Sağlıkçılar eylemde: Kovid ek ödemelerimiz derhal hesaplarımıza yatırılsın

SES Aksaray Şubesinin çağrısıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde bir araya gelen sağlık emekçileri Kovid ek ödemelerinin yapılmadığını ve ödemelerin derhal hesaplarına yatırılmasını istedi.

05 Ocak 2022 07:57
Paylaş

Ne ödemelerini tatmin edici şekilde alan ne de Kovid ödemelerini alabilen sağlıkçılar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde açıklama yaptı.

Geçmişten gelen haklarını talep eden sağlık emekçileri, TBMM gündemine gelecek ek zaman ödemelerinin de bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesini istedi.

KOVİD ÖDEMELERİ BİLE ÖDENMİYOR!

Sağlık Bakanlığı 2021 yılı başında nisan mayıs haziran ve temmuz aylarını kapsayan döneme ilişkin dört ay sağlık emekçilerine tavandan ek ödeme verilmesi yönünde karar aldı.

Alınan karar sadece Sağlık Bakanlığı personelini kapsadığı için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bu duruma itiraz ederek üniversite hastanelerini de kapsayacak şekilde yeni bir düzenlemenin yapılmasını talep etti. Üniversite hastanelerinde çalışan personeli de kapsayacak şekilde genişletilen düzenleme 27 Ekim 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ancak karar Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçilerine uzun süre ödeme yapılmadı.

Üstelik İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü sağlık personeline ödeme yapılması için belirlenen ödeneğin küçük bir kısmını Kovid hastalarının tedavisi sürecinde teması olan sağlık personelinin hesaplarına 31 Aralık 2021'de aktarıldı.

CERRAHPAŞA'DA EYLEM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi içerisinde SES Aksaray Şubesinin çağrısı ile bir araya gelen sağlık emekçileri bir kez daha "artık mağdur etmeyin, hakkımızı verin" dedi.

Açıklamada konuşan SES Cerrahpaşa Hastanesi İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, "Geçinemiyoruz. Birçok arkadaşımız gelecek göremediği için ülkeden ayrılmayı planlıyor. Arkadaşlarımız yabancı dil kurslarına gidiyor, ülkeyi terk etmek için. Biz Kovid döneminde özveriyle çalıştık, yüzlerce sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Ve hakkımızı alamadık" dedi.

Erol, devamında şunları söyledi:

"Biz çalışanlar da dahil bağış yapmadan hizmet alamıyoruz. Ama aynı kurum bizim bir yıldır mücadele vererek kazandığımız ek ödemelerin üzerine yatmaya çalışıyor. Bir kısım arkadaşımıza Kovid ödemesi yapıldı, hakkımız olan para ile borçlar ödenecek biliyoruz.

Buna itiraz ettik, üniversiteye tahsis edilen paranın tamamını ödenmesini için yönetim ile görüşme yaptık. Yapılan görüşmede üniversite yönetim kurulunun böyle bir karar aldığını, sadece Kovid hastalarıyla temas eden personele yapılacağı ifade etti. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Pandemi sürecinde üniversite hastaneleri Kovid sağlık hizmeti vermiyormuş gibi düzenlemeler yapan bakanlık çıkardığı ek ödeme genelgeleriyle, Sağlık Bakanlığı personeline 12 ay tavandan ek ödeme yaparken, sanki üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personeli Kovid hastası bakmıyormuş gibi sadece 5 ay ek ödeme alabildiler."

“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

"Bakanlığın üniversitemiz personeline tavandan ek ödeme yapılması için kurumumuza ayırdığı ödenek ne kadardır? Şimdiye kadar bu ödeneğin ne kadarı personele ödendi?" diye soran Erol, yıllardır profesöründen, hizmetlisine kadar sağlık emekçilerinin maaşlarının düşük tutulduğunu belirtti.

Erol son olarak şunları söyledi: "Devletten hak ettiğimiz maaş yerine, hastanenin karına göre dağıtılan, sağlıkçılar arasında eşitsizliğe-adaletsizliğe-ayrımcılığa yol açan; döner sermayeye muhtaç edildik. Hastanelerimize bütçeden para verilmedi. Kadrolu personel alınmadı. Giderlerini, hastalardan elde edilecek gelirden karşılamaya; taşeron personelle açığı kapatmaya zorlandı. Bunun için, hastalara nitelikli sağlık hizmeti sunmayı değil, işlem sayısını artırmayı; hastaya ayıracağımız zamanı azaltarak, yapılan işlemlerin bilgisayara kaydedilmesini ve hastanenin daha fazla kar etmesini düşünmemiz istendi.

Pandemi sürecinde her türlü olumsuzluğa rağmen, büyük bir özveriyle sağlık hizmeti sunan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ulusal ve uluslararası alanda hep örnek alındı. Hekiminden hemşiresine, teknisyeninden güvenlik görevlisine, temizlik personelinden hastabakıcısına, fizyoterapistinden laborantına kadar olağanüstü uyum içinde çalışan biz sağlık emekçilerini bir birine düşüren uygulamalarınıza son verin, derhal Kovid tavandan ek ödemeleri adil şekilde dağıtın.

Yarın Meclis’e gelecek önergede gerçek enflasyonu göz önüne alarak sağlık emekçilerine ve tüm emekçilere buna uygun ek zaman kararı alın." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ile Bahçeli'nin görüşmesi sona erdi

SONRAKİ HABER

Grevdeki Bakırköy Belediyesi işçileri Bülent Kerimoğlu'nu protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa