Kemalpaşalılar kentsel dönüşüm için çözüm arıyor: Yerinde dönüşüm istiyoruz | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi
İzmir Kemalpaşa’ya bağlı Soğukpınar ve Atatürk Mahallelerinde kentsel dönüşüme karşı mücadele veren halk yerinde dönüşüm istiyor.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir Kemalpaşa’ya bağlı Soğukpınar ve Atatürk Mahallelerinde yaşayan halkın kentsel dönüşümle ilgili mücadelesi ve çözüm arayışı sürüyor. Mahallelerde kurulan kentsel dönüşüm dernekleri açıklanan planlara itiraz ederken kabul görmeyen itirazlar üzerine de planlar yargıya taşınıyor.
Kemalpaşa’da 150 yıllık mahallenin “riskli” ilan edilmesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yerel yönetim karşı karşıya gelmişti. Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi'nde kentsel dönüşüm sürecini ve gelinen son noktayı Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa Soğukpınar Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Başkanı Yavuz Artuğ, Dernek Yöneticileri Mefhar Kasap ve Mustafa Korkmaz ile konuştuk.
‘İŞGALCİ DEĞİL HAK SAHİBİYİZ’
36 yıldır Kemalpaşa’da oturan Mustafa Korkmaz yaşadıkları mahallenin bir sabah “riskli” ilan edilmesiyle sürecin başladığını söyledi. Korkmaz, “Bu sürecin her aşamasında neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğrenmeye başladık. Mahalleli olarak, 6306 sayılı Yasa’nın ve mahallemizin ‘riskli’ ilan edilmesinin bizim yararımıza olmadığını öğrendik. Asıl tepkimiz ise bizimle ilgili kararların bizim görüşümüz alınmadan bize rağmen alınmasına oldu” dedi.
Sürecin başından bu yana yaşadıklarının kendilerini çok üzdüğünü belirten Korkmaz, kendilerinin ‘işgalci’ olarak görülmelerini kabul etmediğini dile getirdi. Yıllarca yaşadıkları mülklerin kendilerine ait olduğunu ifade eden Korkmaz, “Biz bu ülkede yaşıyoruz. 36 yıldır o gecekonduda oturuyorum. Yedi yıldan beri evimizde artık keyif alamıyoruz. Evimize bir çivi bile çakamıyoruz. Ne doğal gazımız ne de düzgün bir yolumuz var. Ben itfaiyeciyim, oturduğum sokağa araçlar giremiyor. Biz de normal vatandaş gibi normal yollarda yürümek istiyoruz. Okul, park talep ediyoruz” diye konuştu.
"BAŞKAN SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU"
Beş kuşaktır Kemalpaşa’da yaşadıklarını anlatan ve mahallede berberlik yapan Dernek Yöneticisi Mefhar Kasap, 6306 aayılı Yasa’nın karşılarına çıkmasıyla birlikte neler yaşayacaklarını araştırmaya başladıklarını anlatarak sözlerine başladı. İzmir’deki birçok mahallenin aynı sorunu yaşadığını öğrendiklerini söyleyen Kasap, “Oradaki arkadaşlarla irtibata geçtik. Sonrasında dernekleştik. Bugün geldiğimiz nokta ise hepimize umut veriyor. Bunun sebebi de yerel seçimde aday olan Rıdvan Karakayalı’nın vermiş olduğu sözler. İmzaladığı 6 maddelik bir taahhütname vardı. Başkan o taahhütnamenin arkasında durdu” dedi.
"HALKLA BİRLİKTE SÜRECE MÜDAHİL OLDUK"
Sürece sadece dernek yöneticileri olarak müdahil olmadıklarını söyleyen Kasap, “Mahallede yaşayan halkla birlikte binlerce kişinin katıldığı anket yaptık. Halkın taleplerini aldık. O taleplerle birlikte, Belediye ile masaya oturduk. Bu talepler doğrultusunda, halk olarak biz de burada yapılacak olan planlara dahil olduk. Biz en temel hakkımız olan barınma hakkımızı istiyoruz. Yaşadığımız yerleri parasını vererek aldık. Ben de tekrarlamak istiyorum. Biz hak sahibiyiz, işgalci değil. Şu anda yerel yönetimle birlikte olumlu adımlar atıyor, sıkıntılarımızı aşıyoruz. Olumlu bir süreçteyiz” diye konuştu.
