13 Ocak 2022 05:14

Johnson özür diledi, ama istifa çağrıları büyüyor

Kovid-19 kısıtlamaları sırasında Başbakanlık Konutu bahçesinde eğlenceler organize ettiği ortaya çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a tepkiler sürüyor.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında İngiltere’de, Kovid-19 nedeniyle 6 kişiden ya da iki aileden fazla bir araya gelmesi yasaklandığı halde arkadaşları ile Başbakanlık Konutu bahçesinde eğlenceler organize ettiği ortaya çıkan Başbakan Boris Johnson’a tepkiler dinmiyor. Johnson özür dilerken, parlamentodaki tüm partilerin yanı sıra kendi partisinden birçok milletvekili de istifa çağrısı yaptı. Üstelik Başbakan, Kovid-19’a yakalanıp yoğun bakımda 5 gün kalmıştı.

Aynı dönem, parklarda, evlerde, barlarda, lokantalarda, bahçelerde, sahillerde devriye gezen polis ekipleri, belirlenen sayının üzerine çıkan gruplara ceza kesiyordu. Başbakanın ise bir kaç defa aynı kuralı çiğnediği ortaya çıktı.

"PARTİ BİTTİ"

Westminster Parlamentosu’nda dün yapılan haftalık olağan oturumda konuşan Johnson, kuralları teknik olarak çiğnemediğini iddia ederken, hata yaptığını da kabul edip özür diledi. Ama bu özür, tüm tarafların istifa çağrılarına engel olamadı.

Ana muhalefet partisi İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, “Parti bitti. İstifa zamanı. Biz mi istifa ettirelim, partin mi seni istifa ettirecek, yoksa onurlu bir davranış olan, senin kendi kararınla mı istifa edeceksin? diye sordu. “Sanki tek başına parti yapmış gibi konuşuyor Başbakan. Resmen dişleri arasından yalan piskürtüyor” diyen Starmer, bakan ve başbakanlara ilişkin kural ihlalleri karşısında alınacak tek tutumun istifa olduğunu söyledi.

Parlamentodaki Liberal Demokrat Parti, İskoç Ulusal Partisi, Galler Ulusal Partisi ve Muhafazakar Parti İskoçya Lideri de istifa çağrısı yaptı.

BU KAÇINCI?

Koronavirüsün İngiltere’de etkili olduğu ilk günlerden itibaren, Johnson ve etrafındakiler, kendi koydukları birçok kurala uymadılar. Daha önce danışmanı Dominic Cummings, insanların cenazelerine katılmasını engelleyen kuralı koyarken, kendisinin koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen İskoçya’ya gezmeye gitmiş ve orada da turistik bölgelerde gezintiler yapmıştı. Johnson ona sahip çıktı. Fakat daha sonra araları açıldı ve Cummings istifa ettirilmişti. Cummings de Johnson’ın kirli çamaşırlarını tek tek ortaya dökmeye başlamıştı.

Herkes virüsün pençesinde kıvranırken, eski Başbakan David Cameron’un danışmanlık yaptığı şirketin, iflastan kurtarılması için Johnson ve iktidarı devreye girdiği ortaya çıkmıştı.

Daha bir çok skandalın arkasında Johnson ve edibinin olduğu ortaya çıkmıştı. Fakat bu son skandal, Johnson’ın istifaya en yakın olduğu an. Tüm partilerin yanı sıra, kendi partisinden onlarca millletvekili Johnson’ın istifasını istiyor. Konuya ilişkin bir soruşturma da yapılıyor. Soruşturma sonucunda Başbakan bilerek bir kuralı ihlal ettiği kesinleşirse istifanın kaçınılmaz olacağı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

(N)isyan

SONRAKİ HABER

MESS sözleşmesi | Sarkuysan ve Kroman işçileri: İhracat rekorları kırdık, biz de kazanalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa