Türk Hemşireler Derneği, Öğretim Elemanı Alımı ilanlarındaki sorunlara dikkat çekti
Türk Hemşireler Derneği, öğretim üyesi ilanlarında hemşirelerin bu pozisyonlara başvurmasını engelleyecek şekilde düzenleme yapıldığına dikkat çekti.
Türk Hemşireler Derneği, hemşirelik eğitimindeki sorunlara değinerek, üniversitelerin öğretim üyesi ilanlarının, hemşirelerin başvurusunu engelleyecek nitelikte olduğunu belirtti. Adıyaman Üniversitesi Öğretim Elemanı Alımına ilişkin açılan ilanı örnek gösteren Türk Hemşireler Derneği, “Söz konusu ilan, hemşirelik eğitiminin niteliğinin korunması önünde engel teşkil etmekte, hemşirelik mesleğinin geleceğine ve toplumun sağlığına yönelik ciddi riskler barındırmaktadır” dedi.
“ÜNİVERSİTELERDE HEMŞİRE OLMAYANLARIN EĞİTİM VERDİĞİNE ŞAHİTLİK ETTİK”
Türk Hemşireler Derneği yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda hemşirelik eğitiminde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, “Üniversitelerin hemşirelik programlarında, hemşire olmayan, hemşirelik eğitimi almamış, hemşirelik mesleğinin felsefesini bilmeyen, kimliğini taşımayan akademisyenlerin yer aldığına ve hemşire olmayan kişilerin öğrencilere hemşirelik öğretmeye kalktığına sıklıkla tanıklık etmekteyiz. Hatta hemşirelik programlarının, öğretim üyesi ilanları mesleğin sahibi olan akademisyen hemşirelerin bu pozisyonlara başvurmasını engelleyecek şekilde, alan dışı akademisyenlere özel düzenleme yapılarak çıkarılmaktadır. Bu ilanlara klinisyen ve akademisyen hemşireler olarak pek çok kez şahit olduk, tepki gösterdik, yapılan yanlışı anlatmaya, düzeltmeye çalıştık” dedi.
“ALANINDA UZMANLAŞMIŞ HEMŞİRE AKADEMİSYENLERİN BAŞVURMALARI ENGELLENMİŞTİR”
Bu uygulamanın 30.12.2021 tarihli Adıyaman Üniversitesi Öğretim Elemanı Alımına ilişkin ilan ile de devam ettiğini söyleyen Türk Hemşireler Derneği “Söz konusu ilanda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği alanına ‘Tıp Fakültesi mezunu olmak’ koşulu ile öğretim görevlisi kadrosu açılmış hemşirelik alanlarında uzmanlaşmış hemşire akademisyenlerin bu kadrolara başvurmaları engellenmiştir. Her iki meslek grubu da hasta yararına çalışıyor olsa da, hemşirelik ve hekimlik farklı meslek dallarıdır. Hemşirelik bakım hizmetini yürütürken, hekim tedavi hizmeti sunmaktadır. Dahası ilan edilen iki kadroya evli bir çift başvurmuş ve sınav hakkı kazanmış olması ise oldukça manidardır” ifadelerine yer verdi.
“SÖZ KONUSU İLAN MESLEĞİN GELECEĞİNE YÖNELİK RİSKLER BARINDIRIYOR”
Türk Hemşireler Derneği, hemşirelik eğitiminin niteliğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Hemşirelik okulları ayrıca hemşirelikte lisansüstü eğitimleri yürütmekte ve hemşirelik bilimine katkıda bulunmak üzere hemşirelik araştırmaları gerçekleştirmekte; hemşirelerin eğitimi ve öğretiminden sorumlu hemşire eğitimcilerini yetiştirmektedir. Tüm bu sorumlulukların gerçekleştirilmesi için de hemşirelik eğitiminin, YÖK tarafından belirlenen hemşirelik uzmanlık alanlarında yetkinlik kazanmış hemşire akademisyenler eliyle yönetilmesi, yürütülmesi ve uygulanması bir zorunluluktur”
Söz konusu ilanın hemşirelik eğitiminin niteliğinin korunması önünde engel teşkil etmekte olduğunu belirten Türk Hemşireler Derneği, ilanın hemşirelik mesleğinin geleceğine ve toplumun sağlığına yönelik ciddi riskler barındırdığını vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et