"EVLERİMİZİ SAVUNMAK TUHAF AMA BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI"
2015’ten bugüne kentsel dönüşümün adeta kabusa döndüğünü belirten Dernek Başkanı Yavuz Artuğ ise sürecin hâlâ kendilerini etkilediğini söyledi. Yaşam alanlarını savunmak için dernekleştiklerini belirten Artuğ, “Evlerimizi savunmak bize bile tuhaf geliyor, fakat başka çaremiz kalmadı. Öncelikle bizden önce kentsel dönüşüm mücadelesi başlatan mahalleler ile diyalog kurup, birlik olduk. Gönüllü hukukçular ve Şehir Plancıları Odası, hukuki ve teknik açıdan hem bizi hem de mahalleliyi bilgilendirdi” diyerek süreci anlattı.
"DAVALARI KAZANDIK"
Bugüne kadar açtıkları iki davayı da kazandıklarının altını çizen Artuğ, “Mücadelemizi hem hukuki hem de diyalog yöntemleriyle sürdürüyoruz. Kazandığımız iki dava haklılığımızın tescili oldu. Seçim sürecindeki girişimlerimiz sonucunda bugün belediye başkanı seçilen Rıdvan Karakayalı’nın imzaladığı taahhütname bizi çözüm noktasında umutlandırıyor. Başkanın, dernekle birlikte çalışmayı kabul etmesi de süreç açısından bizim olumlu düşünmemize neden oldu. Yeni süreç başlamasıyla birlikte şimdi evlerimizin nerede ve nasıl olacağına karar verebiliyoruz. Hocalarımızla hazırladığımız planlara anketleri de ekleyerek Kemalpaşa Belediyesine verdik. Birer kopyalarını da Kemalpaşa’daki bütün siyasi parti ilçe başkanlarına teslim edip bizlere destek vermelerini istedik. Belediye ve yetkili firmanın onaylaması için ilgili bakanlıktan alıp belediyenin bize yazı ile haber vermesini bekliyoruz” diye konuştu.
KEMALPAŞA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GELİNEN SON DURUM
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karayalı da 2021 yılında mahkeme kararıyla imar planlarının iptal olduğunu hatırlattı.
Kentsel Dönüşüm Derneği ve ilgili yüklenici firma ile toplantılarda vatandaşların bir araya gelerek kamu ve kendi imkanlarıyla yapılaşabilme imkanı sağlayacak şekilde planlama sürecinin yapıldığını aktaran Karakayalı şunları söyledi:
“Planlama süreci tamamlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylanmak üzere sunuldu. İlçemizde, mevcut kentsel dönüşüm konusu ilgili tüm paydaşların da yakından bildiği gibi üzerine hassasiyetle eğildiğimiz ve her kesimi mutlu edecek bir sonuca varmak istediğimiz hem Kemalpaşa hem de vatandaşlarımız için önemli bir konu. Bu kapsamda göreve geldiğimiz ilk günden itibaren konuyu yakından takip ediyor ve çözüme ortak akılla gitmenin yollarını arıyoruz. Belediyemizde zaman zaman bölge halkı ile Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Derneği temsilcileri, şehir plancıları ve konunun uzmanlarının bir araya geldiği toplantılar düzenliyoruz.
Mahkeme sürecinden sonra, herkesin ortak bir paydada buluşabileceği, mağduriyetleri minimum seviyede tutabilecek süreci yaratmak için çabalıyoruz. Bu noktada bizim için en önemli konu vatandaşlarımızın büyük oranda benimseyeceği bir yolu yaratabilmek. Süreç içerisinde tapusu olmayan, tapu problemleri yaşayan vatandaşlara yönelik olarak da bakanlıkla birlikte çözüm süreçleri geliştirmeye çalıştık. Bu yıl içerisinde planlama sürecinin tamamlanmasını beklemekteyiz.”