HABAŞ limanında iş cinayetinde hayatını kaybeden Raif Çatan’ın davası 18 Nisan’a ertelendi
HABAŞ limanında iş cinayetinde yaşamını yitiren Raif Çatan’ın davasında ifade veren HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu, üst işveren olarak sorumlulukları olmadığını iddia etti.
İLGİLİ HABERLER
Mektup: Patronlar neden hiç bedel ödemiyor?
Raif Çatan’ın iş cinayeti davası ertelendi: Çatan görevi dışında çalıştırılmış, can yeleği verilmemiş
Aliağa’da yer alan HABAŞ limanında yükleme boşaltma yapan, Yüksan isimli taşeron firmada çalışırken 6 Kasım 2020'de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının ikinci duruşması bugün Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Raif Çatan görev tanımının dışında sapancı olarak çalıştığı sırada hayatını kaybetmişti.
Davada Raif Çatan’ın ailesi hazır bulurken, Emek Partisi İzmir İl Yöneticileri aile destek verdi. Ayrıca İzmir Barosu da gözlemci olarak davaya katıldı.
Yüksan vardiya amiri Kenan Yıldırım, Yüksan vardiya amiri Hüseyin Kuzhan, Yüksan müdürü Gökhan Uyğun, Yüksan patronu Erkan Şahin Kocabaş ve HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu'nun taksirle ölüme sebebiyet verme suçuyla yargılandığı davada geçtiğimiz duruşma ifade vermeyen sanık Kıvılcım Yolcu ifade verdi.
LİMAN MÜDÜRÜ GÜVENLİ LİMAN OLDUKLARINI İDDİA ETTİ
Limandaki önlemlerin alınması konusunda hakimin sorularını yanıtlayan Yolcu, “Biz taşeron şirketlerden, işçilerin belgelerini isteriz. İşe alımlarda uygun olduğuna dair belgeler sağlanamadığı zaman teknik emniyet birimi çalışmaya izin vermez. Eğitimler Teknik emniyet birimi ve Yüksan iş güvenliği uzmanları tarafından verilir. Bu eğitimler işe girmeden önce yapılır ayrıca ayda bir yapılan toplantılarla iş güvenliği uzmanları zaman zaman firmalara eksiklikleri iletir. İskeleler liman başkanlığı denetimindedir. Liman başkanlığından uygunluk izinleri alınır. Demek ki güvenli bir liman ki bu belgeyi alabildik” diyerek limanda iş güvenliğine dair bir eksiklik olmadığını iddia etti.
İşçilerin görev tanımları dışında çalışmaları durumunun denetlenmesinin de teknik emniyet birimi tarafından yapıldığını söyleyen Yolcu, “Yeni bir isim görüldüğü takdirde araştırma yapılır onun dışında görev tanımları sürekli olarak denetlenmez. Kadro azalması olursa firmalar Vinçci işçileri yükleme boşaltma işinde çalıştırır” diyerek denetimlerin yapıldığı iddiasında bulundu.
“ÇALIŞMA SAATLERİ BENİ İLGİLENDİRMEZ İSTERSE FAZLA ÇALIŞTIRABİLİR”
Yüksan firmasının 12 saat çalışmayı rutin hale getirmesini hatırlatan Çatan ailesinin avukatları, bu firmanın her gün 12 saat mesai yaptırdığına dair bilgisinin olup olmadığını sordu. HABAŞ liman müdürü Yolcu, “Yüksan'ın nasıl insan çalıştırdığı beni ilgilendirmiyor. İster 12 saat, ister 4 saat çalıştırır” şeklinde cevap verdi.
ÖNLEM DEĞİL LİMANIN GÖRÜNTÜSÜ İÇİN BOYA YAPMIŞLAR
Limandaki kaydırmaz boyaların kazadan sonra yaptırıldığına dair soruya ise, “Kaydırmaz boya olacak diye bir kural yok, biz sadece görüntü güzel olsun diye boya yaptık. Kaydırmaz bir boya değildir" diye yanıt verdi.
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİNE YAPTIRIM YOK
Görev tanımındaki değişikliğin mevzuata aykırı olduğunu hatırlatan Çatan ailesinin avukatları, “HABAŞ liman müdürü ifadesinde, Yüksan personellerinin başka işlerde çalıştırılmasının normal olduğunu ifade etti. Ancak bu konuda daha önce taşeron firmaya uyarılarda bulunduklarını tespit ettik. İşverenin yükümlülüğü uyarıda bulunup geri çekilmek değil aktif müdahalede bulunmaktır. Sizin nasıl yaptırımlarınız oldu” diye sordu.
Sanık Yolcu, “Kontrolleri Yüksan firması yapmak durumunda, eğer müsait olmasa iş güvenliği uzmanları bu vinçci arkadaşın uygun olduğunu söylediyse biz ona bir şey diyemeyiz” şekilden cevap vererek sorumluluk olmadığını belirtti.
Sanık HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu'nun ifadesinin dinlenmesinin ardından duruşma, müşteki Ayşe Çatan'ın beyanlarının alınması, tanıkların bildirilmesi ve dinlenmesi, limanda bulunan gemilerin kamera kayıtlarının istenmesi gerekçeleriyle 18 Nisan 2022 tarihine ertelendi.
“MEVZUATTA İŞVEREN VE ALT İŞVEREN SORUMLULUĞU ORTAKTIR”
Duruşma sonrası görüş aldığımız Çatan ailesinin avukatlarından Avukat Suphan Erkan, iş cinayetinde sorumlu olan faillerin hak ettikleri cezayı almasını talep ettiklerini söyleyerek, “Bu ilamda insanlar aynı koşullarda çalıştırılmaya devam ediliyor. İnsanlar ekmekleri ile sınanıyor” dedi.
Sanık HABAŞ liman müdürü Kıvılcım Yolcu’nun ifadesine de değinen Erkan, “Mevzuata aykırı bir savunma biçimi. Çünkü mevzuatta işveren ve alt işveren sorumluluğu ortak. Dolayısıyla tabii ki alt işverenin işçilerine dönük sorumluğu var ama HABAŞ limanı ve HABAŞ’ın da denetim sorumluğu var. Yani denetlemişler, görev tanımı dışında çalıştırmayı tespitte etmişler ama sonrasında hiçbir şey yapılmamış. Bir vinç operatörünün sapancı olarak çalıştırılması olağanmış gibi ifade ediliyor. Aslında bu konuda yaşamını yitiren Raif Çatan’a bir bildirim de yapılmış değil. Maalesef işçilere bu dayatılıyor ve dayatmalar sonucu görev tanımı dışında çalıştırılma olgusu rutinleşmiş durumda. Bu durum mevzuata aykırı. İşverenler dayanışması diyebileceğimiz bir durum var” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et