Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil: Sağlıklı bir test stratejisi gerekli
TTD Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, "Türkiye’de sağlıklı bir test stratejisi ortaya koymalıyız. PCR testi yanında hızlı testler de kullanılmalı. 5-11 yaş grubuna aşı uygulaması başlatılmalı" dedi.
İLGİLİ HABERLER
Uçakla şehirler arası seyahatte PCR zorunluluğu yeniden getirildi
Bakan Koca: PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır
THY'de İç hat uçuşlarında PCR test zorunluluğu kaldırıldı
Ulaşım, okullar ve bazı etkinliklerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı
Türk Toraks Derneği (TTD) Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, daha hızlı bulaşan Omikron varyantı nedeniyle Türkiye’de önümüzdeki günlerde vaka sayısının daha da artacağını söyledi. Buna rağmen Türkiye’de izolasyon süresinin kısaltılması, aşılılara karantina uygulamasının kaldırılması ve aşısızlara PCR testi şartının iptal edilmesinin bilimsel bir temeli olmadığına dikkat çeken İtil, “Türkiye’de sağlıklı bir test stratejisi ortaya koymalıyız. PCR testi yanında hızlı testler de kullanılmalı. 5-11 yaş grubuna aşı uygulaması başlatılmalı” dedi.
"VAKALAR DAHA DA ARTACAK"
Türkiye’de Sağlık Bakanlığının resmi verilerine göre toplam vaka sayısının 9 milyon 482 bin ve ölümlerin ise 82 bini geçtiğine dikkat çeken İtil “2020 yılına ait ölüm verileri açıklanmamış olsa da fazladan ölümlerin ülke geneline yansıması 240 bini aşmıştır. Test pozitiflik oranı ise yüzde 18.4’e yükselmiştir” dedi. Omikron varyantının diğer varyantlardan farklı olarak çok daha fazla bulaştığının bilindiğine işaret eden İtil “Daha hızlı bulaşan omikron, Türkiye’yi önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla vaka sayısına ulaştıracaktır” uyarısını yaptı.
"HIZLI TEST KİTLERİ DE KULLANILMALI"
Omikronun hastalığın şiddetini biraz azaltmış görünmekle birlikte, hastalığın risk gruplarında orta şiddet ve üzerinde seyredebildiğini dile getiren İtil ‘Türkiye’nin yaşadığı en büyük sorun teste ulaşma sorunudur. Sağlıklı bir test stratejisi ortaya koymalıyız. Testler, yalnız sağlık kuruluşlarında değil, dış mekanlarda da yapılabilir. Sadece PCR testi değil hızlı testler de kullanılabilir. Özellikle hızlı antijen testleri kalabalık çalışılan yerlerde, okullarda periyodik olarak uygulanmalıdır” dedi.
"5-11 YAŞ AŞILANMALI"
“İl düzeyinde ne kadar test yapılıyor? Daha önce kaç kişi enfeksiyon geçirdi? Aşılar hastane ve yoğun bakım yatışlarını ne kadar önlemiştir?” diye soran İtil, Türkiye’nin dünyada aşı etkililiğini açıklamayan tek ülke olduğuna dikkat çekerek “Uluslararası ve TTD’nin de arasında bulunduğu ulusal bilimsel otoriteler 5-11 yaş grubuna aşı yapılmasını önermiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Biontech aşısının 5-11 yaş aralığında yüzde 90 koruyucu olduğu saptanmıştır. Birinci önceliğimiz olan eğitimin devamı, bu yaş grubuna aşının yapılmasından geçmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
"YATAK KAPASİTESİ ZORLANIYOR"
Artan vakalara bağlı olarak hastane yatak kapasitesi ve yoğun bakımların zorlanmaya başladığı bilgisini veren İtil “Vaka oranı kadar artmasa da ölümlerde de artış gözlenmektedir. Aşı hatırlatma doz oranlarınız düşükse hastane başvuruları ve yoğun bakıma yatış oranları da yükselmektedir. Ülkemizde önümüzdeki 6-8 hafta içinde çok yoğun hasta yükü, yoğun hastane başvurusu beklenmektedir” uyarısını yaptı. İtil, salgının baskılanabilmesi için şu önerileri sıraladı: “Kovid-19’un hava yoluyla bulaştığı ilan edilmeli ve tüm önlemler bu gerçek üzerinden yeniden düzenlenmelidir. Kalabalık topluluklarda N95 maske kullanılmalıdır. Sağlık personeli çalışma ortamlarında daima N-95/FFP2 maskelerini kullanmalıdır. Binalarda etkin havalandırma ve filtrasyon yöntemleri kullanılmalıdır. Hızlı antijen testlerinin tarama testi olarak aktif kullanımı sağlanarak etken saptama ve izolasyon yapılmalıdır.”
"AFRİKA’DA ÖLÜMLERDE YÜZDE 84 ARTIŞ"
Salgının kontrol altına alınmadığı gibi aşı eşitsizliğinin de çözülemediğine vurgu yapan İtil “Tüm dünyada günlük vaka sayısı son 24 saatte 3 milyona ulaşmıştır. Dünyadaki aşılamadaki eşitsizlik nedeniyle Afrika’da ölümlerde bir önceki haftaya göre yüzde 84 artış yaşandı. DSÖ’nün ‘Omikronu serbest bırakırsanız yeni varyantların oluşumu için çok büyük bir havuz olacaktır’ ifadesini biz ülkelerin artış hızlarına bakarak görüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et