Halk için bütçe, yaşanabilir bir ücret
KESK'in, bölgesel olarak 18 Aralık’ta Diyarbakır'da düzenleyeceği mitinge katılım sağlayacak; Diyarbakır, Elazığ, Malatya ve Van'dan KESK’lilerle konuştuk.
İLGİLİ HABERLER
KESK’ten 4 şehirde miting çağrısı: Halktan yana bütçe istiyoruz
Kamu emekçileri 4 ilde ‘Geçinemiyoruz’ diyecek
KESK'in miting hazırlığı sürüyor: TL'nin değer kaybıyla maaş artışı şimdiden hükmünü yitirdi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2022 bütçesine ilişkin “Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza” talebiyle mitingler düzenliyor. KESK, bölgesel olarak 18 Aralık’ta Diyarbakır ve İzmir’de, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyeceğini açıkladı. Diyarbakır’da saat 13.30’da başlayacak miting İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Diyarbakır, Elazığ, Van ve Malatya’dan mitinge gelecek KESK’lilerle konuştuk. Hayat pahalılığının arttığını belirten emekçiler, krizin faturasının halka kesilmemesi ve yaşanabilir bir ücret verilmesi gerektiğini dile getirdiler.
TERTİP KOMİTESİ: SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ
Mahsum KARA
Diyarbakır
Tertip Komitesi Başkanı ve KESK Diyarbakır Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, emekçilerin, üretenlerin ve bütün toplumun ‘Geçinemiyoruz’ sorununun artık iktidarın ve yönetimin anlaması amacıyla bu mitingleri düzenledikleri söyledi.
Emekçilerin en temel talebi olan asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olması talebiyle alanda olacaklarını ifade eden Demirkıran, “Asgari ücret ve bununla beraber bütün emekçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi için sesimizi yükselteceğiz. Biliyorsunuz sarı sendika ile toplu iş sözleşmesi yapıldı. Yapılan tarihten bu yana yılbaşında verilecek olan zam bile katbekat eridi. Bu gün asgari ücret belirleme durumu tartışılıyor. Yılbaşında belirlenen asgari ücretin bu seneki enflasyona göre maaşın en az 5 bin üzeri olması gerekiyor ki eski maaşa denk bir satın alma gücü gelsin. Bunlarla ilgili en temel nokta bütün taleplerimizle, üretenlerin, emekçilerin maaşları ile ilgili düzenlemeler ve çalışma koşullarının iyileştirmesi talebiyle alanda olacağız” dedi.
TEK ÇIKIŞ YOLU BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK
Ülkenin yaşadığı ekonomik sorunların sona ermesi için bütün emekçilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Demirkıran, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin geldiği son noktadan kurtulmanın tek çıkışı birlikte mücadele etmektir. Sadece Amed Demokrasi Platformu olarak değil, fırıncısından çiftçisine, evde çalışan kadından sokaktaki yurttaşa, geçinemeyenden barınamayan öğrencilerimize kadar birlikte alanda sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.”
KESK MALATYA: KRİZİN FATURASI HALKA KESİLMEMELİ
Berfin GÜLER
Malatya
KESK Malatya Dönem Sözcüsü Sakine Doğan, işyerlerinde bildiri dağıtarak ve basın açıklaması yaparak halkı mitinge çağırdıklarını ifade etti. Ülkede yaşanan ekonomik krizin faturasının halka kesilmemesi gerektiğini söyleyen Doğan, “Ülkedeki ekonomik kriz, parlemontadaki bütçe görüşmelerinde halktan, emekçiden yana yapılmayıp, halk, emekçiler yoksulluğa, açlığa mahkum edilmiştir. Eğitimden sağlığa, kamu hizmetlerinin herkese eşit, parasız olması için, OHAL zulmünün son bulması ve ihraç emekçilerin göreve iade edilmesi için, ayrıca ekonomik krizin faturası biz emekçilere kesilmemesi, vergi yükü altında halkın ezilmeyip asgari ücretten vergi alınmaması, diğer emekçilerden verginin yüzde 10’da sabitlenmesi için tüm taleplerimiz ile alanlarda olacağız” dedi.
KESK VAN: ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ
KESK Van Dönem Sözcüsü Figen Çolakoğlu, miting için yoğun çalışma yaptıklarını belirterek, “Sağlıkta ekip anlayışına ters düşen söylemleriyle öne çıkan iktidarın, çalışma barışını zedeleyen söylemleri kabul etmediğimizi, sağlık alanında yürütülen emeğin ekibin emeği olduğu anlayışının bizler için esas olduğu vurguluyoruz” dedi.
