Vakalar artıyor, test kuyrukları uzuyor | Bu kuyruğa sağlam giren hasta çıkar
Türkiye'de vaka sayısı her geçen gün rekor kırarken PCR test kuyrukları da uzuyor. Yollara taşan kuyruklarda fiziki mesafe de korunamazken ortak kanı "Bu kuyruğa sağlam giren hasta çıkar" oluyor.
Hastane önünde PCR testi kuyruğu | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel
Meltem AKYOL
İstanbul
Türkiye’de Omikron varyantıyla birlikte vaka sayıları her gün yeni bir rekor kırıyor. Önceki gün pandeminin başından bu yana en yüksek vaka sayısı 68 bin 413 olarak kayda geçti. Artan vakalar hastanelerde de PCR testi kuyruklarının oluşmasına hatta yollara taşmasına neden oldu. Uzmanlar önümüzdeki günlerde vaka sayılarının daha artacağı uyarısını yaparak ekliyor:
"Test kuyrukları bulaşı daha da arttırıyor. Hızlı testler kamuya açık alanlarda yapılmalı, testler özel hastanelerde ücretsiz olmalı. Ve mutlaka aşı olunmalı."
TEST KUYRUKLARI YOLLARA TAŞTI
Toplam vaka sayısının yarısından fazlasına sahip İstanbul’da her gün binlerce kişi test yaptırmak için hastanelere akın ediyor. Birçok hastanede PCR testi için uzun kuyruklar oluşurken bazı hastanelerde test kuyrukları yollara taşıyor. Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun, test kuyruklarındaki kişi sayısının günlük en az 300’lere; acil servisten günlük giriş yapan hasta sayısının 700’lerden 2 binlere çıktığına da dikkat çekiyor. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde çalışan SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak’ın verdiği bilgiler de Dursun’un anlattıklarından farklı değil. Son 10 günde hem acillerde hem de test kuyruklarında iki kat artış olduğuna vurgu yapan Kavak “İstanbul’daki hemen hemen tüm kamu hastanelerdeki durum da benzer” diyor.
"KUYRUK İÇİNDE KUYRUK VAR"
Test kuyrukları adeta ekmek kuyrukları gibi, başı var sonu yok. Ama burada risk büyük, sağlam girersen hasta çıkarsın. Test yaptırmak için Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine gidiyorum. Hastane bahçesi kalabalık, acil önü daha da kalabalık. Test kuyruğu kayıt almayla başlıyor. Sonra sırasıyla ateşiniz ölçülüyor ve nihayet son odada şikayetlerinizi anlatıp asıl test kuyruğuna girebiliyorsunuz. Kuyruk içinde kuyruk var yani. Kayıt alan sağlık çalışanına durumu soruyorum o bilgilerimi yazarken. Yorgun argın başını kaldırıp cevaplıyor: “Son iki haftada neredeyse 3 kat artış var.” Gelen hastaların ağırlıklı olarak temaslı hastalar ve ayakta geçiren hastalar olduğunu belirten sağlık emekçisi “Karantina sürelerinin düşürülmesi de kuyruklardaki artışı büyüttü” diyerek asıl yoğunluğun gelecek hafa yaşanacağından endişe ettiğini ekliyor. Uzayan kuyrukları sorduğum diğer sağlıkçılar “Bizim yapabileceğimiz bir şey yok, buradaki hemen her arkadaşımız kovid oldu, ikinci turu dönüyoruz ama insanlar bize kızıyor” diyor biraz da sitemle. Sırada geçirilen zaman uzadıkça tepkiler de yükseliyor “Buraya sağlam gelsen bile hasta çıkarsın” diyor test olmayı bekleyenler.
"YENİ KOVİD SERVİSİ AÇILACAĞI KONUŞULUYOR"
Aciller de kalabalık. Kuyruktan sonra hastane bahçesindeyim, zar zor çay molasına çıkabilen bir acil hekimi ile sohbet ediyoruz. Günlük 700 civarında olan hasta sayılarının 1500’le dayandığına dikkat çekiyor. Sadece acilde görev yapan 4 asistan hekimin kovid olduğunu anlatıyor. Yerine kimseyi koyamadıklarını ve bu nedenle yüklerinin arttığını da ekliyor. Hastanede kadın doğum servisinin pandeminin başından beri kovid servisi olarak düzenlendiğine dikkat çekerek devam ediyor: “Enfeksiyon kovide bakıyor zaten. Kadın doğum normale döner diye bekliyorduk. Şimdi bir servisin daha açılacağı konuşuluyor.”
"AŞI ŞART; TESTLER DE YAYGIN VE ÜCRETSİZ OLMALI"
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu İstanbul’daki durumu şu sözlerle anlatıyor:
"Bütün İstanbul’da kuyruklar uzadı. İnsanlar özel hastanelerde yaptıramıyor yüksek ücretler nedeniyle. Ayrıca rutin işlemler için test talep etme oranları arttı. Bir de izolasyon süreleri düşürüldü ve beş günün sonunda ‘Negatifseniz işe dönün’ denildiği için bu da kuyrukların uzamasında etkili oldu. Ama en önemlisi omikron varyantı hızlı bir şekilde yayılıyor, insanlar kolay kolay test yatırmaya gitmese de semptomları çok belirgin olanlar test yaptırıyor."
Hastanelere başvurularda da önemli bir artış olduğu bilgisini veren Küçükosmanoğlu “Bu test kuyrukları hastalığın yayılmasına da zemin hazırlıyor. Aşılı-aşısız, semptomu olan olmayan aynı kuyrukta bekliyor. Üstelik orada başka sağlık sorunları için hastaneye gelen insanlar da var. Onlara da bulaşma riski var” diyor.
Küçükosmanoğlu, yapılması gerekenleri ise şöyle özetliyor:
"Özel hastanelerde testler ücretsiz olarak yapılmalı, ikincisi hızlı testler kullanıma sokulmalı. Bu hızlı testler kamuya açık yerlerde, meydanlar, garlar vs. gibi alanlarda yaygın olarak yapılmalı. Bir de elbette 2. doz aşı olanlar dahi artık tam aşılı sayılmamalı, hatırlatma aşısı mutlaka yapılmalı, aşı yaptırmayanlar da mutlaka aşısını yaptırmalı."