7 Şubat 2022 23:10
/
Güncelleme: 8 Şubat 2022 10:40

Boyteks işçisi: 3 yıllık sözleşmede işçi nasıl kazansın?

Boyteks işçisi
Kayseri

Merhaba Evrensel gazetesi okurları... 15 yıldır Boyteks Tekstil’de çalışıyorum. Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’e üyeyim. Fabrikamızda bir süredir toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyordu. Fakat 4 Şubat günü Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, AKP’li belediye başkanları ve yöneticilerinin katılımıyla sözleşmemiz imzalandı. Sözleşme sonrası yerel gazetelerde ballandıra ballandıra, “Erciyes Anadolu Holdingde yüzde 60 zam” başlıklı haberler yazıldı. Sözleşme töreninde konuşan Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’in, “Kazanan işçi arkadaşlarımız oldu” söylemleri öne çıkarıldı. Algı yaratılmaya çalışıldı. 3 yıllık imzalanan sözleşmede işçi nasıl kazansın? Fiyatlar yüzde 100 arttı. Peki aynı oranda ücretlerimiz arttı mı? Hayır.

Bu imzalanan sözleşme beni ve bazı işçi arkadaşlarımı tatmin etmedi. Tam mesai çıkışında açıklama yaptılar. Sözleşmeyi imzaladık dediler. Bu da işçiler açısından tam anlaşılmadı. Çünkü işe giriş ve çıkışta hep bir yoğunluk olur. Bu yoğunlukta kimse bir şey anlamadı. Yerel basına yüzde 60 olarak yansımış. Biz yüzde 60 zam almadık. 2010 öncesi yüzde 56, 2011-2013 yüzde 55, 2014-2016 yüzde 54, 2017-2019 yüzde 53, 2020-2021 yüzde 50 zam aldık. Sosyal haklar da yüzde 60 imzalandı. Sözleşme 3 yıllık imzalandı. 3 yıllık olması biz işçiler için bir kayıptır. Çünkü ülkede akşamdan sabaha zamlarla uyanıyoruz. Enflasyonun artışına yetişemiyoruz. Hal böyle iken sendikanın 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmesi yenilgidir. Aldıkları zam oranı da yeterli değildir. Her yıl asgari ücret artışı kadar zam yapılacak. Yani anlayacağınız Öz İplik-İş algı yaratmıştır. İşçiye danışmadan taslak hazırlamış ve işçiye sormadan da sözleşmeyi imzalamıştır. Sadece WhatsApp gruplarından bilgilendirme yapmak da yeterli olmamıştır.

Peki, biz işçilerin talepleri neydi? En az yüzde 60 zam, kıdem farkı, gelir vergisinin işveren tarafından karşılanması. Bu işçi için en gerekli istekler çünkü ilk ay aldığımız maaşı son ay alamıyoruz. Bu durum işçide büyük bir kayıp yaratıyor. Sözleşmeden aldığımız zam oranıyla gıdaya gelen zam, elektrik, doğal gaz zamlarıyla çoktan eriyip bitmiştir diyebilirim. Bir markete gittiğinde geçen yıl bu zaman aldığın yağın fiyatıyla bu yıl aldığımız yağın fiyatı aynı mıdır? Aynı değil. Bunun için işçiler yağ kadar değerli değil diyorum. Bunu da işçiler değiştirebilir. İşçiler fabrikadaki ve ülkedeki tüm sorunlara karşı birlik olursa çözüleceğine inanıyorum.

Evrensel'i Takip Et