19 Aralık 2021 22:51

AKP, parlamentoların 800 yıllık bütçe hakkına el uzatıyor

Torba teklifin 7’nci maddesi ile 2021 yılında oluşan gelir fazlasının, kamu kurumlarının bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor. CHP'li Özel teklife itiraz ediyor

Fotoğraf: Cemil Seval/DHA

Paylaş

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını öngören teklif TBMM’ye sunuldu. Yürütme ve yürürlük maddesi dahil toplam 13 maddeden oluşan teklifte ayrıca bir süre önce gündeme gelen ek bütçe ihtiyacına ilişkin düzenleme de yer alıyor. Torba teklifin 7’nci maddesi ile 2021 yılında oluşan gelir fazlasının, kamu kurumlarının bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Adalet ve Kalkınma Partisinin Meclise getirdiği bir torba teklifle Parlamentonun bütçe hakkına el uzatıldığına dikkat çekerek, “Rejime kasteden anayasa değişikliğiyle getirilen bu kontrolsüz tek adam rejimi, şimdi de 1215 yılındaki Magna Carta’ya dayanan Meclisin bütçe hakkına göz dikmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi, 800 yılı aşkın süredir parlamentoların sahip olduğu bütçe hakkına el uzatmaktadır” dedi.

Özel, yaptığı değerlendirmede, “Ödenek dağıtımının ek bir bütçe kanunu teklifi yerine, bir torba teklifle getirilmesi doğru değildir. Ayrıca bu yetkinin cumhurbaşkanına verilmesi Meclisin bütçe hakkına doğrudan müdahaledir, demokrasi parlamentolarının yüzyıllardır tartışılmayan bütçe hakkını tartışmaya açmaktır. Rejime kasteden anayasa değişikliğiyle getirilen bu kontrolsüz tek adam rejimi, şimdi de 1215 yılındaki Magna Carta’ya dayanan Meclisin bütçe hakkına göz dikmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi, 800 yılı aşkın süredir parlamentoların sahip olduğu bütçe hakkına el uzatmaktadır” dedi.

PARLAMENTONUN EN TARTIŞILMAZ HAKKINI DEVRETMESİ TALEP EDİLİYOR

Özel, “Bütçe hakkı, yasama organının halk adına kamu gelirlerini toplama ve bu gelirleri harcama konusunda yürütme organına sınırları belirleyerek yetkiler vermesi ve sonuçlarını denetlemesi demektir. Çerçevesi çizilmemiş bir yetkinin devri açık bir ihlaldir. Bu maddeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait bütçe hakkı ihlal edilmekte, yasama organının yasama yetkisini devretmesi talep edilmektedir. Rejime kasteden anayasa değişikliğinin tartışmaya açıldığı dönemlerde kuvvetler ayrılığının güçleneceğini vaat edenler, Parlamento’nun en tartışılmaz hakkını ve Parlamento’nun yetkilerini kısıtlamaya çalışmaktadır. Yargıya talimatlar verilen, yasama organının yetkilerine müdahale edilen bir yürütme görüntüsü kuvvetler birliğini doğurmaktadır. Kuvvetlerin ayrı olmadığı ülkelerde demokratik mekanizmaların varlığından ve işlerliğinden söz edilemez” ifadesini kullandı.

BU MADDE GERİ ÇEKİLMELİ

Özel, “Anayasa Mahkemesi’nin bu içerikteki taleplere ilişkin önceki yıllarda verdiği iptal kararlarına rağmen bu düzenlemeyi Parlamento’nun gündemine taşımak, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin anayasayı, hukuku tanımadığı, demokrasiden nasibini almadığını bir kez daha göstermektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir demokrasi görüntüsü olmaktan çok uzak bu düzenlemenin Meclisin bütçe hakkı çerçevesinde geri çekilmesi gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrete vergi istisnası üzerine

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri İstanbul'da bir araya gelip "Geçinemiyoruz" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa