları kırarak F1 tarihinin en başarılı pilotlarından biri oldu. Sayısız rekora imza atan Hamilton onlarca rekorun yanı sıra (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020) 7 kez Dünya Şampiyonluğu, 4147.5 kariyer puanı, 103 yarış galibiyeti, 181 podyum, 103 pol pozisyonu, 59 en hızlı tur rekorlarını da elinde tutuyor.

MADİBA SENİN İÇİN SAVAŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

2008 yılında Nelson Mandela ile görüşen Hamilton, “Benim için bir büyük baba gibi oldu, ona böyle bakıyorum. Dünyadaki herkes üzerinde çok büyük bir etkisi oldu. Böyle, çok şey başarmış biriyle tanışmak olağanüstü. Hayatımda ne kadar az şey başardığımı, ne kadar çok çalışmam gerektiğini ve daha yapacak çok şey olduğunu fark etmenizi sağlıyor” dedi. Sosyal medya hesabından Mandela ile olan fotoğrafını paylaşıp, “Madiba, seni özlemediğim bir gün bile yok. Mirasın hâlâ çok parlak. Bana her gün ilham veriyorsun ve bu anı seninle paylaşmaktan sonsuza kadar onur duyuyorum. Madiba senin için savaşmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı ve bu paylaşımı bile bir çok kullanıcı tarafından ırkçı söylemlerle eleştirildi.

OLAYLARLA DOLU BİR SEZON

2021 yılı şampiyonluk mücadelesi oldukça gergin geçti. Bu sezon fazlasıyla iddialı olan RedBull Pilotu Max Verstappen, Hamilton’ın şampiyonanın bir numarası olarak uzun süredir devam eden saltanatını geride bırakmayı hedefliyor. Olaylar ve kazalarla geçen 2021 sezonu pist üstünde olduğu kadar pist dışında da devam etti. Kıyasıya rekabetle şimdiye kadarki en politik şampiyonluk mücadelesi haline geldi diyebiliriz. Hem RedBull Takım Patronu Christian Horner hem de Mercedes Takım Patronu Toto Wolff neredeyse yıl boyunca birbirlerini suçladılar Wolff ve Horner, birçok kez medya karşısında laf kavgası yaptılar. Söz düellosunun bir örneğini Britanya GP öncesinde gördük. Horner, Mercedes Takım Patronu Wolff’ün ‘kontrol manyağı’ olduğunu söyledi. Horner Red Bull’un Wolff’un kontrol edebileceği bir yer olmadığını söylerken, Wolff, Horner’ın kendisiyle “Çıkar çatışması” olmamasından hoşlanmadığını ve bu yüzden istediğini söyleyebildiğini ifade etti.

2021’İN SON YARIŞI BUGÜN YAS MARİNA PİSTİNDE

72 yıllık F1 dünya şampiyonası tarihinde sadece ikinci kez, iki şampiyonluk adayı son yarışa puan puana gidiyor. 1974’te Regazzoni (Ferrari) ile Fittipaldi’nin (McLaren) mücadelesinde Fittipaldi şampiyon olmuştu. 2021 yarış sezonunun son haftasında 12 Aralıkta koşulacak olan Abu Dhabi Grand Prix’sinde kıyasıya bir mücadeleye sahne oluyor. Bu sezon Red Bull Pilotu Max Verstappen ve Mercedes Pilotu Lewis Hamilton son haftaya eşit puanlarla giriyor. Bakalım son haftaya 369.5 puanla kafa kafaya giren iki pilottan Red Bull Pilotu Max Verstappen ilk şampiyonluğunu mu alacak, yoksa Mercedes Pilotu Lewis Hamilton 8. Şampiyonluğunu alıp tüm zamanların rekorunu mu kıracak? Abu Dhabi’deki son yarış, pilotlar şampiyonasını belirlediği gibi aynı zamanda takımlar şampiyonunu da belirleyecek. Son haftaya RedBull karşısında 28 puan farkla önde giren Mercedes’in 587.5 Red Bull’un ise 559.5 puanı var. Max Verstappen - Lewis Hamilton ikilisi Abu Dhabi’de puan alamazsa, en fazla galibiyet alan pilot şampiyon olacak. Verstappen 9 galibiyet, Hamilton 8 galibiyet.