Van’daki antidemokratik uygulamaları kabul etmediklerini ifade eden Çolakoğlu, “Van yerelinde demokratik kitle örgütleri olarak sokakta eylem yapmama durumumuz altı yıla yakındır süregeliyor. Bu uygulamanın Van’a özel bir uygulama olduğu aşikar. Bugün Türkiye genelinde sağlık emekçileri grevdeyken, Van’da sağlık emekçileri çalıştıkları Bölge Hastanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiremedi ve adeta ablukaya alındı. Baskı öyle ki Bölge Hastanesi başhekimi, çalışanlar üzerinde eyleme katılmama üzerinde baskı oluşturuyor. Böylesi bir davranışa hiçbir kurum yetkilisinin hakkı ve yetkisi yoktur! Bu tür durumların karşısında yer alacağız. Bu antidemokratik uygulamayı kabul etmediğimizi ve kınadığımızı ifade ediyoruz” dedi.
Çolakoğlu, şöyle devam etti: “KESK olarak halktan, emekten yana bir bütçe miting çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Biliyoruz ki mücadele süreklilik, inanç gerektirir. Verdiğimiz haklı mücadeleye olan inancımızla mücadelemiz devam edecektir.” (Van/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN GAZİANTEP: DÜŞÜK ZAMLA OLMAZ
Mesut BAYLAV
Antep
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, 2022 bütçesinin haktan, emekçiden yana bir bütçe olması talebiyle miting hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kamuda yapılan toplu sözleşmeye karşı da bu mitingi yapıyoruz. Yapılan toplu sözleşmenin bir anlamı kalmadı. Çünkü bu kadar hayat pahalılığına, bu kadar zamma yüzde beş zamla çözüm olunmaz. 2022 bütçesinin savaş bütçesi olmaması, sermayeye aktarılmaması için bütün kamu emekçisi arkadaşlarımızı mitinge çağırmaya devam ediyoruz” dedi.
ÖĞRETMEN NASIL GEÇİNECEK?
İşçi kenti olan Antep’te haklar konusunda birçok sorunu yaşandığını belirten Parlakçı, “Antep artık eskisinden çok daha pahalı bir kent. Kirasından, ulaşımına, yeme içmesine kadar ciddi bir pahalılık yaşanıyor şehirde. Bugün okulumuzdaki toplu sözleşmeden faydalanan öğretmen arkadaşımızın maaşına baktık, 4 bin 500 lira maaş almış. Ve bu hocamız 2 bin TL kira ödüyor. Bu ücretle bir öğretmen nasıl geçinecek?” diye sordu.
Sadece maddi sıkıntılardan kaynaklı demokratik taleplerinin olduğunu da dile getiren Parlakçı, “Aynı zamanda insanca bir yaşam için bu mitingi gerçekleştiriyoruz. Çünkü gerçekten bu ülkede demokrasi, hukuk, adalet yerler altında. Ve biz mitingde hak, hukuk, adalet taleplerimizi de öne çıkaracağız” dedi.
YAPI YOL SEN ELAZIĞ: ‘GEÇİNEMİYORUZ’ CİDDİ ŞEKİLDE TARTIŞILIYOR
Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ
Yapı Yol Sen Elazığ Şube Başkanı Kenan Korkmaz, “Hükümetin ve Memur-Sen’in ortaklaşa yapmış olduğu 2022 ve 2023’ü kapsayan toplu sözleşmede, 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 7, 2023 yılı için yüzde 11.2’lik artış kamu emekçilerinin taleplerinin zaten çok çok gerisinde bir sözleşmeydi. Son dönemlerde yapılan zamlar ve döviz artışındaki dalgalanmalar karşısında kamu emekçilerinin maaşları gittikçe erimiştir” dedi.
Asgari ücret ve bütçe görüşmelerine değinen Korkmaz, “Yeni döneme dair çalışanların gelirlerini enflasyona ezdirmeme söylemlerinin gerçekçi olmadığı, gerçek olanın bütçede en büyük payın savaşa, patronlara ve sermayeye ayrıldığını görmek mümkün. Sözde yapılan maaş artışları emekçilerin eline geçmeden katbekat fazlası şimdiden geri alınmıştır. Bu durum kamu emekçilerini ciddi şekilde rahatsız etmiştir. İş yerlerinde kendi aralarında sendika ayırımı yapmaksızın ‘Geçinemiyoruz’u ciddi ciddi tartışıyorlar. KESK’in de ‘Geçinemiyoruz’ şiarıyla başlatmış olduğu miting çalışmasının iş yerlerinde karşılık bulduğunu görmek mümkün” diye konuştu.
HALKA BÜTÇEDEN PAY ARTIRILSIN
Korkmaz, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Bütçe hakkımız önündeki engellerin kaldırılmasını,
- Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılması, tasfiyesi ve özelleştirme soygununa son verilmesini, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın arttırılmasını,
- Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,
- Yıllardır “satış sözleşmeleri” ile oluşan mali kayıplarımızın gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesini,
- Omuzlarımıza yıkılan vergi yükünün hafifletilmesini, bunun için gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini, tüketimden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini, kâr, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
- Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak kaydıyla “temel gelir güvencesi” verilmesi için bütçeden kaynak ayrılmasını,
- Grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmesini istiyoruz.”
Evrensel'i Takip Et