27 Aralık 2021 14:54

Birleşik Metal-İş: MESS’in yeni teklifi de kabul edilemez

MESS ile görüşmenin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş, MESS'in ilk altı aylık dönem için yüzde 17 ücret zammı teklif ettiğini belirerek "Yeni teklif de kabul edilemez" dedi.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Paylaş

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu, MESS ile yapılan görüşemeye dair açıklamasında "MESS’in yapmış olduğu yeni ücret teklifi ile bu sözleşmenin masa da bitme olasılığı zayıflamıştır. Bunun anlamı metal işçilerini greve davet etmektir" dedi.

130 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde patronların yüzde 12’lik zam dayatmasıyla uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından metal işçilerinin başlattığı eylemler sürerken, MESS sendikalara görüşme çağrısı yapmıştı. Görüşmeye dair Birleşik Metal-İş Sendikasından açıklama yayımlandı. MESS'in yüzde 12 olarak teklif ettiği ücret zammını ilk altı aylık dönem için yüzde 17’ye yükselttiğini belirten Birleşik Metal, bu teklifin metal işçilerinin beklentisine yanıt vermekten uzak olduğunu ifade etti. Sendika "MESS’in yapmış olduğu yeni ücret teklifi ile bu sözleşmenin masada bitme olasılığı zayıflamıştır. Bunun anlamı metal işçilerini greve davet etmektir" dedi.

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulundan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Sendikamızla MESS arasında sürmekte olan ve grev aşamasına gelen Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin yenisi MESS’in çağrısıyla bugün (27 Aralık 2021 Pazartesi) yapıldı.

MESS, bugüne kadar sürdürdüğü uzlaşmadan uzak tavrını bugün de devam ettirdi. Bugün yapılan toplantıda, daha önce yüzde 12 olarak teklif ettiği ücret zammını ilk altı aylık dönem için yüzde 17’ye yükseltti. Bu oran ortalama ücretli bir metal işçisi için net 793 TL’ye denk gelmektedir.

En temel gıda maddelerindeki artışı bile karşılamaktan uzak bu zam teklifinin kabul edilmesinin mümkün olamayacağı açıktır. Bu teklif metal işçilerinin sefalet ücretiyle çalışmaya devam etmesi demektir.

Sendikamız, metal işçilerinin beklentisine yanıt vermekten çok uzak bu teklifi kabul etmemiş, işçilerin haklı talep ve beklentilerine uygun bir teklif beklediğimizi belirtmiştir.

Sendikamız Birleşik Metal-İş, sadece kendi üyelerinin değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki her bir metal işçisinin sorumluluğunu kendi omuzlarında hissederek, bugünden itibaren bu sorumluluğun gereğini yapacaktır.

MESS’in yapmış olduğu yeni ücret teklifi ile bu sözleşmenin masa da bitme olasılığı zayıflamıştır.

Bunun anlamı metal işçilerini greve davet etmektir.

Resmi arabulucu raporu 23 Aralık günü sendikamıza ulaşmış olup, süreç grev aşamasındadır.

Bundan sonra 6 işgünü öncesinden MESS’e tebliğ edilerek greve çıkılabilecektir. İşyerlerinin greve çıkma tarihlerinin belirlenmesi Sendikamızın gündemindedir.

Metal işçileri haklarını alana kadar mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerdir." 

NE OLMUŞTU?

MESS grup sözleşmesi kapsamında sendikaların hazırladığı taslaklarda ücretler yüzde 27-30 civarında zam istenmişti. Metal işçileri ise bu oranın kayıplarını bile karşılamayacağını belirterek taslağın yenilenmesini istenen oranın artırılmasını talep etmişti. Sendikalar bu zamana kadar işçilerin bu talebine yanıt vermezken, MESS yüzde 12 zam dayatmasında bulunmuştu. Bunun üzerine işçiler fabrikalarda eylemlere başlamıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ile görüştü

SONRAKİ HABER

Maden, HES, orman talanı… Yasa var, bilgi var, uygulama yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa