Fabrikaya kapanıp gözaltına alınan Farplas işçileri serbest bırakıldı

Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için fabrikaya kapanan Farplas işçileri sabah saatlerinde gözaltına alındı. İşçiler, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı.

30 Ocak 2022 18:59
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ocak 2022 13:59
Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Farplas'ta fabrikaya kapanan işçileri polis sabah saatlerinde gözaltına aldı.

Gebze'deki Farplas Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler, atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için kendilerini fabrikaya kapatmıştı. Sabah saat 07.00'de polis içeride olan işçilere müdahale ederek fabrikayı boşaltmaya başladı.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu'nun da aralarında olduğu işçiler, 5 minibüs gözaltı aracıyla fabrikadan çıkarıldı. Gözaltı araçlarının fabrikadan çıkışını engellemek isteyenlere polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında 2 kişi fenalaştı. Gözaltına alınanların, 106'sı fabrikadaki işçi ve sendikacılar, 2'si ise desteğe gelen DGD-SEN yöneticileri olmak üzere toplam 108 kişi olduğu öğrenildi.

İFADESİ ALINAN İŞÇİLER SERBEST BIRAKILDI

Emniyete götürülen işçilerin ifadeleri alındı. İfadeleri alınan işçilerin tamamı (destek için orada bulunan 2 kişi dahil) sağlık kontrollerinin de yapılmasının ardından serbest bırakıldı.

BİR İŞÇİNİN AYAĞI KIRILDI

Öte yandan işçilerden birinin polis müdahalesi sırasında ayağının kırıldığı ve alçıya alınacağı öğrenildi.

DİĞER FABRİKALARDAN FARPLAS İŞÇİLERİNE DESTEK

Öte yandan Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No’lu Şubenin örgütlü bulunduğu diğer fabrikalardan işçiler Farplas önüne toplanmaya başladı. "İşçiye uzanan eller kırılsın", "Farplas'a sendika mutlak girecek" ve "Gözaltılar serbest bırakılsın" sloganları atan işçiler, Farplas işçilerine destek verdi.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, burada toplanan işçilere ve emek dostlarına seslendi. Lastik-İş ve Limter-İş de açıklamaya destek verdi. Geceden bu yana Farplas işçilerine CHP, HDP, Emek Partisi, Sol Parti, DİP, DGD-SEN de destek verdi.

ATILAN İŞÇİLERİN GERİ ALINMASI VE SENDİKA HAKLARI İÇİN FABRİKAYA KAPANMIŞLARDI

Gebze TOSB'ta bulunan Farplas Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler sendika hakları için kendilerini dün akşam fabrikaya kapatmıştı.

19 Ocak’ta açıklanan ücret zammına karşı iş durduran Farplas işçileri, taleplerinin karşılanması için sendikalarda örgütlendi. Birliğini sağlayan işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelen yetki tespit belgelerine de kavuştu.

Patronun sendika tanımaz tutumuna ve işten atmalara karşı işçiler kendini fabrikaya kapattı. İçeride "Farplas işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları atan işçiler, taleplerinin karşılanmasını, patronun sendikayı tanıyıp masaya oturmasını istiyor.

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda işçilerin sendika hakkına saldıran patrona karşı mücadele ettiğini vurgulayarak "Farplas işçileri hiçbir işçi atılmayacak sözüne rağmen 150 işçinin işine üstelik de tazminatsız olarak son veren, işçilerin sendikalaşma hakkına saldıran patrona karşı mücadele ediyor. Fabrikaya kapanan işçiler dayanışma bekliyor. Farplas işçisi yalnız değildir" dedi.

Farplas işçileri içerde direnirken fabrika önüne gelen Birleşik Metal-İş üyesi temsilci ve işçiler, onları yalnız bırakmadı.

"BU ÖRGÜTLENME BU TÜR MÜDAHALELERLE DURDURULAMAZ"

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile Petrol-İş Gebze Şube Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Eyüp Akdemir, gözaltında olan Farplas işçilerinin durumuna ilişkin bilgi verdi.

HDP Milletvekili Piroğlu, AKP iktidarının ve kolluk kuvvetlerinin bir kez daha işçi sınıfının karşısında olduklarını gösterdiğini belirterek "İşçiler de direniyor ve kazanma sürecine girdiler. Birlikteliği ve mücadeleyi büyütelim" çağrısında bulundu.

Akdemir ise işçilerin ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından bırakılacakları bilgisini paylaşarak "Bu örgütlenme bu tür müdahalelerle durdurulamaz. Mücadelemiz sürecek" dedi.

NE OLMUŞTU?

19 Ocak’ta açıklanan zammın ardından 20 Ocak' T1 bölümü önünde buluşarak iş durduran işçiler, daha sonra fabrika önünde çeşitli eylemler de yapmıştı.

İşçilere "Hiçbir işçi atılmayacak" sözü verilmesine rağmen yaklaşık 150 işçi, tazminatsız şekilde işten çıkarılmıştı.

Farplas’ta 7 ayrı şirket ve 5 ayrı iş kolu olmasına rağmen 2 bine yakın işçinin çoğunluğu DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Limter-İş’te örgütlendi.

ÖNCEKİ HABER

Mumcu’dan Mozart’a…

SONRAKİ HABER

Bingöl'de 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa