28 Ocak 2022 11:00
/
Güncelleme: 23:41

Vaka sayıları gün aşırı rekor kırdı; Bir ayda üçe katlandı

Omikronun diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığı bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle son bir ayda vaka sayıları üçe katlandı.

Vaka sayıları gün aşırı rekor kırdı; Bir ayda üçe katlandı

Hastane önünde PCR testi kuyruğu | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Birkan BULUT
Ankara

Omikron varyantının baskın hale gelmesinin ardından yükselişe geçen günlük Kovid-19 vakaları son bir ayda 3 kattan fazla arttı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 Aralık'ta 26 bin 99 olan vaka sayısı, 31 Aralık'ta 40 bin 786'ya yükseldi. Günlük vaka sayısının, 1 Ocak'ta 36 bin 731 olarak kaydedilmesinin ardından 5 Ocak'ta 66 bin 467'ye çıkarak o güne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

6-10 Ocak'ta 61-68 bin civarında seyreden vaka sayısı, 11 Ocak'ta ilk kez 70 bini aşarak 74 bin 266'ya yükseldi. Günlük Kovid-19 vakaları, 16 Ocak'ta 54 bin 100'e düşmesinin ardından aşamalı olarak tekrar arttı ve 25 Ocak'ta 76 bin 341 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Son günlerde yükselişin sürmesiyle 26 Ocak'ta 77 bin 434, 27 Ocak'ta 82 bin 180 vaka tespit edildi. Türkiye'de salgının başından bu yana ilk kez, 27 Ocak'ta günlük vaka sayısı 80 binin üstüne çıktı. Böylece ülke genelindeki günlük vaka sayılarında son bir ayda 3 kattan fazla artış yaşandı. Kovid kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise son aylarda ortalama 150 olurken, yakın zamanda bu sayı 170-180 aralığına yükseldi.

Pandemi yönetimindeki birçok tedbir kaldırılırken son bir ayda yaşanan vaka ve ölümlerdeki artışa karşı uzmanlar uyardı. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol “salgın yönetilmiyor” derken, Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da temmuzdan bu yana birçok tedbirin kaldırıldığını, daha çok yayılan Omikron varyantına karşı yeni önlemler alınmadığını söyledi.

DELTA BASKILANMADAN OMİKRON GELDİ

Haftalık vaka oranlarının 100 bin kişide 600’lerin üzerine çıktığına dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Şu an sadece belirtisi olanlara test yapılıyor ve bu oranlar yüksek bir yayılıma işaret ediyor. Öte yandan ölüm sayıları zaten ortalama 150’nin altına düşmemişti. Ölüm sayıları bizim önceki dönemlerde görmediğimiz bir plato düzeyinde devam ediyordu. Ağustos ayından bu yana haftalik ölüm sayısı bin kişinin üzerinde bulunuyor. Vaka sayıları geçtiğimiz ayın başında 18 binlere kadar inmişti ama bu da düşük bir sayı değildi. O dönem delta varyantı baskılanamamıştı, üzerine Omikron gelince 180 bin vaka sayısına ulaşıldı” dedi.  

TEDBİRLER KALDIRILDI, OMİKRON YOK SAYILDI

Vakalardaki yüksek artışın nedenlerini sorduğumuz Yavuz, “Öncelikle Omikron varyantının delta varyantına göre yayılma riskinin yüksek olmasını söyleyebiliriz. Temmuzdan beri serbestleştiğimiz için bu yeni etkene karşı yeni önlemler getirmedik. Dolayısıyla mevsimsel olarak kapalı alanlarda bulunma süremiz de arttığı bir ortamda bu etkenin daha hızlı yayılacağını öngörmek kolay. Ancak en önemli sorun yeni önlemler ortaya koymamış olmamız. Gerek yeni test yaklaşımları gerek yayılımı önleyecek tedbirler masaya koymadığımız için yayılım devam ediyor. Aşılama konusunda da son dönem yavaşlama devam ediyor. Tüm bunları birleştirince Omikron tsunamisine önlemleri kaldırdığımız koşullarda yakalandığımızı söyleyebiliriz” dedi.

TEDBİR ALINMAZSA SAYILAR DAHA ÇOK ARTACAK

Yavuz, vaka ve ölüm sayılarındaki artışa karşı yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Öncelikle hatırlatma dozu anlamında aşılama artmalı. Özellikle toplumda yayılımı engelleyecek tedbirler, yeni test yaklaşımları gibi önlemleri gündeme getirmemiz gerekiyor. Bu tedbirler olmazsa bugünün çok üzerinde rakamları önümüzdeki günlerde görebiliriz.”

"SALGIN YÖNETİLMİYOR, ÖLÜM SAYILARI ARTIYOR"

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da omikron kaynaklı ölüm sayılarının deltadaki ölüm sayılarını geçtiğini ifade etti. Türkiye’nin omikron salgının ortasında olduğunu belirten Şenol, “Toplumda kırılgan grupları çok etkileyen ve yoğun bakıma gönderen, öldürebilen bir salgın söz konusu. Omikron çok vakaya neden olduğu için kırılgan gruplarda hızlı bir tur yapıp ölüm sayılarını artırıyor. Ancak salgın yönetilmiyor” dedi.

Evrensel'i Takip Et