MAX HIZLI OLMAK İÇİN DOĞDU

Max Verstappen, kariyerinde ilk kez şampiyonluk savaşı veriyor ve sezonun son yarışına Lewis Hamilton’la aynı puanla giriyor. Eğer yarışı önde tamamlarsa veya Lewis Hamilton puan alamazsa, şampiyon Hollandalı pilot olacak. Eski F1 Pilotu Jos Verstappen’in oğlu olan Max Verstappen, F1 tarihinin yarış kazanan en genç pilotu unvanına sahip. Max’ın annesi Sophie de bir zamanlar son derece başarılı bir karting pilotuydu. 5 binden fazla Hollandalı F1 taraftarının, sezonun son yarışı için Abu Dhabi’ye geleceği tahmin ediliyor. Verstappen’in turuncu ordusu da denilen hayranları son yarışta da Max’ı yalnız bırakmayarak, belki de Hamilton’a göz dağı verecekler.  

BURADA OLMAK BENİM SEÇİMİM DEĞİL

7 kez dünya şampiyonu Hamilton, her fırsatta insan hakları ihlallerine dikkat çeken açıklamalar yapıyor. Katar Grand Prix’sinde de LGBTİ topluluğunu desteklemek amacıyla gökkuşağı temalı bir kask kullandı. Ve bunu Suudi Arabistan’da da kullandı! Son yarış olan Abu Dhabi’de de kullanmayı planlıyor. Suudi Arabistan’daki yarış öncesinde, ülkedeki insan hakları sorunları sebebiyle burada yarışma konusunda pek “rahat” olmadığını açıklamış ve Suudi Arabistan’ın takvimdeki yerinin, F1’in ‘We Race As One’ mesajına ters olup olmadığı sorulduğunda ise Hamilton, “FIA, burada yer alma kararı aldı. Doğru ya da yanlış olsun, buradayken farkındalık yaratmanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. “Burada rahat hissediyor muyum?​” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Evet diyemem, ancak burada olmak benim seçimim değil” Hamilton, Suudi yasalarının 2018’de kadınların yasal şekilde araç kullanmasına izin verecek şekilde değiştirilmesine rağmen, ‘Bazı kadınların yıllar önce araç kullandıkları için hâlâ hapiste olduğunu’ belirtti. Hamilton bu konuda “Yapılması gereken çok değişiklik var ve sporumuz daha fazlasını yapmalı” ifadelerini kullanmıştı.

Hamilton Arabistan yarışının İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), “Ülkenin yaygın bir insan hakları ihlalcisi şeklindeki imajını saptırmak için Formula 1’in kasıtlı bir strateji”si olduğunu belirtmişti.

BUZ ADAMA VEDA

Kimi Raikkonen, 2007 Dünya şampiyonu Finlandiyalı pilot şampiyonayı uzun süre lider götüren Lewis Hamilton’ı son yarışta geçmeyi başarmış ve 110 puanla Ferrari’nin son Dünya Şampiyonu olmuştu. Alfa Romeo’nun Fin Pilotu Kimi Raikkonen sezon sonunda kariyerini noktalayacak. Formula 1 tarihinin en çok (349) yarış gören sporcusu olan 41 yaşındaki deneyimli pilot kariyerinde 18 kez pole pozisyonu 21 yarış galibiyeti ve 103 kez podyuma çıktı. Raikkonen sezonun son yarışı olan Abu Dhabi’de emekliye ayrılacağını duyurmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’de üniversite öğrencileri Emek Gençliği’nin çağrısıyla bir araya geldi

SONRAKİ HABER

SDD İnsan Hakları Ödülü Dünya İnsan Hakları Günü'nde TTB'ye verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa