18 Aralık 2021 11:05

İzmir’de KESK'in çağrısıyla bir araya gelen binler halktan yana bütçe istedi

KESK, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda "Geçinemiyoruz! Emekten halktan yana bütçe istiyoruz” diyerek bölge mitingini gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

KESK, "Geçinemiyoruz! Emekten halktan yana bütçe istiyoruz” diyerek İzmir Gündoğdu Meydanı’nda bölge mitingi gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan 10 binini aşkın kişi, halktan ve emekten yana bütçe talepleriyle kordon boyu miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi.

Mitinge KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK'e bağlı şubelerin merkez yöneticileri, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve bağlı şubeler, TÜMTİS, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İKK, İzmir meslek odaları, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve parti üyeleri, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, HDP, CHP, SOL Parti, TKP, TİP, Halkevleri, Demokratik kitle örgütleri, Alevi dernekleri katıldı. Balıkesir, Manisa, Denizli, Aydın, Afyon, Muğla, Antalya illerinden KESK Şubeleri mitinge geldi.  

Mitingde, "Savaşa değil emekçiye bütçe" , "Genel grev genel direniş", "İş ekmek özgürlük", "Saraya değil emekçiye bütçe", "Birleşe birleşe kazanacağız", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "İşçi memur el ele genel greve" sloganları atıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu, "Geçinemiyoruz, emekten halktan yana bütçe insanca bir yaşam istiyoruz", Eğitim Sen İzmir Şubeleri, "Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi yaşamsaldır", EMEP ise, "Halk için bütçe insana yaşanacak ücret vergide adalet" pankartı açtı.

"GEÇİNMEK İÇİN HALKTAN YANA BÜTÇE İSTİYORUZ"

Açıklamayı KESK Genel Eş başkanı Mehmet Bozgeyik okudu. Bozgeyik, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, onlar 'korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı' söyleyip sabretmemizi söylüyorlar. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar" dedi.

Geçinmek için talepleri sıralayan Bozgeyik, "Bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz" diye konuştu.

"TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINSIN"

Açıklanan asgari ücrete de değinen Bozgeyik, "Asgari ücrette açıklanan artış eriyen alım gücümüzün yarısını bile karşılamıyor. O yüzden yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini,  en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz" dedi.

"KAYNAKLARIN DEMOKRASİ İÇİN KULLANILMASINI İSTİYORUZ"

Bozgeyik son olarak taleplerini şöyle sıraladı:

  • "Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini,
  • Kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini 
  • Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini,
  • Hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini
  • Geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz." (İzmir/EVRENSEL)
Reklam