Garibe Gezer soruşturmasındaki gizlilik kararına itiraz
Taciz, tecavüz ve sistematik işkenceye uğrayan Garibe Gezer’in failleri yerine kendisine açılan soruşturma ve yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan soruşturmaya getirilen gizlilik kararına itiraz edildi
Fotoğraf: MA
Mehmet ASLAN
Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde daha önce sistematik işkence, taciz ve tecavüze uğrayan Garibe Gezer, 9 Aralık’ta tek kişilik hücrede yaşamını yitirdi. İntihar ettiği iddia edilen Gezer’e ilişkin açılan soruşturma dosyasına bir gün sonra gizlilik kararı verildi. Öte taraftan Gezer’in taciz, tecavüz ve sistematik işkenceye maruz kaldığına yönelik şikayet sonrasında açılan soruşturmaya da aynı gün gizlilik kararı getirilmişti.
Kocaeli Sulh Ceza Hakimliğine başvuran Gezer’in avukatları, her iki dosyaya getirilen gizlilik kararına itiraz etti. Gezer’e yapılan taciz, tecavüz ve sistematik işkence dosyasına yapılan itirazda, savcılığın talebine rağmen cezaevi yönetiminin kamera görüntülerini ve görevli kişilerin bilgilerini paylaşmadığına işaret eden avukatlar itirazda, “Bu yönüyle soruşturmanın gecikmesine, engellemesine ve olayın aydınlatılmasını zorlaştıran, bizzat olayın gerçekleştiği yer olan ve şüpheli konumda bulunan ceza infaz kurumu yönetimidir” ifadelerini kullanıldı.
Gezer’in ölümüne ilişkin açılan soruşturma dosyasına getirilen gizlilik kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade eden avukatlar, “Dosya içeriğinin incelenmesinin ve belgelerden örnek alınmasının soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceği” gerekçesinin sunulduğunu başvurularında belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Gezer’in cinsel taciz, şiddet ve işkenceye maruz kaldığını, bu duruma ilişkin Gezer’in ifade verdiğini ancak savcının soruşturma başlatmadığını ifade eden avukatlar, bu nedenle etkin bir soruşturma yürütüleceğine dair ciddi şüphelerinin olduğuna vurgu yaptı.
Avukatlar, başvuruda şu ifadelere yer verdi: “Söz konusu ölüm; işkence ve kötü muamele iddialardan bağımsız düşünülemez. Olayın gerçekleştiği yer ve iddialar düşünüldüğünde devletin yaşam hakkı ve işkence yasağı kapsamında yeterli güvenceyi sağlamadığı ve ölüm olayının bu nedenle gerçekleştiği açıktır. Böylesi ciddi bir olay karşısında kısıtlama kararı verilmesinin amacı soruşturmanın etkin bir şekilde yürütmesinden ziyade kamuoyunun bilgi edinmesini, Garibe Gezer’in ailesinin ve vekillerinin soruşturmaya etkin katılabilme hakkını engellemektir.”
Her iki soruşturma dosyasına da ulaşamadıklarını belirten Gezer’in avukatları başvurularında, “Soruşturmaya etkin katılımımızın sağlanması, soruşturma aşamasında eksikliklerin tamamlanmasını talep edebilmemiz ve iddialarımızı sunabilmemiz için adına kısıtlama kararının kaldırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. (MA)