Basmane’de çocuklar tarihi yerinde öğreniyor
Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Basmane bölgesindeki çocuklar için her cumartesi uygulamalı tarih etkinlikleri düzenliyor.
Çiğdem KELEŞ
İzmir
Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Basmane bölgesindeki çocuklar için uygulamalı tarih etkinlikleri düzenledi. Aynı grup çocuklarla her cumartesi günü süren etkinliklerde çocuklar önce İzmir Tarih Sanat Müzesine gitti. Burada gördükleri mitolojik kahramanların heykellerini yaptı. Sonraki hafta da Agora Ören yerini gezdi.
Biz de çocuklara yönelik gönüllü velilik, yaz kampı, yüzme kursu, yaratıcı drama gibi birçok etkinlik örgütleyen Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi ile yaptıkları faaliyetler ve planları üzerine konuştuk.
“Basmane'de gönüllülük esasında başlattığımız Kent Tarihini Tanıma projemizi kıymetli küçük beyefendiler, küçük hanımefendiler ile birlikte yürütüyoruz” diyen çalışmanın koordinatörü Rehber Sibel Dündar şöyle devam etti: "Önce mitolojiyi anlamaları için bir film izledik. Mitolojik tanrılar, doğa üstü güçlü karakterlerle tarihteki rollerini somutlaştırarak konumuz olan tarihe giriş yaptık. İzmir Tarih Sanat Müzesinde tarihin babası Homeros ile tanıştıktan sonra filmde gördükleri Mitolojik Tanrı ve Kahramanların heykelleri ile tanıştılar. Meraklı ve ilgili bir şekilde anlatılanları dinlediler, sorular sordular. Sonraki hafta ‘müzedeki heykellerden biz de yapalım bakalım nasıl olacak’ dedik. Muhteşem, hayal dünyalarında kendi yarattıkları kahramanlardan sanat eserleri çıktı ortaya.”
Agora'da rehberlik bölümü öğrencilerinin de katkı ve katılımlarıyla hem anlatı yaptıklarını hem de oyun oynadıklarını dile getiren Dündar, “Şunu bir kez daha gördük ki çocuklar yargılamadan düz bakıyor hayata, ona nasıl davranırsan karşılık buluyorsun çünkü örnek sensin. Bunu doğru yanlış olarak değil de bu böyle deyip algılıyor ve sana aynı şekilde yanıt veriyor. İşte bu sebeple sen hangi ırk veya dinden olursan ol, onlar için önemsizdir, bununla ilgilenmezler” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR GRUPLAR HALİNDE SÜRECEK
Çocuklarla ilgili çalışmaları önemsediklerini ancak pandemi sürecinde bunlara ara vermek zorunda kaldıklarını belirten Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, özellikle kenar mahallelerde çocukların eğitimlerine, sosyalleşmelerine, ayrıma uğramadan bir arada yaşamalarına, ortak aktivitelerde bulunmalarına çok önem verdiklerini söyledi.
Önceki dönemde ikişer gönüllü ile evlere gidip derslerine ve sosyalleşmelerine destek verdiklerini, pandemi nedeniyle bu çalışmaya ara verdiklerini dile getiren Hüsünbeyi, “Şimdilik evlere gidemesek de etkili çalışmalar yapmak niyetindeyiz. Sibel Dündar Hocamızla başlattığımız aktif tarih öğrenme çalışmalarını gruplar halinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaları değişik faaliyetlerde de zenginleştirerek sürdüreceğiz" dedi.
"ÇALIŞMALAR BİZİ BİRÇOK AÇIDAN ZENGİNLEŞTİRİYOR"
"Çalışmalarımız ve iletişim o kadar değerli ki bizi birçok açıdan zenginleştiriyor. Zaten yola çıkarken amacımızı karşılıklı entegrasyon olarak belirlemiştik. Köyler genelde homojen olarak kültürlerini korurken, özellikle metropollerde her kültür kentin mozaiğini zenginleştirmekte" diyen Hüsünbeyi, son olarak çalışmalara destek vermek isteyen yeni gönüllülerin kendileriyle iletişime geçmelerini beklediklerini ifade etti.
Evrensel'i Takip Et